用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖道迦南交流區
樓主: tungwai
go

聖道迦南交流區  

差不多七點聖道迦南打比我,應該係比offer,不過我miss左

回覆 進爸爸 的帖子

Interview 考小朋友的問題難唔難?見家長係老師or 校長見?傾啲咩?可以俾小小tips我們嗎?先謝謝!

回覆 進爸爸 的帖子

恭喜!恭喜!開心過新年!

進爸爸 發表於 17-1-23 19:01
收到電話了。

恭喜恭喜

想請問學校現在是不是沒有普通話班?

回覆 信媽 的帖子

check pm

大家好

兒子讀了一年S.1, 現已出國留學。現有冬夏天校服送出,只穿了一年,身形普通,身高约155 cm。只是不想浪費,若家長不介意,可PM我聯絡。
另關於學校問題,以我所知及感受的可以幫大家。

gordon818 發表於 17-2-21 12:06
大家好

兒子讀了一年S.1, 現已出國留學。現有冬夏天校服送出,只穿了一年,身形普通,身高约155 cm。只是 ...

請問小朋友讀了迦南一年感覺如何,程度是否偏向淺易?同學友善嗎?你小朋友咁快就向外升學,恭喜。

回覆 gordon818 的帖子

你好, 知道你小朋友在迦南讀了一年, 想了解下迦南的學習水平是否如坊間所講的咁差,在INTERVIEW時老師比我感覺很好, 很會欣賞學生所做的.
在簡介會當天見到的同學很友善, 不過似乎有點怕羞, 但也很努力表達.
想知多一點實際學校情況, 如你有空閒時間, 請給我一些資訊, 謝謝.

Mayyuen18 發表於 17-2-21 15:08
回覆 gordon818 的帖子

你好, 知道你小朋友在迦南讀了一年, 想了解下迦南的學習水平是否如坊間所講的咁差, ...

exactly,原全同你感覺一樣,見老師10分鐘,但佢比我嘅感覺仲好過小朋友對住小學六年嘅老師。 老師亦對我講左我小朋友嘅強弱,超欣賞迦南嘅老師。相反,小學嘅老師毫無愛心,學校只偏重成績好嘅學生。唔知係咪要俾學費嘅分別。

sasa_suen    發表於 17-2-21 19:58
sasa_suen  Agree  發表於 17-2-21 19:57

回覆 annie126 的帖子

非常認同 當日老師對亞仔嘅鼓勵及讚賞真係令我印象深刻
真的用心瞭解學生
其它學校面試時, 老師只顧翻閱成績表😓
亞仔這一年也讀得開心及有信心

gordon818 發表於 17-2-21 19:26
回覆 annie126 的帖子

非常認同 當日老師對亞仔嘅鼓勵及讚賞真係令我印象深刻

係,相比之下福x直資嘅老師說毫無愛心

我細女之前in完福X,比老師插到暈,不過我覺得老師係想了解,當小朋友受到批評時的反應,並無其他用意!
講真,我覺得迦南中一課程是偏向淺,但亦理解!入讀學生的質素參差,學校要整合不同學生程度!正如李校長所言,『學生成績,一個也不落後』
我很欣賞這位校長,肯用時間栽培孩子!是位真正的教育工作者

wongkaka    發表於 17-2-22 13:57

請問一般除了學費, 還有什麼費用會收?