用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖道迦南交流區
樓主: tungwai
go

聖道迦南交流區   [複製鏈接]

回復 gugoojuju 的帖子

唔該晒

請問有冇人知學校有冇女子籃球校隊呀, 另外, 唉....... 重有樣野煩呀, 就係亞女近排聽到一個同學的媽咪同佢講話呢間學校唔好, 好多人打架, 攪到亞女動搖佐, 我都問佢有幾多個人同你咁講, 佢話一個, 我就話只係一個, 你就覺得他說的對, 我亦有同佢講, 我當初都有她的擔心, 所以我會上網找資料看, 最重要是看一些現在就讀學生的感覺, 而你同學的媽咪, 因不會給自己的女兒讀, 所以只會聽說, 或大約上網看一看, 而不會好似我地咁, 認認真真詳細咁找資料看, 我亦說這間學校 2009年前的確是B3 學校, 校風亦很差, 但那些已成過去, 而那些學生現在一部份上高中, 一部份已經沒有讀, 最緊要是看到近呢2-3年的學生的質素都好好, 學校亦一路改變, 我都唔知我重可以點講及點做可以令到佢有信心呢, 其實我都很怕幫他選錯學校, 講真, 我真的很擔心, 不好意思, 講佐咁長遍大論呀

Carmen2004121  明白感受 , 派彩吾好彩派邊間都要接受 ( 吾計叩門 ) , 但簽直資就是自已由頭到尾既決定 .
若然讀讀下後悔 . 實比阿女煩足幾年 .  發表於 12-6-5 17:46

回覆:tungwai 的帖子

我註冊前也有些憂慮,所以馬上找個女仍然在聖道珈南f6讀的朋友問問,她說她很喜歡新校長的熱誠,自從新校長來了,有很多讀不上的同學會被勸退,校長和老師對學生品格要求也嚴謹了很多。我也到網上找了一些關於李校長的資料,他以前在沙田band1做校長,也在基督徒學生團契和突破機構做事。相信他對於青少年成長及學習是很了解。所以和我兒子商量後,決定放棄抽獎。將軍澳某直資學校好幾年前也是band2/3的中學,經校長和學生一番努力,現在已經變成band1了。

tungwai  多謝你呀, 我會叫亞女睇的, 希望會加強佢的信心  發表於 12-6-6 10:32

回覆:tungwai 的帖子

小女去年插班讀F3,無聽說有打架哦

回復 samyho 的帖子

唉, 所以我就係驚那些一知半解的媽咪咁同我個女講, 希望亞女識諗啦

大家好,小兒今年九月也會入讀聖道迦南,請問有沒有家長住港島東呢?我想請教一下,除了在彩虹港鐵站轉29M,有沒有其他的乘車選擇?謝謝。

ki_ken 的帖子

觀塘都應該有車,去順利啲車就應該可以

回覆:Keithmama 的帖子

收到學校來信,Bridging course由19/7-3/8,上午only,但要收費,Bridging course 8:30上堂,但9月正式上課係8點正

回覆:聖道迦南交流區

太好啦,有咁多小朋友同校,以後大家多多關照

回復 Keithmama 的帖子

謝謝你的回覆

打去問學校那本"Mathematics in Action .......p.6 to s.1"的出版社是什麼,職員話書單未到學校,唔知係乜出版社,哈!想偷雞買定先都唔得添。

回復 gugoojuju 的帖子

Are you talking about this one?  How do you know?

Mathematics in Action Revised Bridge Programme (P6-S1)   
出版社 Longman Hong Kong Education  
ISBN 9789880025280

要自己買嗎,還是12July學校代購?

回覆:ki_ken 的帖子

I don't know which publisher, then I asked school.

我一陣去註冊啦, 你地註冊佐未呀

已註冊。

Siumingmama 的帖子

本數學書學校代訂冇貨,在天利行買咗

回覆:Keithmama 的帖子

我全部經學校買呀,唔知到8月時有貨未呢

tungwai 的帖子

但係book 1A下星期就要用,學校叫我地自己出街買咗尼本先,其他果啲就訂咗!

死火,咁點算呢,昨日買書佢又冇講喎

‹ 上一主題|下一主題