用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 其實係唔係最好讀一讀N1先上K1呢?
樓主: silvia_ng
go

其實係唔係最好讀一讀N1先上K1呢?

Re: 其實係唔係最好讀一讀N1先上K1呢?

唔經唔覺我囡囡由8月到現在巳經返咗五個月preschool (n1) , 回想初初唔識講話, 到現在不停每事問, 真係有天淵之別! 不但學到常規及禮貌外, 自我照顧能力亦進步好多( 大小便及進食, 曉自動自覺) 所以我同意妳哋講法. 好多學校都喜歡收這類學生!

我個仔嗰間有半日(3個鐘)同全日,我俾佢返n班,主意係想佢學吓分享;規律.好過喺屋企無所事事咁囉.

請問讀N1是否需要戒了片才可讀 小B出年2月就2歲了,我都有考慮過比唔比佢讀N1,但到現在都未戒到片, 真頭痛 :-|

mamab,
乜要戒片先可以讀n1架咩, 我見k1都有小朋友仲用片片喎

Nonna,
返左5個月就識講野啦, 咁叻!

醒目開學勳章 王國長老

mamab
唔駛一定戒片, 戒左就最好啦, 通常n1/k1都會request小朋友返學除片, 學校會train佢地去廁所, 就算著住返學, 好多學校都會除架

曉晴
如果你有study過全日同半日既時間表, 你會發現最大分別, 係全日班多左好多排洗/午睡時間, 然後其他sessions就拉長左, 當然, 返得時間耐左, 學野時間都多左啦, 但要睇返個人須要lor, 因為我有工人&奶奶, 與其俾錢返學午睡, 我不如返屋企訓lor~~(我屋企附近間full day, $5000+一個月, 加埋個工人咪成萬!)

mamab ,

我個b同阿你b一樣大,佢都係未戒到片,但我會比佢下年八月入學;還有下年summer可幫佢戒片,不用擔心,最worst既諗法就係請學校既嬸嬸幫佢戒law!(很不負責任既說話),哈哈!!!

Charlotte_mom,
嘩, 你屋企附近間學校咁貴架, 即係o個間有全日同半日比你選擇? 我o個到的學校only 全日咋
"係全日班多左好多排洗/午睡時間" 排洗係咩野意思?

mamab,

唔駛擔心返到學校老師及嬸嬸會教啦! 不過我頭四個月時全日班, 但12月開始轉了半日國際班. 全日班學生活常規會全面D, 自我照顧能力高D. 我轉國際班係想學多D英語及程度好D!   

曉晴,

小朋友一接觸到外界事物會吸收得好快, 比喻為海綿一樣, 一路吸收. 我囡囡在1歲9個月時, 我巳教她A-Z, 她不是(念口往) 全部都認得, 不過如重覆溫習, 記憶會更好. 其實家長給小朋友的時間及訓練好重要.

我個女IN果間學校(N1)個校長叫我5洗擔心戒片問題嫁, 可以由老師及嬸嬸幫小朋友教嫁, 所以我都一於好少理, 留待比專業人士幫阿女去戒片呀.
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

我仔一足兩歲我就比佢返幼兒園(全日),佢開始返時亦未介片,食飯亦唔係咁識食,在屋企都要我餵,唔識自己'不',亦唔係好識講野,由9月到而家返左3個幾月,我而家直頭覺得佢多野講到我煩,而佢返左1星期左右已識自己食飯,介片亦七七八八,返到屋企又成日唱歌,記得哂d同學既名,仲識聽國語指出五官同手腳,呢d我都覺得好意外,而且對k1 interview一定有幫助,我絕對贊成bb返n1。

醒目開學勳章 王國長老

曉晴
"排洗"就係"排隊洗手"....(我見d幼稚園單張都係咁寫, 所以咪照抄lor...哈哈哈)

hi sammili,

請問您bb讀邊間幼兒園,在相中的遷秋在那個公園。 Thanks.

It seems most of the dadies prefer NOT to send bb to school so early.  Usually, the moms prefer to.  This apply to myself too.   But finally, my bb went to n1 when he was 2.

Definitely it is good for his development but more chance to get ill.  And the doctor consultation fee increase. Also, it still need to have a Filippino if you are a working mom.  Together with the school fee, the expenses is quite a lot!

Moreover, if parent want to the kid to be big kid in K1, it is possible that the kid will finish N1 and N2 and then go to K1.  So he/she will have 5 years for his / her pre primary study !

我個bb平時係由婆婆照顧, 由於bb係好活躍, 我唔想婆婆太操勞, 加上我想他學下怎樣同其他人相處, 所以一滿兩歲就比佢讀n1全日, 仲係要坐校車tim.  初時都有些擔心同懷疑ga, 不過而家看到bb在自理和交際方面有明顯的進步, 又識到d同學仔, 而且好鍾意返學, 真係好開心.  每天學校都會email當日的學習日誌, 明白到爸爸媽媽同婆婆是很難比到那麼多采多姿的活動比bb的.  

蘋果日報11月27日有一篇報告, 是英國某機構做的研究, 研究題目是兩歲和三歲開始上學的兒童在往後的學習上有什麼分別, 這研究做了七年, 結果是兩歲開始上學的兒童在學習上有明顯的優勢, 並持續至七歲.

見到有d父母覺得以後有排讀, 沒有必要那麼早.  其實佢地返學係玩, 係無壓力的, 但通過不同的遊戲而得到好多剌激, 從而認識這個多姿多彩的世界, 這和留在家裡只對住幾個大人或小朋友是很不一樣的.

<<我個bb平時係由婆婆照顧, 由於bb係好活躍, 我唔想婆婆太操勞, 加上我想他學下怎樣同其他人相處>>
I have the same situation as happybibi.  I agree with happybibi and other moms who let their BB go to school at 2yrs old.

My son is now 2yrs old and will start school next month.  I understand that he may be sick more after this but I believe he can learn much in school.  He's too bored at home and no longer be satisifed with the current activities.

I find my son learn much and faster in playgroup.  He likes to 模仿 what other children do.  He also 模仿 what we adults do at home but we're not influential as his peer groups.  I hope he can explore more in school, and learn discipline, sharing and 自理 earlier.