用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖瑪加利男女英文中小學 SMC 收左我亞女- S1 (2012-2013 )
樓主: Kittymummy
go

SMC 收左我亞女- S1 (2012-2013 )

想問下校網幾多號?你是否跨區?

回復 Minnie2010 的帖子

SMC是直資,不受校網限制,並如接受學位,便須放棄搞珠!

回復 kanahose 的帖子

不好意思。我住粉嶺。如不受校網管制,咁甲和乙部如何填寫?thx。

SMC並不適用於派位,而係你要直接去學校交申請表,並選擇面試日期和時間,詳請可看SMC網頁: http://www.smcesps.edu.hk,如有疑問可致電學校,報名日期通常由第一次招生講座當日,到同年10月31日左右,以校方公報為準。

引用:3月份已經收左了,+亦都比左錢留位,+唔參加

原帖由 Kittymummy 於 12-05-14 發表
3月份已經收左了, 亦都比左錢留位, 唔參加統一派位.
因為我唔見中學部有討論區, 我只知小學部好好, 學生水 ...
想問學費每月要多少?

Kittymummy  $ 2700, 10 個月.  發表於 12-9-13 15:44

引用:Quote:大頭mama+發表於+12-5-20+20:27+回復

原帖由 Kittymummy 於 12-05-21 發表
e.....? 為何沒有history & geography 讀 ? history 你指chinese history or western history 呀 ? 謝謝 ! ...
我不知道中學幾時讀hist,我只知阿女小五,用緊出面中一的hist書上LIberal studies堂,唔知係唔係早左讀,所以中學讀少d hist呢?

healthybaby 發表於 12-9-14 00:18
我不知道中學幾時讀hist,我只知阿女小五,用緊出面中一的hist書上LIberal studies堂,唔知係唔係早左讀,所 ...

S3 會讀hist, chinese hist, economic..... 之後s4開始選科.

請問中學部是否每班都是外籍老師教英文?
校風如何?
謝謝!

回覆:SMC 收左我亞女- S1 (2012-2013 )

其實宜家中學部係屬於Band幾?宜家係未己變左好多?因我好耐之前係度畢業。

回覆:Cathy.Leung 的帖子

現在的SMC跟以往的女校年代完全不同的。
反而跟港島的女校可以有少許聯想。
而現在的深水埗SMC中學部,肯定不會是第三組別,我自己相信是第一組別的。因為主要是接收自己小學部升上的學生。
以往女校年代,有幾多個學生的英語是流利呢?現在SMC小六生,要找一個英文差的學生絕對很難。而這些小學生其他科目的成績都不會差的。這些學生應該有能力把中學部的組別不斷提升的。
SMC是收數千元學費的直資小學,我想各聰明的消費者,不會浪費金錢於物非所值的服務上,更重要這服務是孩子的敎育問題。

回覆:Cathy.Leung 的帖子

成績可能未必令你相信這SMC的組別。但你可以去學校四週圍,看看他們的品行如何。
我想就算這校是第三組別,以他們的品行表現,我相信都會使你放心把孩子交給SMC,最低限度,學會尊重別人,愛護別人,及正面的人生價值觀。