用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資中學的另一觀點
樓主: bowling68
go

直資中學的另一觀點 [複製鏈接]

回覆:ANChan59 的帖子

好喜歡看你的回應,好多資訊,Thank you!

回復 Fanny2012 的帖子

自己鍾意尋根究底,去到d回應有d資料咪講多少少。
但是有時我都有錯漏,妳都要多方求證阿。

妳有無睇個我d日誌?內容可能更有條理。

Yanamami  Redkoni, 識英雄, 重英雄.  你同ANChan大家都貢獻良多.  發表於 12-5-13 22:56
redkoni  You have a lot of fans !   發表於 12-5-13 22:53
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:直資中學的另一觀點

你真客氣,如有推介,想看,學習下!謝!

回復 Fanny2012 的帖子

留言在妳留言版,有link....

Fanny2012  Thank you very much!  發表於 12-5-14 00:10
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan,

本人對閣下之日誌亦十分有興趣, 可否告知怎樣能看到呢??

Yanamami  上上邊tool bar, click"王國誌". 或直接click入ANChan59.  發表於 12-5-14 11:43

回覆:two2c 的帖子

Just click my icon and you can get into my space in EK, click 日誌 you can see all my blogs.

Jackieson   thanks.  發表於 12-5-14 15:05

回復 ANChan59 的帖子

ANChan 評論一針見血(雖然有時太直接:loveliness:)
見你突然轉channel, 以為有人替你工,

中文(口語化)在語氣方面始終較英文傳神,

依而睇你post 好似聽你講緊嘢咁,好搞鬼!

回復 holokmom 的帖子

俾d時間我會慢慢改,唔好再做"出口傷(商)人"....... 言者無心,聽者有意......
你地鍾意中文台,不過我打得慢好多,遲d會快d。

龍舌蘭  今天一口氣看完, 中文部份已有好多都不懂. (IB...) 要時間再學習, 再學習!!  發表於 12-5-16 22:30
HY412  redknoi, 我地個博落已改為 "公開", 唔 add 為"朋友" 都可以留言架, 無你的評語, 有點失色.  發表於 12-5-16 16:42
redkoni  HY412及Yanamami 兩位的優點其實不下於你,連佢哋都咁支持你個博落,你慢慢打多幾隻中文字都係值得,不過你個英文台真係流暢得多。  發表於 12-5-16 02:41
Yanamami  似乎我"傷"人機會大過你.    發表於 12-5-15 21:01
HY412  對於我呢類低文化水平, 硬係寫中文快D明  發表於 12-5-15 15:41

引用:回復+ANChan59+的帖子 ANChan+評論一針見

原帖由 holokmom 於 12-05-15 發表
回復 ANChan59 的帖子

ANChan 評論一針見血(雖然有時太直接)
不要批評或中商ANChan59!大家都是討論姐!唔駛咁介意英or中!

回復 antia 的帖子

"不要批評或中商ANChan59!大家都是討論姐!唔駛咁介意英or中!"

你想表達乜嘢?

「一針血」係讚佢! 「一針血」是褒詞,

唔明

介意中英 ? 大家都明我講緊咩 !

惡意批評的是誰?

antia  我無說明你寫"一針見血"係唔啱, 可能係回覆時見到呢個字眼, 所以誤會左, 如果我真的誤導了你, 在此向你說聲"SORRY"  發表於 12-5-16 12:16

嘿,中文有時就係咁出事喇,通常要睇埋上文下理。大家誤會啫,唔使勞氣噃!
1   2   3   6  8

哈哈,對呀,大家放輕鬆嘛,笑一個
EK 系統 6/29 號 刪了我兩篇日記,也刪了部份好友名單、提醒紀錄,,, etc 日誌已再補上,好友名單改天會再度補回~

人到中年好多事都平常心視之,褒貶不一是常態。

在上文下理之下,我都認為"一針見血"是褒不是貶。

Redknoi的中英看法,我都有同感。若果是論及事實或分析,我的思維是英文,小品及感性既題材用中文,甚至用白話,感染力及反應會強烈些。

我手寫我心,隨心吧!

100xLIKE -> "我手寫我心"{:1_1:}

欣賞有很多家長咁坦然. 由衷的討論及分享!  有緣在此無拘束地談談說說不是我們的福氣嗎?  惜緣惜福! (差D想講: 阿里.. 善哉 Ha Ha)

我想知有那間是BAND ONE 尾, BAND TWO 頭的直資中學較為校風傻良,???唔知有無D讀過係優質的中學可以推介, 唔該!!

SORRY, 打錯, 係優良

ANChan59 發表於 12-5-16 09:17
人到中年好多事都平常心視之,褒貶不一是常態。

在上文下理之下,我都認為"一針見血"是褒不是貶。

Redknoi的中英看法,我都有同感。若果是論及事實或分析,我的思維是英文,小品及感性既題材用中文,甚至用白話,感染力及反應會強烈些。

我手寫我心,隨心吧!

「我心寫我手」才是現代都市人的常態呀老細!
1   2   3   6  8

引用:哈哈,對呀,大家放輕鬆嘛,笑一個+

原帖由 peaceandlove 於 12-05-16 發表
哈哈,對呀,大家放輕鬆嘛,笑一個
係啦,放鬆d啦各位爸爸媽媽。

回復 Jackieson 的帖子

‹ 上一主題|下一主題