用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2011年3月b要幾時開始報n (2013-14)?
go

2011年3月b要幾時開始報n (2013-14)? [複製鏈接]

2011年3月b要幾時開始報n (2013-14)?
要今年9月開始還是明年年頭才要報?
   1    0    0    0

大多數PN都係今年約九月報名, 但有D學校係去到明年年頭才要報, 好多名校(St Cat, KM...etc) 都係遲D先接受報名, 所以如果打算大包圍, 名唔名的都會報, 咁就今年九月一路去到出年年初都報緊PN.

MamaRabbit  Thank you very much!  發表於 12-5-14 11:51

咁早報?

我仔仔 11年6月,我都好緊張同擔心,怕 miss 左 d 報名日期

回覆:2011年3月b要幾時開始報n (2013-14)?

Me too. 依家物色緊仲未報得名

大家有咩心水學校呀? 邊間口卑好既kg有n班呢? 起碼免一次考k1既痛苦...
據我所知,sc,km,學之園同迦南有,大家仲有冇心水? 請指教!

My BB born on 02/2011 will join Zenith on 02/2013

albertle 發表於 12-5-16 10:45
My BB born on 02/2011 will join Zenith on 02/2013

你小朋友02/2013會讀n班,咁你報左名未呀? 為什麼不是9月呢?

我對英藝認識不多,只大約知是雙語幼稚園,對嗎? 仲有學費都好貴啊,可否介紹一下它的特色?
升學方面又如何?

any kg start apply now? my boy also 4/2011. thx

一般都是9月才開始報,有些更要明年頭才要報,現階段只是想跟大家交流下意見,計劃下o者

我啊b 係09-2011咁要幾時報好呀?新手媽媽咩都吾識請指教

應該都是今年9 月開始,

但你bb 9月幾日呀? 如果過左學校既開學日,佢就要生日足2歲後才開學,
唔知學校會唔會叫做插班呢?

回覆:him0910 的帖子

9月開始打後出世嘅小朋友都好冇so,好多大牌子嘅學校喺報名時已經列明唔接受9月或以後出世嘅BB報名,我個仔係2010年9月出世,舊年幫佢報學校時,簡直令我發顛!間間心儀嘅都話唔接受細仔報名,係連報都唔比人報,簡直係剝奪細仔讀書嘅權利,都唔知有冇搞錯,嗰啲學校個辦學理念已經係好錯!
自舊年嘅經驗,我會比較欣賞嗰啲可以接受細仔報名嘅學校囉!好彩阿仔已經搵到一間唔錯嘅學校讀PN咋!

想出年讀PN,就要今年報名,大報分學校報名日期都係8~9月就開始。
有啲學校個web唔會話明比你知係邊日開始報,所以到咁上吓,你就要成日check住佢哋個web嘅latest news,有啲會有限定時間上網download個form,過咗嗰段時間就冇㗎啦!有啲顛嘅學校就要家長排隊攞form。

我試過一間,已經間唔屎上去個web度check住㗎啦,有日睇佢哋個web都仲未知邊日開始報名,點知隔咗10日左右再上去個web check,已經話截止咗報名,真係佛都有火,不過後來再睇吓佢哋新公報嘅報名資格,先知9月出世B唔接受報名。。。好無奈!

所以而家睇定學校嘅資訊都差唔多㗎啦!盡量揀多啲choice,因為PN唔係間間學校都有,所以競爭都大,尤其呢幾年出生率頗高,如果係細B,競爭力又再大啲,見議搵多幾間報名。

回覆:MamaRabbit 的帖子

我個人認為方方同St Johannes都唔錯!
我個大囡前年PN讀對衡道方方,唔錯。
細仔今年會讀SJC PN,雖然未入讀,未好確實知佢間學校好唔好,但係個個人都話呢間啲英文好好,所以我估唔會太差卦。
呢兩間學校都有N班,K班同小學。

Gabumama 發表於 12-5-18 02:29
我個人認為方方同St Johannes都唔錯!
我個大囡前年PN讀對衡道方方,唔錯。
細仔今年會讀SJC PN,雖然未入 ...
謝謝你的意見,不是十分了解你提及呢2間學校,等我找找資料先
但印象中方方既學費是否很貴?
‹ 上一主題|下一主題