用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 怎樣能加快小朋友做功課的速度? 大家交流下意見 ...
go

怎樣能加快小朋友做功課的速度? 大家交流下意見

怎樣能夠加快小朋友做功課的速度?

因小兒今年升小一, 面對6-8樣功課., 計時 ? 獎勵 ?還有別的方法嗎?
大家齊來探討下.

1)識做就快, 唔識做就慢, 人之常情.2)有啲人性急, 有啲人滋油, 性格使然, 冇乜計.
3)如果係專注唔到就有得搞: 少少唔集中可以用奬勵, 如果真係大問題就要專業人士跟進.

我個女個時做功課都好慢 , 之後有一次佢果日唔係好多功課(都有 5-6樣), 佢做完之後, 我會話, 嘩, 咁犀利既, 咁快做完, 原來你係得架, 咁你順便溫習一下, 之後休息啦, 佢會受氹.

MariaTsui  yes  發表於 12-5-11 22:43

通常動之以利,快啲做完快啲有得玩。

fw9166  agreed 我都係用呢套,用D佢最鐘意既野,佢就超快做完,當然D字好似打風咁啦....  發表於 12-5-11 12:44

我d仔係做完功課就free time,唔知係咪咁所以佢地一向做功課都幾爽手
正所謂做得快,好世界!

我試過吹個囡快d, 咁就算答案啱, 但囡囡認題目d字會差左, 到考試測驗就出事, 所以, 後來, 我又改番做慢d, 每個字連大小題目慢慢學好.

你地的小朋友大部份都好乖. 我就有時試下同佢玩計時遊戲, 咁佢真係認真左地做, 但又唔可以日日用, 如果唔係就無新意了.  

引用:你地的小朋友大部份都好乖.+我就有時試下同

原帖由 mandy304 於 12-05-11 發表
你地的小朋友大部份都好乖. 我就有時試下同佢玩計時遊戲, 咁佢真係認真左地做, 但又唔可以日日用, 如果唔係 ...
讚和獎勵只收短效,無論如何要盡快建立習慣。我女一時快一時慢,快可以一小時攪掂,慢可以放學4pm做到9pm,中間浪費的時間是食飯沖涼畫公仔睇書看電視,小朋友不知道在浪費時間。引導方法有多種,威逼利誘咩都要做,尤其初小,直到完全自動自覺。

專注力都係好關鍵, 我細女專注力唔得, 佢識做功課都係好慢, 成日要我催.

叫佢小息轉堂做功課,我仔有時都做倒一半返嚟!