用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖雅各麥潔連
go

聖雅各麥潔連 [複製鏈接]

聖雅各麥潔連有人讀過嗎???
   0    0    0    0
我愛BB

我愛BB

醒目開學勳章

我識2個人既小朋友讀緊
你有咩想知?
by the way, 我女係cwb聖雅各讀

回復 crystalpui 的帖子

請問cwb 聖雅各好嗎?我唸緊讀呢間定係明我N1, 請指教,唔該哂!

醒目開學勳章

我可以講
cwb聖雅各d老師非常非常的好
我女讀緊n1
初初個一個月, 老師日日都會打俾我講亞女既情況
如果佢有一條龍, 我會讀上去
不過, 個到地方細, 一有病菌d小朋友就好易病
我女都中過手足口, 但其他就冇咩病過

如果我再生多個, 我都會俾佢讀cwb聖雅各的
我識既n1同學仔媽媽
冇一個話學校老師唔好......
其實應該話....真係十分十分好
你唔會後悔讀左n1的

多謝你的意見!
咁你女女之後會在那裡讀K1至K3?
知唔知喺呢間畢業既小朋友讀小一時吃力嗎?因為其實我驚佢幼稚園時雖然可以愉快學習,但到小學時就唔慣啊

醒目開學勳章

我女去kcis讀, 因為我target係國際學校

比多少少資料你
學校放左學有課外活動學的, 大約80-90蚊一堂, 一次俾10堂錢
我女就學英文同畫畫, 但仲有music學(for n1)
冇返唔會補堂我
而高班d仲有奧數,中國舞....好多野可以學

我見高年級個d都有d功課的(我女都有功課)
應該升小一問題不大,
呢間學校既所有老師同工友, 都識我女
佢地學校唔太多小朋友
照顧得好好
同埋
因為係全日班
小朋友自理都十分好
而考k時, 好多都有好offer (特別係大仔女)
我女個班, 有5-8個人in 寶血
冇人唔收......
spk收2個
呂郭又收幾個
聖大又係
我覺得interview都唔太差
不過
年年大約都會走半班.......k1會有新同學仔

我都係個句, 如果有一條龍, 我未必會轉

一星期有2日 30min net教英文 30min 國語

聽你講得咁好,我都有D後悔當年臨到開學才退出 (已交書簿費)。因為校舍細又無戶外活動地方,遊戲室又好似幾暗和細,而且之前爆過?流感/手足口,所以後來替小女選了一間校舍大D的幼兒園。

有家長說學術方面CWB校比麥潔連好。

多謝你的資料

我大B在呂郭讀全日班,如果細B讀St. JamesN1,我都要幫佢考定呂郭全日,但如果讀明我N1, 就未必會考呂郭,因為聽講明我好谷,上小學冇問題。不過St. James 離我屋企遠過明我,一定要搭校車囉

回復 flopsybunnies 的帖子

請問你揀咗邊間?

醒目開學勳章

flopsybunnies 發表於 12-5-10 16:09

聽你講得咁好,我都有D後悔當年臨到開學才退出 (已交書簿費)。因為校舍細又無戶外 ...
係呀
上2個月都有爆過手足口
我女都中左
但3日就好返啦

學校除左細同冇一條龍
其他野都真係十分好....
我由心的多謝各老師對我女的照顧.....

係cwb比麥潔連好
因為cwb有net教英文, 放學又有得學課外活動(麥潔連both都冇)
但假期就會比麥潔連多少少....

你讀緊個間好不好呢?
我女前幾日同我講
佢好鍾意返學(初初唔肯返的)

醒目開學勳章

meloeskie2 發表於 12-5-10 16:16

多謝你的資料

明我好似係西灣河
你都應該住東區
我女有d同學都係杏花村/鰂魚浦的
都係搭校車

係呀,我住東區,不過其實明我校舍都好細

回覆:crystalpui 的帖子

麥潔連的小朋友讀得開心嗎?老師學生比例可以嗎?小朋友很好動適合嗎?

醒目開學勳章

HopeLJ 發表於 12-5-10 21:31
麥潔連的小朋友讀得開心嗎?老師學生比例可以嗎?小朋友很好動適合嗎?

...
個到地方都唔太大
如果好active既小朋友我想就未必太好
我女個間就係2個老師+1個助教
最多對30個小朋友
但我女個間今年得22個小朋友

引用:Quote:HopeLJ+發表於+12-5-10+21:31+麥潔連

原帖由 crystalpui 於 12-05-11 發表
個到地方都唔太大
如果好active既小朋友我想就未必太好
我女個間就係2個老師+1個助教
你囡囡個間是指 cwb 聖雅各嗎?我也很喜歡,麥潔連近一點,不用校車,方便點。cwb 也不遠,不過無校車去我個區,要自己接送,但差別不大。你覺得是否各方面都較好?

醒目開學勳章

HopeLJ 發表於 12-5-11 14:50
你囡囡個間是指 cwb 聖雅各嗎?我也很喜歡,麥潔連近一點,不用校車,方便點。cwb 也不遠,不過無校車去我 ...
我本人覺得cwb好d
因為有net教英文同上完堂有課外活動(自費)
灣仔的就冇law........

老師我想2間唔差太遠
但我女讀cwb, 老師真的很好......好到沒野可以話唔好....

回復 meloeskie2 的帖子

灣仔樂緻

回覆:flopsybunnies 的帖子

現在讀N1? 樂緻好嗎?K1會否打算直升?

回復 meloeskie2 的帖子

係讀緊N1,如果K1轉唔到出去的話我會恨死自己。
‹ 上一主題|下一主題