用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教一下: 中一分班試考試範圍
go

請教一下: 中一分班試考試範圍

各位:

請問知不知道中一分班試,
考試的範圍?
中文, 英文... 基本每年範圍均相差不遠.
但數學應有分別.
請問會否考5 年級的教學內容呢?
請問是否只考6 年級範圍呢?

有沒有人兄姊考過呢. 深嗎?

The range is P. 1-P.6, parents no need to worry about this exam,
the primary school will give them many exercises at school & at home.

數學係六年以來的數都考,不過一至四年級的數相對淺些,但主要集中在五六年級。d甚麼最大公因數,最小公倍數、圖形面積、周界、時分秒、重量和長度單位、分數加減乘除、最主要就更係最近學的代數啦。
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 ohnono 的帖子

thank you so much

回復 hw1115 的帖子

之前我也是這樣想的, 之後就不是了.
如果, 小朋友, 讀書好, 派中學派得好, 是可以NEED NOT CARE ( 也要視乎學生及家長)
最近 , 我同小朋友說.
如果不幸被派去BAND 3 學校.
那如果分班試考得好, 入到 A 班 或精英班, 也比入後D.E 班好
我想, A 班讀書風氣都應該較好. 學校老師們都想升GRADE , 應會比較緊張A班學生....
好比, 你現在小學, 你也見到, A 班及D班的同學, 教學.. 是不是不一呢?? (淺易而見) ...

所以, 最後, 我們一致都覺得吾可以忽視這個試. 盡最後一點努力, 不是為學弟妹, 是為自已有更好一點.

當然, 最大問題是, 我小朋友成績不好, 才會有這個打算...
如你們並沒有這個問題, 那就無需給壓力小朋友了.... 呈分試已令她們痛苦萬分.

kuromima 發表於 12-5-8 15:55
回復 hw1115 的帖子

之前我也是這樣想的, 之後就不是了.
唔好話band 2、3學校,好多band 1學校一樣。希望各同學能讀好書考入精英班啦!
:verycold: :verycold: :verycold:

Band 1, 2 & 3 學校, 如果有精英班/英文班, 咁係入到這些班好啦.
但是, 我見學校都有幫佢地做 mock test , 我真係唔想再叫佢做囉.
黎緊6月中仲有畢業試要考, 考好一點, 叩門也會有少少幫助.

回覆:請教一下: 中一分班試考試範圍

分班試都有得温?都唔知間學校考乜?隨時比篇文言文你解,點温呀?順其自然啦。

回復 JustAParent 的帖子

吾會考文言文,因小學沒有學過.
一般都是五至六年級的程度.
可參改小六TSA卷程度

回覆:sowasabe 的帖子

唔係間間中學都用pre S1分班,有的有自己的分班試。

引用:唔係間間中學都用pre+S1分班,有的有自己的

原帖由 BallBallMaMa 於 12-05-09 發表
就是,根本唔會睇pre-s1,也不會理你有冇學過,唔係點分班呀

BallBallMaMa 發表於 12-5-9 10:31

不太明白?
吾系一定要考的嗎? 吾系17號要考嗎?
那個HKAT 不是分班試嗎?

vincher  還得看學校以哪個試分班!我仔自己再考,以英文強,分2班精英班  發表於 12-5-11 23:27

回覆:kuromima 的帖子

佢哋意思喺某些學校再擇日用自己學校卷考分班試!pre-s1就所有中一生要考,我知有學生冇去考!

大多數都直接用pre-s1來分班, 或有小部份會自己出.但何須擔心,只要小朋友暑假多中/英閱讀,再加少量習做,保持平心常,認真做卷,如入不到精英班也可預先知道強中自有強中手,激勵佢地發奮,來年(Form 2 ) 再入精英班.

回復 sowasabe 的帖子

知悉,
但考試範圍, 是要由5 年級開如嗎?

應該係所有已學的都要考,中學唔同小學,點會只考一部分呢!

回復 kuromima 的帖子

別擔心!一般學校都操!做HKAT練習,以中文來說:
孩子最弱係時間控制
做0吾切!一般寫3篇短文,做得太慢,最好寫作前一篇閱讀理解,忍手0吾做住,
先寫作,回頭做!

Snakemama  多謝  發表於 12-5-11 23:49