用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 煩惱
go

煩惱 [複製鏈接]

本身有個四歲幾既女,佢有自閉症,有d朋友叫我生多個話對佢會有幫助,但又怕生第二個又好似佢咁,大家點睇呀?

0    0    0    0

回復 ChingMan1002 的帖子

my son is delayed if I am given a second chance I will try give birth to another baby- just my own view

我唔會博, 照顧一個已經好吃力($+時間+心機), 若然第二個都有問題, 一定拖垮整個家庭, 所以要慎重考慮.

回覆:煩惱

所以真的很煩惱,因為自己年紀都唔細,要生就要今年喇。

回覆:煩惱

要無媽咪生兩個都是有問題的?

我上年都生0左妹妹
妹妹現在14個月大,發展都唔錯,
眼神接觸很好,知道自己個名,一叫名即望過來,反應好快
開始明白簡單指令,可以跟做簡單動作,鍾意手指指
同哥哥當年發展一個天,一個地
放下心頭大石

當我教哥哥感到沮喪時,妹妹就係我精神之柱
而且哥哥都錫妹妹,時時主動分享玩具比妹妹
不過我當年有妹妹時未知哥哥的問題,都有好大壓力,擔心妹妹都有事
如果我知哥哥問題都可能唔考慮再生
所以我覺得同妹妹都有緣份,

我覺得生唔生多個,會唔會有問題,真係無人答到你
醫生都答唔到你,最多講機會率有幾多,比0的數據你
最重要你同你先生有共識,想法一致就可以了

生多一個係有幫助的,而且會令父母開心d 。
但比我就唔博,就算無事,都比有問題果個分薄左好多時間金錢同愛心,如果要返工就更無時間同精力,重要諗正常果個第日要照顧哥哥或姐姐,佢都有負擔,仲有佢第時有大d 機會生有問題小朋友。
如有又問題

再有問題就更加
自己老時又照顧唔到佢地,自己有大病點算,自己都無人理。

回復 fatpam 的帖子

我一直無諗過要妹妹第日負責照顧哥哥,或者要小朋友照顧番我
妹妹都有自己空間,生活..........
所以同哥哥加緊訓練,希望自己照顧自己,再有大進步
只要大家都愛大家互相關心就可以了
0甘如果第日妹妹大個有家庭都想有小朋友
我會好好分析比妹妹聽,等她自己決定
或者就算單身都無所謂,最重要開心

正如我之前所講,因為緣份生了妹妹
為了妹妹,為了哥哥
我都日日努力中
之前我都係叫哥哥教妹妹一些動作好似拍手,請請,舉手.....
哥哥都樂意做,其實都係互動
比多0的正能量自己,自己同自己打氣

最緊要是夫妻有共識和有最壞 的打算.
就算正常的要照顧有事的都未必是壞事,時下青年無牽掛又不擔心錢的都不見得好好

我其實唔係話要正常的一定要養有問題果個,只係如果正常那個可能都有責任心想照顧,但佢都有自己天地同生活,好似令佢有負擔咁,而且我曾聽過有case,正常兄弟姐妹真係有咁既感受。

老實講我早未必有仔女養,但總希望有老時有人探吓關心吓,如果2個都有事,老時無人關心問候,仲要掛心佢地好似好慘。

真係父母要有好好既計劃,接受好同壞的結果。
當然我都聽過好多第2個係無事的。

ChingMan1002 , 如果是40歲以下而沒有財力問題,  我會選擇博, 因如生出來正常, 餘下生命就會加一點暖光, 否則會不停在黑暗生活下去, 如生第二個都係咁, 唯有認命, 之後一定生活在地獄中.

回復 諾諾爸爸 的帖子

不去刻意地想方法與黑暗共存, 或許是與黑暗共存的一個方法.

我100%唔會再生另一個
若生出來又係A, 我一定精神崩潰入青山
若正常, 會感恩, 但隨即又要擔心, 因佢要面對有一個A仔哥哥, 而我死後照顧哥哥責任會落在佢身上, 唔想俾呢D無形心理壓力及負擔佢, 佢係無辜 (自己感想,請勿對號入座)

回覆:why-me 的帖子

好同意

回覆:why-me 的帖子

但係又好擔心自己死左邊個照顧佢

我之前看過一個節目
哥哥係A仔,妹妹正常
他們長大了,妹妹為0左了解哥哥多些,讀了有關A仔課程,最後做0左幫A仔治療師
哥哥搵了一份簡單工作,兩兄妹有傾有講,妹妹還打算結婚

前排睇報紙,哥哥係A仔,細佬正常
長大了哥哥做0左賽跑選手,係比賽上拿了很多獎
細佬引以為榮

我有朋友細佬都係a仔,我朋友都結0左婚還生了bb

其實最慘係第一個正常,第2個有事
第一個有事都可以諗仲生唔生
如果後者都唔到你選擇

ChingMan1002 發表於 12-5-7 11:47
但係又好擔心自己死左邊個照顧佢
我諗到呢度都好傷心, 自己都估唔到咁快要諗定自己過生後嘅安排...

apple~y 發表於 12-5-7 11:59
我之前看過一個節目
哥哥係A仔,妹妹正常
他們長大了,妹妹為0左了解哥哥多些,讀了有關A仔課程,最後做0左幫A ...

呢D係萬中無一呢
‹ 上一主題|下一主題