用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 因為個女仔話好像似係佢,我仔仔就要食死猫 ...
go

因為個女仔話好像似係佢,我仔仔就要食死猫

係PE課第一次上游泳課的小朋友都好興奮,但我的小朋友就沒有拿游泳用品只好和另外兩位同學一起在看其他小朋友上課,但第二天我收到老師打電話來投訴我小朋友話,有一名女生看到我個仔在女廁門那小小偷睇她換泳衣,我聽完之後都好震惊,等我小朋友回家問清楚再講, 到了解了正件事我認為學校要查清楚才對我們投訴,因為小朋友冇做過但就被人話有做,令他對別人失去信心,我小朋友才7歲,為了這係事我有打算離開這學校因為當班主任都沒有真正查證就打電話投訴你小朋友證明到她沒有真正了解小朋友,已然諗住唔讀我就想打電話找校長理論為了清白告到底, 最後學校要學生案件從組才還小朋友的一個清白, 女生好肯定係我仔,但有另外兩男生正明我小朋友沒有到女廁, 話可能是另外一名女生到女廁都唔定, 如果你係我個仔喊住話唔係佢你們會信班主任還是你小朋友, 如果我沒追究就代表默認, 就算正明不是我仔了但這些無理的投訴已正明幫女仔多D, 我都話如果有真實的證據請報警好了唔好煩, 好想轉去男校。

如果發生在我個仔身上,我肯定 大大聲講  阿仔  媽咪信你  。。。

問問仔仔先,然後再去學校,男女校就係咁,所以我好覺得男讀男校,女讀女校,算啦,往往依d野無論係大人定小朋友,都會係覺得男仔不對,想想倒不如,無論男or女,都教佢自己小心d,為免一d咁既事.......如果我,我會轉校,因為我只想小朋友開心,並唔係咁既學校

我係有心轉校的,除了這件事令我失了信心外, 每班有39~42人不等, 個班主任一時之間都未必知道個學生叫乜名, 我個仔成績只是中下,要轉校也不容易,而且經過這件事我仔對上班主任教的英文堂更加之無心聽書,唔知點算!佢話老師唔中意佢!想找間男校但九龍區好像只有英華,但好難入的如果冇考到全班第1~3名內都唔好諗, 所以唯有希望明年成績好D啦!又或者是旦找一間快要殺校的來讀, 我有個細B本來都諗住讀民幼的但現在不了, 選培正好過!

evason 發表於 12-7-15 19:29
我係有心轉校的,除了這件事令我失了信心外, 每班有39~42人不等, 個班主任一時之間都未必知道個學生叫乜 ...
我認為唔洗一定要轉男校, 學校係社會嘅縮影, 唔通第時出嚟做嘢都選純男嘅公司咩....
我自己讀女校出身, 比較主張小朋友讀男女校, 身心發展會平衡d.....
好同情妳仔仔遭遇, 亦驚訝學校的處理手法, 如因呢件事留下陰影, 轉校都係解決辦法之一...
考培正都不易, 當年小囡2間都有考, 民幼正取生, 培正rejected.....