用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園開學用品
樓主: marcuscyrus
go

幼稚園開學用品  

tam_bb 發表於 12-6-19 15:09
我今日在文具店見到有hello kitty巴打label maker喇~ 好靚~ 不過,我又見到DYMO有款label,是可以做熨貼的(iron-on)!所以十五十六,唔知買邊隻牌子的label maker好。請問,知唔知brother 有冇出熨貼iron-on label?

Brother都有布質熨貼label.  大眾書局好齊。我買咗部機, 用過一两次咋。

你亦可考慮上网買, $30有100個防水貼紙 (100個, 用到中學都未用完)
去Yahoo search "Join Label", 佢乜都有, 連織嘜都有!

引用:Quote:tam_bb+發表於+12-6-19+15:09+我今日

原帖由 LL222 於 12-06-19 發表
Brother都有布質熨貼label.  大眾好齊。我買咗部機, 用過一两次咋。

你亦可考慮上网買, $30有100個防水貼 ...
唔該哂

好有用的分享呀...

回覆:marcuscyrus 的帖子

Hi,應該整織嘜or印嘜?

想請問鞋貼係咪真係需要架?而且唔係有好多地方有做.
其實熨貼可唔可以兼用,因為小朋友既鞋墊通常都拎到出嚟.
多謝指教!

carolcky 發表於 12-6-21 10:51
想請問鞋貼係咪真係需要架?而且唔係有好多地方有做.
其實熨貼可唔可以兼用,因為小朋友既鞋墊通常都拎到出嚟 ...
熨貼可以嫁啦

MamaRabbit  請問熨貼是否已經夠實同穩? 我見還有織嘜同印嘜,貴一d,但不知有冇需要?  發表於 12-6-22 10:21
carolcky  多謝你既回覆!  發表於 12-6-22 09:43

冬日勳章

thxxxxxx.....

Bk的媽媽們好細心,好多謝你們的分享。

marcuscyrus 的帖子

thank you for your info

謝謝你們的分享呀,非常之好!

想請問印嘜同織嘜有冇特別分別?

MamaRabbit 發表於 12-6-22 10:19

如果是熨貼,印嘜字體比較易脫,但織嘜就熨得唔夠實(我自己用印嘜,有朋友用織嘜告訴我),最理想應該係用印嘜縫落去

MamaRabbit  謝謝你的回覆啊! 那你用的印嘜熨得夠實嗎? 我都有點懶每件縫上去呢^^)  發表於 12-6-22 11:49

MamaRabbit 發表於 12-6-22 10:19
請問熨貼是否已經夠實同穩?
熨貼=补, 是經夠實同穩, 去年開學熨D熨貼日日洗都未甩.

印嘜係印D字上去, 織嘜係用線織D字上去(所以立體D).  印嘜同織嘜都係嘜頭一種(你件衫有好多嘜, 例如尺码嘜, 洗水嘜, 牌子主嘜 , 产地嘜 .....), 冇膠水, 要用衣車車上去或用線釘上去.  

買貼紙(用於用具上)用熨貼(用於衣服鞋上)2種夠啦, 印嘜/織嘜貴好多買返黎仲要釘, 玩自已咩!?

LL222 發表於 12-6-22 10:41
熨貼=补, 是經夠實同穩, 去年開學熨D熨貼日日洗都未甩.

印嘜係印D字上去, 織嘜係用線織D字上去(所以立體D) ...

明白晒~
名字熨貼背面已經有膠水,一熨即ok又夠實,right?
謝謝你的詳盡回覆!^^

MamaRabbit 發表於 12-6-22 11:47
明白晒~
名字熨貼背面已經有膠水,一熨即ok又夠實,right?
謝謝你的詳盡回覆!^^
名字熨貼背面已經有固體膠水,一熨->溶->粘接->泠卻->固定,即ok又夠實!

想請教下,熨貼會吉肉嗎?因為我個仔好容易敏感。
他的衫我會剪嘜頭,否則他會抓到頸仔損灑!

JC_mami 發表於 12-6-22 12:44
想請教下,熨貼會吉肉嗎?因為我個仔好容易敏感。
他的衫我會剪嘜頭,否則他會抓到頸仔損灑! ...
我大仔都係敏感仔,又唔覺佢會r阿..應該ok

有冇人用過Label-Bee既織嘜,會唔會吉肉?

回復 marcuscyrus 的帖子

$16/2兩打好平,可否給我詳細地址,我住藍田區,找不到這樣平的.

marcuscyrus 發表於 12-5-5 20:10
名字貼紙,我在某商場的kiosk 買,好像$30有數十個,可選孩子喜歡的卡通(我家的男孩當然選mcqueen/thomas) ...
good, thanks for your sharing