用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 連睇皮膚個政府醫生都覺我個女有自閉﹗ ...
go

連睇皮膚個政府醫生都覺我個女有自閉﹗ [複製鏈接]

昨日奶奶帶個女去屯門醫院睇濕疹, 個醫生約五十幾歲, 佢同我奶奶講話囡囡似係自閉邊緣, 寫咗轉介信比我, 我一路都同奶奶講話囡囡係有自閉特徵, 幾個月前評估完後醫生話係後天, 要做多d訓練, 同唔係睇咁多卡通片, 佢唔信我....我叫老公同奶奶講, 佢又叫我自己同奶奶講, 以家醫生講先覺得係問題, 但又唔信人, 我覺得自己好似老人家咁, 講咗好多次無眼神接觸, 叫極都唔望你, 成日自己同自己講嘢, 都係自閉特徵, 囡囡明明係零眼神接解, 奶奶都可以話囡囡有望佢.....唉﹗
   0    0    0    0

是,不要讓小孩看電視,但老人家無事做便全日開著電視,所以你可以請工人或自己湊。要多做訓練,可以改善的。你女女幾大,不用怕,後天可以透過教育改好。

自閉都有先天和后天的?

我今日去左另一個機構做評估, 佢都話咁細未可以作實, 通常只會話係有自閉特徵, 囡囡以家兩歲八個月, 兩歲時係健康院姑娘發現, 兩歲半係兒童智力中心度醫生評估同解釋o左, 似係後天, 因為佢都有主動行去爸爸媽媽度搵我地一齊玩, 比奶奶湊就得太緊要, 因為囡囡有濕疹, 佢唔知聽邊個c9講話唔好比佢發皮四, 醫生聽完係建議我搵暫托服務, 但係太遲了...搵左幾間都無位....唉﹗

szeszes  我又搵個一個美國心理學教授,佢都話 "當中有13-14%係誤評既"  發表於 12-5-12 01:37
szeszes  會搵人玩既, 呢 D 叫非典型自閉, 我仔就係確診為呢只; 精神科醫生都話係腦既問題, 唔係後天, 不過情況唔嚴重, 可以糾正到  發表於 12-5-12 01:32

自閉症同照顧者係冇關係的.
係遺傳基因出左問題影響腦部.
我仔八個月時同你個女情況相似, 同屋企人玩得好開心, 有眼神接觸, 但對陌生人冇.
歲半証實左係自傾.

其餘兩歲半都應該可以判斷到, 我囝歲半私家醫生寫咗轉介信,兩歲評估為自傾.  既然有醫生肯寫轉介信,就去check吓.

醒目開學勳章

自閉有份先天後天? 自閉症係個腦問題, 係先天既

引用:其餘兩歲半都應該可以判斷到,+我囝歲半私家

原帖由 CPLau129 於 12-05-07 發表
其餘兩歲半都應該可以判斷到, 我囝歲半私家醫生寫咗轉介信,兩歲評估為自傾.  既然有醫生肯寫轉介信,就去che ...
太細個醫生只會判斷為自傾,而唔係自閉証,因為越細訓練越快改善,而我講後天係大人造成的,成日比電視電腦佢睇,跟本就活係自己空間,唔需要或唔識同人溝通,大人唔知點教。

szeszes  唔係... 我見過有些2歲小朋友, 直程係話 "自閉症", 因為佢地相對有嚴重問題, 影響埋智商  發表於 12-5-12 01:30

引用:自閉有份先天後天?+自閉症係個腦問題,+係先

原帖由 szeszes 於 12-05-07 發表
自閉有份先天後天? 自閉症係個腦問題, 係先天既
我個女係有自閉特徵,我奶奶同老公求方便成日開卡通片比佢睇!

回復 idak 的帖子

May I ask how's yr gal's response/ features that the doctor made this judgement.

你問邊位醫生?智力評估中心專科醫生 or 皮膚醫生?

醒目開學勳章

idak 發表於 12-5-8 14:04
我個女係有自閉特徵,我奶奶同老公求方便成日開卡通片比佢睇!

其實我仔都係有自閉徵狀, 仲係好輕果只 - 經左一年既努力糾正, 而家仲有EQ差, 易哭鬧, 衝動多咀話同學仔 (因為佢6歲時才做評估, 原先只以為係有言語發展問題 ONLY); 街外人, 普通醫生 及 老師都唔太發覺; 我仔仲會主動望住人叫人 (如: 街坊, 老師, 佢識既同學等等; 仲會主動幫有需要既人, 如讓坐, 幫手開住大堂對門, 等 D 老人家行等), 同親友講我仔有自閉問題, D 親友話我痴線添

不過, 講真一句, 小朋友時常睇卡通片, 都唔會有自閉問題, 因為自閉唔單止係社交唔好, 佢地相對仲有一些行為問題 或 獨特興趣

原因係... 我都係睇電視大, 真係幾個月大時, 亞媽一邊餵食一邊睇, 都無呢 D 問題

醒目開學勳章

idak 發表於 12-5-9 12:12
你問邊位醫生?智力評估中心專科醫生 or 皮膚醫生?
佢係問你, 心理學家或醫生, 憑咩野既行為 或 特徵去評定你小朋友係有自閉徵狀; 封轉介信上面會有寫既

我個囝囝同你一樣,到現在尚有尊注不足、脾氣同無耐性,其他與別人無分別,可能康傑學校幫助到他

回復 szeszes 的帖子

最初係健康院個女同個醫生玩的時候, 一眼都無望過個醫生, 奶奶係一齊入去見醫生, 奶奶抱住囡囡的時候, 個醫生見到囡囡無望過我奶奶﹗做完所有指令就要即刻走, 只係拖住我地走﹗醫生話重點係佢唔怕人, 怕人先係正常, 唔怕人都係自閉特徵﹗

之後係智力評估中心個醫生就會見到囡囡有主動摞玩具同我地一齊玩, 但佢見到囡囡好小望, 唔係無望(因為我係健康院見完醫生後, 多咗按住佢塊面望我, 用玩具引佢望我) 做咗幾份問卷, 再教咗我d技巧﹗醫生講囡囡重係細只係評估為有自閉特徵, 因為重有改善空間, 多d訓練會有好大改善。

近期睇皮膚個醫生點講真係唔係好清楚, 因為係奶奶帶囡囡去睇, 奶奶唔係好識表達比我聽, 只係幫我帶個女去。 實則上我見到奶奶湊囡囡時, 囡囡係無乜點望奶奶, 叫極都無反應。

近一兩個月個女多咗望人, 又坐定咗, 又多咗講嘢, 希望到返學時真係可以同其他小朋友溝通到﹗
‹ 上一主題|下一主題