用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 醫生評估還是心理學家比較好?
go

醫生評估還是心理學家比較好?

懷疑仔仔專注力有問題,想自己出去搵評估,請問評估內容是否有分別?醫生約1小時,而有D機構話要成3個小時,費用醫生大約2000左右,而機構約6000左右。
請問各位小朋友係邊度做評估呢?

我仔之前喺協康會係心理學家評($5xxx), 見第一次問家長同做問卷, 再見小朋友一陣, 第二次就同小朋友做智力評估, 然後再參加咗兩次觀察小組做錄影, 心理學家睇完片再見第三次講報告, 每次見面約1小時. 半年後排到CAC醫生評, 家長在場同小朋友做d測試, 邊做邊問家長問題, 約兩小時後即出報告. 而家過咗半年, 觀察小朋友情況, 我同老公都覺得心理學家講得準d. Just for your reference.

回覆:醫生評估還是心理學家比較好?

是不是要分3次去評估?

個人覺得臨床心理學家會好過醫生,因為這些問題都主要是精神情緒問題。醫生太講醫學,最叻只係開藥。不過也要小心選擇個別的臨床心理學家,有個協康會心理學家唔係幾好。

醫生可以做評估?政府試心理學家做

ADHD一係精神科醫生,一係臨床心理學家,先可以確診,CAC既醫生唔係精神科,精神科去評有一個好處,如果需要藥物治療就即時可以接受治療,如果臨床心理學家評,如果需要食藥,你都要轉介精神科,先可以開藥.如果睇私人又要俾多些錢,等政府有排都未輪到.

回復 pollybell 的帖子

對的!我正在CAC排隊,要半年.

回覆:醫生評估還是心理學家比較好?

多謝各位的意見

請各位幫幫我及先生, 我倆好想教好個仔, 所以請pm評估+心理醫生info.比我! Thank you so much!

可以話本身有E種病(專注力不足)之外, 他的成長都有問題既影響(家教問題、有嚴重偏食)。
由於我唔係他親生媽咪, 我教他更加有困難, 他亦未必全聽我話 ! 他就快10歲了, 日常簡單自理是可以的, 但其他就很差, 功課常欠(有做但唔交, 唔知有咩功課要做), 唔寫手冊、常欠帶課本....等等! >.<   已聘請補習, 大家一齊協助教功課,亦沒有改善!

家教問題 = > 完全不懂禮儀, 沒有禮貌 ! 有嚴重偏食 = > 超多野都唔食唔飲, 一定要有汁/湯"魯"飯, 唔岩食,可以ONLY食白飯算了!  看心理醫生, 了解究竟有咩事對他有咁既影響, 如何幫助改善他 !

萬分感激各位幫助^.^

你個仔的情況同我細姪仔都是十分相似, 又是有專注力不足, 功課要做好耐, 成日都唔見野, 講野無咩禮貌, 同埋鍾意撈汁食飯.
你有冇請學校社工寫信refer你地去做評估?