用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 我的天!響囡囡間房見到本摩門經??!
樓主: chuntam
go

我的天!響囡囡間房見到本摩門經??! [複製鏈接]

chuntam 發表於 12-5-7 00:12
回復 Yanamami 的帖子

我連本野點得黎都唔知……淨係知平時佢日日準時回家,假日有時同朋友出街都會問我得 ...佢,
你本身有無信教?  如果你同佢一齊番教會(唔係當check住佢, 只當突然你想認識神), 一來截一截佢借番教會同摩門教人接触, 二來認識佢教會中弟兄姊妹/ 神父, 一人計短二人計長?

回復 chuntam 的帖子

發生左不足一個星期, 會影響到囡囡講:「我想入摩門教。」

然後妳就: 我由得佢算, 冇計。因為 “佢仲有本英文版同一個長老嘅電話,一切都完了。”

妳都放棄 !! 還有誰會救她? 妳選擇放棄去救佢? 還是選擇關心 + 同佢好好溝通 ?

囡囡D教會活動多數比細路玩的,大人去唔到架,不過教會活動D人個正正經經一定唔會帶壞佢。我反而估佢回家沿路遇上「長老」比人呃。

Yanamami  所以咪叫你跟去羅, 應有分大人/ 青年/小朋友團, 去認識下教會d人, 睇有無人可俾意見你, 或多對眼留意下囡嘛. 或佢d團友可拉番佢轉頭呢?   發表於 12-5-7 07:56

回復 HY412 的帖子

有時針唔吉到肉唔知痛,我已經失眠左幾晚.

chuntam 發表於 12-5-7 00:12

我連本野點得黎都唔知……淨係知平時佢日日準時回家,假日有時同朋友出街都會問我得 ...

如果無估錯, 是長老送的.  摩門教一般是兩男(長老)或兩女(姊妹)在街主動找人搭訕傳教,  會問吓你有無讀過Bible, 你知唔知還有摩門經呀?  其實這些也是神的話語等等 ... 你願意和他們談下去, 他們就會送摩門經給你, 很豪爽的.  最後會請你留下聯絡方法或他們給你電話, 你女兒手上的東西, 應該是這樣得來的.

Yanamami  其實我都收過, 掉晒落回收箱.  發表於 12-5-7 07:58
chuntam  最弊佢醉心研究落去………  發表於 12-5-7 00:58

引用:回復+Yanamami+的帖子 囡囡D教會活動多數

原帖由 chuntam 於 12-05-07 發表

囡囡D教會活動多數比細路玩的,大人去唔到架,不過教會活動D人個正正經經一定唔會帶壞 ...
我對摩門教有少許認識,少時候也有長老向我傳教,老實說,我實在看不出此教有什麼特別的吸引力可以令一個天主教徒短時間撲過去。你女兒多大了?我反而懷疑她是否受朋輩影響。就算不能參與她的教會活動,也可借故送出送入,了解一下她身邊朋友,或私下和她教會神父談談。

Yanamami  我就係禁意思, 要多d幫手拉番阿囡.  發表於 12-5-7 07:59

囡囡正值青少年成長階段, 只要任何人對佢好D, 關心佢多D, 她地都會覺得對方係大好人.

趁她未沉迷下去, 走錯路既時候, 要及時去幫佢.

回復 JustAParent 的帖子

Dear Chuntam,

我讀中學個陣時,放親假(特別係暑假)經常都會有「摩門教」嘅人來㩒鐘傳教。幸好一直在「基督教」學校讀書,而且亦是「基督教」家庭,所以知道此教是異端。他們亦都會留下單張,很多小冊子和雜誌。(我父母亦見過)但就不會太擔心我(因平時溝通得好?)所以我的意見還是一樣:乘事情剛開始,盡快自我裝備,同囡囡傾,態度要正面,不要一開始就覺得佢唔啱。多問問題,讓自己先了解多一些同明白事情到了哪個階段。才能對症下藥。
自怨自艾、撒手不管和諸多藉口對解決此事並沒有幫助。 在這帖子上有回應的家長都是想幫手,大家亦明白你的愛和擔心。
願你早日解決問題
Snakemama
快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

chuntam 發表於 12-5-7 00:46
回復 HY412 的帖子

有時針唔吉到肉唔知痛,我已經失眠左幾晚.

I really think, you should talk to your daughter now.

Say to her that you are not comfortable.
Express yourself honestly how you feel.

Talk it through openly!
Do it now before it's too late.

Good luck.

回復 Snakemama 的帖子

尋晚同佢傾左陣,發覺事態嚴重. 當我問佢係咪對摩門教有興趣,佢馬上指正話已經改左名叫摩爾門教,我問佢知唔知摩門教係某些人眼中係異端邪教,又知唔知上帝的兒女都係異端邪教,佢話上帝的兒女叫人賣淫然係邪教,摩門教係believe in being honest, true, virtuous, and in doing good to all men,又話佢地對任何有品德,美好,受
好評或者值得讚揚嘅事都追求,希望教徒做「完人」,又叫我唔好因為佢叫「
摩門教」(魔門教)就當人邪教,我指出摩門教信三位三體多神論,佢反駁天主教信聖人都係多神,何況BIBLE無話過三位一體係D人估估下又當真,又話joseph smith叫佢地除了魔鬼的教會,要尊重任何教會.天呀!若她不是我的乖女,我真的以為自己在和一名摩門教徒傾緊.

我忍不住想走去摩門教堂大罵一聲:「還番個女比我!」

禁其實佢不滿天主教d乜? 佢覺得天主教有乜不足既地方, 令佢要轉向摩門教?  我諗你真要同神父&教會中姊妹商量一下對策.

唔洗想,真係去。你可要求她每次返教會,都帶你一起去。如果她真心相信摩門教,她應很歡迎你和她ㄧ起去。你每次都看顧她,就有個照應。也認識一下教會的人,出了事也知找誰,也向負責的人清楚表明你反對孩子入教。如果讀宗教學校,可請學校的宗教老師幫忙。

佢話佢好想知真理在何方,我問佢響天主教咁多年都唔搞得清?佢話天主教有D真理冇左,摩門經正好補充番,我問佢點解信,
佢答:「望住本摩門經你自然感覺到架喇,係一種一望就相信嘅強烈感覺!我可以借比你睇。」
我心寒極了。

Yanamami  若然"真理"在摩, 那這宗教中已應發揚光大, 不應神神秘秘, 偷偷摩摩.  發表於 12-5-10 07:58
Yanamami  若她說人們對摩門教存偏見, 對它不瞭解. 問她為何會如此?  為何人們對其他宗教沒這"偏見"? 為何多年來摩門教仍洗不去人們的"偏見". 凡事必有因.   發表於 12-5-10 07:53
Yanamami  有沒有問過囡囡, 任何宗教(就算是佛教道教印度教錫克教回教)都是光明正大的, 為甚么她要偷偷摸摸? 是否內心都覺得摩門教有問題? 內心恐懼甚么?   發表於 12-5-10 07:49

引用:回復+Yanamami+的帖子 佢話佢好想知真理在

原帖由 chuntam 於 12-05-08 發表

佢話佢好想知真理在何方,我問佢響天主教咁多年都唔搞得清?佢話天主教有D真理冇左,摩 ...
我之前也講過,摩門教非邪教,係異端,係宗教角度有很大分別。你未清楚她入了那個支派前,不應將它和「天父的兒女」此等邪教並列,否則,說話終了。她說強烈感到真理,可以借給你看。太好了。不只要看,和她討論,了解一下她入教的心路歷程,不如叫佢帶埋你及一些可幫忙的朋友去參加教會活動呀,去九龍塘聖堂看看。不知你對摩門教有多認識,一、此教對教徒是比較控制的(可能我用字不準確),二、相對天主教,基督教,其教堂就比較有神秘感,這是我經常路經該處的感覺,三、如果我無記錯,教徒要抽出年半至二年時間全職服務教會傳教,自費,很多都在19,20這些年紀,我不知這些人如何處理學業。

chuntam 發表於 12-5-8 20:05

尋晚同佢傾左陣,發覺事態嚴重. 當我問佢係咪對摩門教有興趣,佢馬上指正話已經改左 ...
我寫回覆之前,再上網看了些資料。 因為從你的文字中,感受到你的憂慮、失望、徬徨及憤怒。 當這樣一件事,發生在女兒身上,毎個母親都會有同樣的心情。我希望可以找到一些有用的資料,幫助解決問題。現在,你掌握了一定的資料。從你女兒的回答中,我看到以下幾點:
1) 摩爾門教追求所有好的品德,美好、受好評和值得讚掦的事,希望教徒做「完人」---請問女兒曾否向你提過對自己所返的「天主教」教會有所不満?當我們年輕的時候,對公義、道德有強烈的追求,是非觀念很強,非黑即白。加上對基督徒/天主教徒相對高的要求,當令我們失望的事情發生時,會產生強烈的失落感。可能㑹引起另找「更好」的宗教的行為。
2) 除了魔鬼的教會,要尊重任何教會---我們所受的教育:尊重人,人人平等,不要歧視與自己不同的人和事。對,這是一個正確的觀念,但容易被「有心」人利用。
3) 她(女兒)並不認為摩爾門教是邪教---當然!只有有問題的人才會信邪教。
4) 追求真理---同第一點相同。
解決方法:
溝通--當自己是女兒的朋友,仲要係佢做乜都撐佢嘅朋友。 我知好難,特別係依家咁嘅心情,但是一定要咁做(她好容易築起圍牆)再知多啲。
找外援--如果她不是對返開嘅天主教會有不滿,找教會中人幫手;如是,找社工(明愛、任何天主教團體)
一起和她返摩爾門教集會。呢個係破釜沈舟的做法,可以一試(希望唔洗用到)

chuntam 發表於 12-5-8 20:05

尋晚同佢傾左陣,發覺事態嚴重. 當我問佢係咪對摩門教有興趣,佢馬上指正話已經改左 ...
最好自己坐下想想:調轉自己係個女,有咁嘅事發生,希望阿媽會點做?照住做,應該會有用。畢竟,我們做女兒的時間比做媽媽長。還有,我們都曾經年輕過。
希望我的意見幫到你。為你和女兒禱告,願全能的天父與你們同在。

Snakemama

見到咁樣我都好擔心,搵D宗教人士幫幫手啦,希望早日雨過天x

好其一問,如果樓主看見女兒抬面上不是摩門經而是佛經,樓主會怎樣面對?

利申:我冇宗教

回覆:chuntam 的帖子

別太擔心先。你自己要定先!記得祈禱。我也會為你和令嬡禱告。(我是基督徒)

問過下佢個最老友嘅同學,同學仔話上星期勸佢請教下教會啲人先再算,跟住呀囡問左五六個人,得一個大佢少少嘅姐姐勸得掂佢,不過近幾日連呢位姐姐都勸唔掂喇。
同學仔仲話其實好多冇信仰嘅人都勸過呀囡唔好入摩爾門教,不過呀囡都只係話:「我想知真理在哪裏.。」
養到個女咁大,最怕佢學壞入黑X會,點知仲衰,走去信邪教!
‹ 上一主題|下一主題