用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇細仔(12月)考到出名私/直資小學? ...
go

有冇細仔(12月)考到出名私/直資小學? [複製鏈接]

考慮緊做大b, 囡囡而家K1, 講嘢叻,理解能力高,識寫1-10,A-Z, 及認簡單中文字,值唔值得讀多年k1?定比佢直升?

0    0    0    0

我個仔都係細仔(12月)....今年升小學, 舊年因為没有做資料所以只報到一間直資小學....但學校没有收到我個仔現在要等統一派位, 諗緊如果派得唔好就會明年搵過間小學重讀小一, 聽好多媽咪講都係話學校鍾意大B唔鍾意細B
屋企仲有個囡囡又係12月出世....今次會俾囡囡做大B, 因細B係搵學校時係唔夠大B爭

回覆:tszyaumama 的帖子

我倆小朋友都喺細b, 我仔有個同學仲細個佢(12月),唔會輸蝕比超大b!
你可以等囡囡讀埋k2先決定,我個人認為要重讀嘅話,k1佢會覺得悶又喺重複,k3啲同學仔畢業冇佢份,嗰個感覺唔喺太好!
如k2都跟到我相信你小朋友一定得,不要低估佢哋能力!

好多直資,私校,相信已經唔係睇我地係細b定b大b,係睇個小朋友既英文同國語既語文能力.

回復 careysum 的帖子

同意!!!!!

講真, REPEAT都唔會REPEAT K1, 係都REPEAT K2。

仲有時間, 何不等下睇下小朋友既發展再作決定呢?

至於收細B既學校大把, 只要呀B夠OUTSTANDING就得。咁大仔唔出聲怕羞既, 都唔會有學校收啦。所以細B唔一定被REJECT, 大B唔一定ACCEPT, 知冇?!

恩盈    發表於 12-5-4 17:52
manmanchubb  totally agree  發表於 12-5-4 14:55

careysum 發表於 12-5-4 08:47
好多直資,私校,相信已經唔係睇我地係細b定b大b,係睇個小朋友既英文同國語既語文能力. ...

如果真係就好, 因我都正在煩惱緊是否要小朋友repeat 多一年幼稚園做大B, 不過, 有時見到大他半年以上的小朋友好似真係醒目過我個小朋友.

silvia_ng 發表於 12-5-4 14:06
講真, REPEAT都唔會REPEAT K1, 係都REPEAT K2。

仲有時間, 何不等下睇下小朋友既發展再作決定呢?

非常同意!!

回覆:有冇細仔(12月)考到出名私/直資小學?

Repeat  k2 插班就好難,所以如考到龍校 k1就會讀!

回覆:有冇細仔(12月)考到出名私/直資小學?

有識有幾個12月細b分別考到英華、dbs、co-ed.

恩盈    發表於 12-5-4 17:52

有無學校申請表只限大B報名架? 好似培正呢類..
‹ 上一主題|下一主題