用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖士提反書院交流區
樓主: rinapang
go

聖士提反書院交流區  

回覆:lmlui 的帖子

是5份, 有2本已從圖書館借到。
另外三本中文書:
哈莉波特的秘密
火柴人日記
小偷,盜亦有道

完全揾唔到

回覆 SJACPS 的帖子

功課指引上說,可以自行選書目以外的書,只要健康便可。所以我個仔五本也做其他,因書目的書好悶。

回覆 WSZ 的帖子

我仔入了1Y班,應該不是精英班,也是好事,讓他慢慢適應吧!

引用:回覆+WSZ+的帖子 我仔入了1Y班,應該不是

原帖由 lmlui 於 15-08-13 發表
回覆 WSZ 的帖子

我仔入了1Y班,應該不是精英班,也是好事,讓他慢慢適應吧! ...
我仔都係入1Y 班,多多指教

小女今年9月加入SSC, 一直讀傳統小學,新界區住,所以申請了宿位,請各位師姐師兄的家長多多指教,分享溫馨提示。
除了 Mandatory Boarding Programme, 暑假還有什麼活動嗎?有無暑期功課?要考分班試嗎?有無S1 的 Parent Seminar ? 幾時知宿位的申請成功嗎?
謝謝分享。

They will have priority for NT and Kowloon students for boarding program.

They will have a 1 week camp for all the S1 students.  Super Camp , very good camp , good quality and all the students have a lot of fun.  Most important the children will get to know each others before the school begins.  I think this is a very thoughtful program

引用:They+will+have+priority+for+NT+and+Kowlo

原帖由 GIPW 於 16-07-04 發表
They will have priority for NT and Kowloon students for boarding program.

They will have a 1 week c ...
可以分享一下仔/女點樣考入嗎?我好中意呢間學校,希望我仔考到

小女已考入學試插s2, 一去即愛上ssc, 她s1除成績唔太靚之外, 操行b grade, 是b1c學校排位比較後  , 有幾種興趣班學(跆拳道黑帶及小提琴六級之外, 游水長跑排球加長笛)自問不是怪獸家長, 因呢啲興趣是小朋友自己要求學的, 當然佢要放棄某啲活動我是無任歡迎的, 我只想她可以從開心中學習, 但只欠缺明燈引路, 她是聰明的, 我會祈待八月頭的result. 唔知有沒有其他家長都在等八月中的一刻?

回覆 chloe.k 的帖子

我聽入學講座時,要求是中英文A or B (申請時要交小四小五成績表),面試表現,課外活動,但我忘記各樣比重,只記得額外5% 俾哥哥姐姐是本校生的申請。學校幾睇重音樂,小朋友最緊要喜歡,因為樂器(除鋼琴外),必需要多學一種。囡囡面試時,2位老師 in 1個學生,讀一篇英文,老師問有關內容。因為我囡囡讀非英文小學,她話文章內容好深。

引用:+本帖最後由+yen_03+於+16-7-14+16:31+編輯

原帖由 yen_03 於 16-07-14 發表

小女已考入學試插s2, 一去即愛上ssc, 她s1除成績唔太靚之外,  ...
st.stephen 有跆拳道?

引用:回覆+chloe.k+的帖子 我聽入學講座時,要

原帖由 FionaTsoi 於 16-07-16 發表

我聽入學講座時,要求是中英文A or B (申請時要交小四小五成績表),面試表現,課外 ...
我仔冇學樂器,會否影響面試呢!

引用:回覆+chloe.k+的帖子 我聽入學講座時,要

原帖由 FionaTsoi 於 16-07-16 發表

我聽入學講座時,要求是中英文A or B (申請時要交小四小五成績表),面試表現,課外 ...
還是而家暑假即比佢學下會否好D?因為已經學緊游水

沒有,因我兒子也沒有學樂器,而運動也只有足球校隊

引用:回覆+chloe.k+的帖子 沒有,因我兒子也沒有

原帖由 水寶寶isaac 於 16-07-16 發表

沒有,因我兒子也沒有學樂器,而運動也只有足球校隊
咁都好D,唉!我超中意呢間因為有boarding 住元朗去到南區雖然遠,但值,如果 s1唔得,已經諗好s2 再in 😂🙈,暫時我仔羽毛球校隊,但跆拳道就有拎校際,可惜學校好似冇🙈成績平均拉curve A ,希望佢地肯in 我仔

chloe.k 發表於 16-7-16 11:58
st.stephen 有跆拳道?
沒有, 我囡由一年班學都在教會辨的跆拳道班學的,
因為我諗到小學學只會學到六年, 六年之後都是要去道館學的,
見不影響正常學校時間, 而呀囡話衣家黑帶無理由放棄,
所以如果考到入去, 都會繼續學.

FionaTsoi 發表於 16-7-16 10:40

如 果是看小四五六的成績而唔睇S1 的, 我不知幾開心,
因囡囡小學成績比較好, 到S1學校比較催谷,
已睇到開始退步, 所以想佢開心學習好過在驚慌中學習.

yen_03 發表於 16-7-19 13:09
如 果是看小四五六的成績而唔睇S1 的, 我不知幾開心,
因囡囡小學成績比較好, 到S1學校比較催谷,
已睇到開 ...
因為囡囡12月申請S1 時,最 update 的成績只係 P4/P5。 S2 插班我就不清楚有什麼要求。

引用:Quote:yen_03+發表於+16-7-19+13:09+如+果

原帖由 FionaTsoi 於 16-07-20 發表
因為囡囡12月申請S1 時,最 update 的成績只係 P4/P5。 S2 插班我就不清楚有什麼要求。 ...
請問 詳細 你知道住宿舍時間表嗎?

chloe.k 發表於 16-7-21 13:33
請問 詳細 你知道住宿舍時間表嗎?
書院網站有的,你去睇睇

引用:Quote:chloe.k+發表於+16-7-21+13:33+請問+

原帖由 yen_03 於 16-07-27 發表
書院網站有的,你去睇睇
thx