用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城網, 急問?
樓主: chung_ma
go

九龍城網, 急問? [複製鏈接]

萬榮太太 發表於 12-7-7 22:59
冇喎,三一唔好咩?

我都係覺得如果派去聖三x,返去叩胡,叩五或者試下叩勞工。
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 萬榮太太 的帖子

如是B3生派到彭是很好的結果 .
如是B2尾派到彭是正當配對 .
如是B2中/頭派到彭 , 只要能入讀精英班就更好 .
就算是入不到 . 也只是自已能力不及他人 , 不是學校的好壞 .

萬榮太太 發表於 12-7-7 23:44
咁如果派左彭呢?

照你的排法,入聖三x的機會比彭大。如果聖入唔到,彭當然機會微。始終彭係屬band 2成績的學校,但聖係band 3。
所以就算你係band 2,你填間band 3先,都係派這間先。
:verycold: :verycold: :verycold:

萬榮太太 發表於 12-7-8 00:17
我係排彭先到聖架!

sorry,係我誤會左。
都要過左五旬節這關先。五旬節理論上應排彭學高之後。我明白始終理論還理論,如果胡、五成功就跟本唔需要彭。但胡、五都不成功的話,彭機會就微。

咁我都希望你胡、五是但一間成功喇!

萬榮太太 發表於 12-7-8 00:50
意思是否彭本身難入過五呀?定以呀女成績唔應該排胡和五行先呢?

彭雖不至是受歡迎的band 2學校,但band 2生一定會放二、三、四位,保住個band 2位先。但五一般只會作保險之用。所以band 3生都可望有機會抽中。而band 2生多數將彭放得較五前,你可以說彭難入過五。

因此如囡囡是band 2生,正常情形下,我又會覺得應排彭先過五,況且有家長話彭轉校長,又有機會來一個轉變。當然可能要考慮地區和交通。

但如果囡囡是band 3生的話,胡機會相對細,相對入五的機會較高,但你又偏偏放五在第二位,如果五抽不中,可能跳過彭派落第四、五.....甚至更後的志願,始終彭都是band 2生的熱門2、3、4位的選擇。

所以希望你囡囡是band 2或者最多都係band 2尾的話,胡有機、五亦有機、彭都有機不過在五之後,這樣應該五比彭機會高,因五排先。

我阿仔是 b3 ,要現在研究吓點填表好? 請指教~
三一係唔係唔好呢? 校風如何呢?
彭xx是否比三一好呢?  

萬榮太太:
請問你點解無考慮鄧波波呢?

回復 ohnono 的帖子

ohnono,
我女是b2, 我計劃緊萬一派得不好要叩門, 想你比一些以下學校的排名意見:

香島
勞工子第
胡兆熾
彭學高
九龍塘學校
賽馬會官中
五旬節
蔡功譜

感激萬分!!

回復 ritacs 的帖子

吾介意我想比D意見 , 我覺得你星期一打電話問清楚您想考的學校既叩門要求 , 再作安排 .
因有些學校是有指定時間先交表及資料 , 初步評核后再通知面試或筆試 .
所以這類學校只需按照指定日期及路線 , 交資料等消息就 OK . ( eg : 培道中學 )  
若緊 AR 考正要即時面試或位完即止既學校 , 這類學校就要優先處理及安排 . ( eg : 直資培基中學 )

回覆:Carmen2004121 的帖子

謝謝你的意見,我也準備明天打去每間問,不過都想參考排名次序,你有建議嗎?

香島
勞工子第........抱歉 ! 這兩間直資吾太清楚

胡兆熾....1
彭學高 ....2
九龍塘學校...3

五旬節....4
賽馬會官中....4
蔡功譜....5

如一定要我選如上 , 4....看路程及要求而定 .
都係果句 , 交晒表先 . 有通知再作編排都未遲 .

知道了,謝謝。

Welcome la !
識人讀緊彭 / 九 / 賽 , 品行都算幾好 .
因選 2/3 線學校 , 我首選是校風 / 地點才到成績 .
負面評語每間都會有 . 所以地點較接近屋企 , 交通方便會好D .
起確放學都吾洗轉車去左D [ 旺 ] 區 .
成績是靠自已的 , 有本事就考入精英班 .
吾好淨係賴人地間學校成績吾好 .  

我都認同你的意見,謝謝你

阿女是 b2 . 您自選或派彩應有選培道 / 真光 / 何官 .
可能一擊即中呢 !
吾好想得太灰 . 中頭三都可收工買飛睇戲食步飛 .
‹ 上一主題|下一主題