用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城網, 急問?
樓主: chung_ma
go

九龍城網, 急問? [複製鏈接]

明天交正式form. thanks 大家,

培正 100%收番自己小學生 ...民生 180 人收 142 自己小學生 ..真光都相差無幾...如果要揀有直屬嘅學校...點解唔跨區揀 band 1B / 1C 學校 ?

唔駛咁快填 Band 2 ...  因 Band 1 派第 30 間 都怏過 Band 2 派第一間 ...點解咁嘥 ??

引用:培正+100%收番自己小學生+...民生+180+人收

原帖由 Bonnie 於 12-05-01 發表
培正 100%收番自己小學生 ...民生 180 人收 142 自己小學生 ..真光都相差無幾...如果要揀有直屬嘅學校...點 ...
培正唔係100%收番的,band1係,band2抽,band3冇机會

其實他區都無mug點揀,伊中都係得兩個位!!!!

引用:其實他區都無mug點揀,伊中都係得兩個位!!!

原帖由 chung_ma 於 12-05-01 發表
其實他區都無mug點揀,伊中都係得兩個位!!!!
有直屬,小朋友又band1,重煩乜呢?

都唔係架,老師話齋唔係百分百保證!

回復 AlanShirley 的帖子

甲部只有10個/8個位,
普通B1學校都沒有可能去到第二/第三,
更何況是B1 A學校

貢獻勳章

引用:+本帖最後由+ohnono+於+12-4-28+14:59+編輯

原帖由 ohnono 於 12-04-27 發表

若是band 1中的聖家學生,直屬位有79,另外非保留位12個。
Ohnono: 你話聖家只有20個返唔到聖家?但後來又說得40位,咁即係點?如何得40位,咪五成都冇?就算頭十名另謀高就,咪都係得五成?

花仔媽咪 發表於 12-7-5 20:24
Ohnono: 你話聖家只有20個返唔到聖家?但後來又說得40位,咁即係點?如何得40位,咪五成都冇?就算頭十名另 ...
我之前話有20個返唔到聖家後來得卓盈媽咪指正,那直屬位是分給兩家聖家用。

九龍塘聖家4班大約有100個band 1同學,去分79個直屬位(100-79)=21個,得知這79個直屬位是兩間學校去分的,
所以我在下一個thread已經更正並正式多謝卓盈媽咪。

以九龍城聖家97人和九龍塘一百四十幾人的比例大約佔去79個學位的3成。即是有26個位好大機會流去九龍城聖家的band 1同學。

如果以這樣的計算,最壞的打算都是有約47個同學有機會返唔到聖家。但當然還有12個非保留位和有band 1同學會自行嘗試其他學校。
:verycold: :verycold: :verycold:

貢獻勳章

回覆:ohnono 的帖子

你意思減去自行跳去其他b1學校,九龍城就只有26人上聖家書院?咁咪好少?

花仔媽咪 發表於 12-7-5 21:52
你意思減去自行跳去其他b1學校,九龍城就只有26人上聖家書院?咁咪好少?

...

這個都係估計,如果九龍城多了band 1學生上聖家,那麼九龍塘就會相對小。正如有聖家家長說,他們有部份band 1同學都會將MCS放乙部第一去抽那十多個位,然後將聖家放第二都一樣抽到,那麼代表可能有一定數量的band 1學生在自行或統一派位流失,而所謂的約100個band 1同學有可能其中已夾雜著band 2同學,不過老師唔肯講(當其時我都有懷疑過,並著家長在選校時小心,以免攪錯banding。呢個亦係一般有直屬學校的普遍做法,老師永遠唔會講真實banding你知)。所以在選校計數時,我通常都以最壞的情形去看,看看最差的情況會是甚麼,搏唔搏得過,若輸了,會是怎樣!
:verycold: :verycold: :verycold:

貢獻勳章

回覆:ohnono 的帖子

為什麼有人同我講九龍城每年約有60人上書院,而頭十名全走哂,那麼只要考70名內便可以上到書院咁即係點?一頭霧水?

花仔媽咪 發表於 12-7-5 22:13
為什麼有人同我講九龍城每年約有60人上書院,而頭十名全走哂,那麼只要考70名內便可以上到書院咁 ...

因為除了那79個直屬位之外,還有那40多個自行位和10多個非保留位。如果真係沒有街外人報的話,即是有140多個位係比你地兩間學校。所以九龍塘那邊考名次在100附近和九龍城這邊考70附近(總數約170,扣除走去其他中學的應該兩校加埋有30人左右=140人左右)

好清楚,已經成幅圖畫出晒黎!

女兒是九龍塘聖家,不知為何她和她友好的同學也不喜歡上聖家書院,大家知否是書睆問題還是其他原因?

wanmui 發表於 12-7-5 22:39
女兒是九龍塘聖家,不知為何她和她友好的同學也不喜歡上聖家書院,大家知否是書睆問題還是其他原因? ...

有幾種原因:
1.悶,厭倦了同一班同學,上同一間中學,沒有新鮮感,特別是單性別的男校或女校。
2.師姐有成功例子可跳出外面的世界。
3.一般真屬學校的通病,升上中學的同學中,水準參差。

萬榮太太 發表於 12-7-5 22:55
大家認為多唔多人去胡兆熾排通消呢?

唔係嘛!而家叩門炸喎,唔係買樓喎!唔駛通宵咁誇張,外面咁熱,小心身體。

跟據以往恆商的經驗話比我地聽,早上六點前到就得。

題外話:如果放榜前晚係訓唔著又唔怕熱,4、5點都得加喇。

回覆:萬榮太太 的帖子

點解要排通宵?又吾係先到先收?打電話問清楚先,免得第二日做左生果報頭條!

k_0530_a 發表於 12-7-5 23:17
點解要排通宵?又吾係先到先收?打電話問清楚先,免得第二日做左生果報頭條!

...

因為學校只收三百個叩門申請,先到先得!

上頭條都沒所謂,最驚成晚得你一個係度等炸,又驚比人打劫,而到最後都收唔到三百個申請!
最無謂就係,跟本就唔駛叩門,但就排左一晚。
‹ 上一主題|下一主題