用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城網, 急問?
go

九龍城網, 急問? [複製鏈接]

女兒band 1 中,填了:
乙部  : 1. 聖家 (直屬)
           2. 旅港
           3. 丘佐榮
           4. 銀禧
           5. 黃芴南
           6. 民生
           7. 培正
           8. 培道
           9. 真光

老師話將培道放第三,第四放原本放(14) 的彭學高,我十分疑惑!!!!!!!
   4    0    0    0

若是band 1中的聖家學生,直屬位有79,另外非保留位12個。
若填聖家為乙一的話,入聖家的機會都幾大。黃笏南填第五,機會就好微,不如將民生和培正推前。

老師話培道放第三和彭學高放第四就顯得有不尋常。
第一,培道本來就是band 1生的保險選擇。好少會放這麼前的位置。第二又係句,要確定你自己的banding。但睇老師的舉動,會唔會係未能確定banding的原因,所以第一排聖家(直屬),萬一因為錯band或隨機號碼太大,而抽唔到聖家的話,第三放培道,對於band 2生來說又太後,彭學高第四可能會有機會。

對於有直屬學校的小學來說,老師可能對banding的敏感度或者計算banding的方法,或者是否願意提供banding的資料給同學,有一定程度的懷疑。

唯今之計,我就會聽老師的說話,除第一填聖家之外(其實機會已經好大只有約20同學係入唔番中學,而且有部份band 1頭的同學在自行時又可能離家出走而且成功,就算唔得,佢地亦未必會留在聖家,可能會另謀高校。這樣又走了一批,餘下的可能夠數入晒聖家),第二就填培道/真光/胡兆熾(以第二位來說,胡機會較大),第三彭學高。

綽盈媽咪  79個直屬位是要分給兩間聖家小學, 每間直屬位約40個.  發表於 12-4-27 23:14
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono, Thanks a lot !

但khmama 唔係話放晒band 1 先咩????
彭學高評價如何????

"綽盈媽咪  79個直屬位是要分給兩間聖家小學, 每間直屬位約40個."
多謝提點,已改回。

綽盈媽咪  {:1_1:}  發表於 12-4-28 16:20
:verycold: :verycold: :verycold:

chung_ma 發表於 12-4-28 01:25
ohnono, Thanks a lot !

但khmama 唔係話放晒band 1 先咩????

若是band 1的同學,盡可能填晒,但必須將熱門band 1頭的學校組合成一類,再將熱門band 1中的學校組合成一類,最後將band 1c的學校組合成一類。再按自己的喜好,選取適合的學校,每個類別選一間,然後依志願排好。他區的band 1學校因為學位少,盡可能不選擇,若有真係喜歡的,選一間一係排較前的一二位去搏希望隨機號碼好好,比別人優先選校。,否則放於band 1後band 2學校前算了。
band 1學校排好後就輪到選band 2學校,方法跟band 1學校一樣。最後就是可有可無,純粹湊數的band 3學校。

我舉個例子,華英和迦密,甚至旅港,三間各有特色,亦係本區極受歡迎的band 1學校,所以我會當佢地係band 1頭,多數同學都會考慮將此三間放在第一位,所以若放第二位的話,可能在第一輪抽韱已全部派完給同學,沒有餘位留給第二輪的學生。因此第二志願就要選次熱的band 1學校,唯有這些學校才有機會經第一輪派位後仍有餘位給第二志願的同學。

至於彭學高,我會當佢係band 2尾或者有人當是band 3頭的學校。因成績一般,而且聽到有家長講話同學經常講粗口,睇下你接唔接受到啦。上年的學校報告亦強調希望在來年,同學的德育問題有所改善。

Oh !我不會揀彭學高了,學你話將培正、民生推前。

回復 chung_ma 的帖子

Dear Chung_ma,

Your daughter is in Holy family primary school (Kowloon Tong) or (Kowloon City)?
Thanks!

Kowloon Tong

ohnono,

請問放培道、真光於7, 8 位正路嗎? 請指教?

chung_ma 發表於 12-4-28 22:40
ohnono,

請問放培道、真光於7, 8 位正路嗎? 請指教?

band 1同學正路都係6、7、8位開始放band 2學校。

ohnono,

培正、民生得好少位,放5、6位冒險嗎?

chung_ma 發表於 12-4-28 23:14
ohnono,

培正、民生得好少位,放5、6位冒險嗎?

其實你可以看看這裡,升中選校保險線:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2380945&extra=page%3D1

有人定得保險線前,派了去band 2頭的學校,但又喪失了派去band 1學校的機會。有人定得保險線後,誰知又會派了去一間甚少band 1生就讀的band 2學校,只能與band 2學生一起。

冒險與否,好睇你對這間學校有沒有興趣,在不在乎。有興趣的,你會拼命去,那管得5、6個位。沒有興趣的,不在乎的,只求湊夠數的,唔駛我答,你都知道是冒險,機會是微。就算派得到,你可能都未必會喜歡這兩間學校的。點解唔填一間有把握的,或者好喜歡、好想去讀的學校呢。

所以冒唔冒險好睇你想唔想真係抽到這兩間學校,抽唔到的話有沒有心理準備隨時跌落band 2學校。定你想找尋你的理想的保險線,我想信你要作一次決定。

ohnono 發表於 12-4-27 22:32
若是band 1中的聖家學生,直屬位有79,另外非保留位12個。
若填聖家為乙一的話,入聖家的機會都幾大。黃笏 ...
b1生講粗口我都見過不小,不能單以這點來評價學校好壞,這對學校不公平.
彭學高雖不算一間很好的學校,但對2/3線學生尼講算不錯.
當然如是 b1 生也不應太早選他 . 老師選他一定有原因. 這點可向老師查詢.
最終排位決定也是用家 .

Carmen2004121 發表於 12-4-29 01:10
b1生講粗口我都見過不小,不能單以這點來評價學校好壞,這對學校不公平.
彭學高雖不算一間很好的學校,但對2/3 ...

我之前都有比家長話過我關於講粗口的問題。他認為講粗口對佢來說係沒有問題,因原因都係有好多band 1生而家都講粗口。我覺得都,各人有各人準則。所以我今次都留一個好大的空間給各家長去考慮,所以我只係話:睇下你自己接唔接受到。如果接受到就冇問題。

撇開彭學高的問題。坦白講,我自己唔會講粗口,我並不反對別人講粗口,但我很討厭聽到別人講粗口,我覺得係侮辱了女性的尊嚴,侮辱了母親,侮辱了自己;我更加不能忍受自己的小朋友講粗口,我明白近豬者赤,近墨者黑的道理,所以我會好關心我的小朋友的群組裡有沒有人講粗口。

我都覺得一間學校好與壞亦不應該跟講粗口連在一起,因為現今社會太多功利主義,好多家長只追求學校成績,狀元越多越好就足夠。坦白講,你有幾何會見到有家長會問皇仁的校風如何?有冇家長會問女拔的校風如何?偏偏最多家長問校風的就係band 2尾和band 3的學校。

隔離版有人問伊中的校風我都覺得好出奇!
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2382383&extra=page%3D1

成績、校風、學校的教育方針部份,都係家長要關注的,這些全都要看看家長自己的意願和接受程度。

回覆:ohnono 的帖子

我認識很多勞動行業朋友,他們很多都不會在公共場所隨意講粗口,他們不是不識講,只是不會隨口講。相反很多時在街看到穿著西裝骨骨的人就粗口滿天飛,相當難聼,這種現象都幾奇怪。
申報 : 我識聴,但晤講。

mary2000    發表於 12-7-9 00:47

回復 chung_ma 的帖子

上年我小朋友在間普通小學讀.老師話距B2頭我就選培正第一結果入左培正.我覺得你第3或4可以填銀喜同黃芴南都有幾會.不要更快填B2學校.除非不確定B1

將培道、真光放5、6位,民生、培正放7、8,是否唔make sense ???

pls help! thanks!

up!!!!!!!!!

chung_ma 發表於 12-4-29 20:57
將培道、真光放5、6位,民生、培正放7、8,是否唔make sense ???

如果你係band 1生,基於最差派band 2的原則,培道已經係保險線。唔好話民生、培正,就算真光都沒有機會。
‹ 上一主題|下一主題