用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 各 位 家 長 你 會 如 何 取 捨 ST.CAT PN / LLC K1 ...
go

各 位 家 長 你 會 如 何 取 捨 ST.CAT PN / LLC K1 [複製鏈接]

各位家長, 現正煩惱著小兒幼稚園間題

他考到入SCPN和銅羅灣LLCK1

我和先生及家人各有意見

部份見解是仔仔現在已在外讀緊PN

如入SC讀多年PN好浪費

到上了SCK1時變左大仔時, 怕和其他細仔會不夾

而另一面銅見解是讀銅羅灣LLC追不上小一進度

因有多位朋友的兒女讀緊LLC都說是一間很開心沒有太大壓力的學校

我和先生都想小兒入SC

只是身邊家人及朋友說好少大仔讀PN

幾乎少之有少

各位家長你們真的沒有大仔讀PN?

如果有可否給你們寶貴的意見本人, 謝謝

0    0    0    0

個人覺得大細仔不是太重要
主要你們覺得那間幼稚園適合你仔仔

我覺得最主要係你兩公婆點諗, 其他人意見參考下無防, 但唔可以作最終決定

我估間間學校班級都有大細仔, 唔需要考慮夾唔夾嘅問題, 小朋友好易玩埋一堆

以我所知,好多大仔讀sc pn

回復 matsushima 的帖子

"只是身邊家人及朋友說好少大仔讀PN的"?

點會吖, 而家大把人趨向做大仔.
而且, 更多人好似你咁repeat PN為了入SC, 希望=有入場券升SC K1.
唔洗担心佢會同其他小朋友唔夾, 因為都會有其他大仔同佢玩. 又可以教佢照顧其他小朋友添.
除非你覺得小朋友本身已經十分smart, 就真係無需要repeat PN了

最緊要兩公婆意見一致, 其他人無需理會.

evacalbee 發表於 12-4-28 15:10

"只是身邊家人及朋友說好少大仔讀PN的"?
唔該哂, 因為我奶奶同幾個姨仔唔想仔仔做大仔
所以才不知怎樣

回覆:各 位 家 長 你 會 如 何 取 捨 ST.CAT PN / LLC K1

你小朋友幾多月出世?

回覆:matsushima 的帖子

聽你講LCC追唔到小一程度,比我一定揀SC啦,下年直升SC K1喎,除非你唔mind"追唔到小一程度",讀好既幼稚園無非都係想第時有間好既小學收

siu-miu 發表於 12-4-29 09:11
聽你講LCC追唔到小一程度,比我一定揀SC啦,下年直升SC K1喎,除非你唔mind"追唔到小一程度",讀 ...
我和先生又是太擔心
只是幾個亞嫂同姨仔話好多都追唔到小一程度

回覆:matsushima 的帖子

其實依家真係幾多細b做超大b, 因為kln tong 好多幼稚園都將收生年齡的月份截到8/9 月尾!
我上年都喺PN/ 同一間感覚好有愛心的k1 中揀左讀PN, 不過我仔之前只讀了 十幾日PN, 所以算冇repeat 過!依家班中25/26 人中都有6-7 個超大b, 一齊玩絕對冇問題!
我覺得如果你兩個都like St. Cat, 諗下唔讀會唔會後悔先? 如果讀LLC K1 後再想入St. Cat 應比較難lor! 如果交通/地區果d 唔成問題就去la... 其他人唔駛顧慮太多!

你要信自己的選擇, 因為你是囝囝的父母, 只會給最好的東西囝囝

fyi. 我的小朋友是0811, 佢是講野遲的小孩, 但手腳發展係無問題(現在已經自己寫數字1-4, 我地無迫佢).上年佢可以直升康傑k1 am class (am class係我最想要的東西), 但同時lh pn收了pm class. 我連k1康傑書都買晒, 結果都放棄了康傑. 因為我發覺佢(細仔)不是最特出, 而且講野又遲學過人, 所以我俾了佢讀lh. 到現在為止, 我地没有後悔, 雖然佢不是全班最勁的同學, 但佢算是中上的果班, 見佢讀到好開心, 又有自信, 又經常在班上做哥哥去照顧其他小朋友. 而且學校的教育程度是很深的(我覺得課程已是k1), 所以如果你俾你的小朋友repeat讀st cat pn, 我相信佢一定會讀得好好, 因為st cat的課程又係深, 而且出年唔要再考k1, 可以直升.

matsushima, 一於St Cat 啦!! K1要入St Cat 真係唔簡單呀, 你PN可以直升K1, 不知幾多人妒忌你呀!! 而且St Cat的語境及升小一的出路真的好過LLC好多!! 這幾年小朋友出生率實在太高, 無論學位, 校車甚至課外活動都要爭, 你要為小朋友的未來想多步呀!!

ahmo313 發表於 12-4-30 11:41
matsushima, 一於St Cat 啦!! K1要入St Cat 真係唔簡單呀, 你PN可以直升K1, 不知幾多人妒忌你呀!! 而且St C ...
ahmo313好多謝妳
昨天我也和先生決定好讀SC
所以晚我叫先生同奶奶講
但奶奶聽完後就一句話我唔知你地咁多, 你地鐘意點就點啦 唉

littlejimjim 發表於 12-4-30 09:56

你要信自己的選擇, 因為你是囝囝的父母, 只會給最好的東西囝囝

littlejimjim, 我記起妳啦,
當我08年出過POST寫下本人BB走了
因為妳妳當時鼓勵了我好多好多, 所以我特別記得妳
我終於也有了仔仔啦
但原來他們的學業選擇又是另一個大大 大 大問題
好開心又再重遇番妳呀
好多謝妳

littlejimjim  大家努力呀!  發表於 12-4-30 17:31

Heima10 發表於 12-4-28 16:04
你小朋友幾多月出世?
09年10月

樓主,我囝囝同你囝囝一樣都係09年10月呀!佢都係會讀今年SC PN, 有人陪你囝囝玩啦!!

不要理人點睇, 我自己的大仔(佢係年中仔)上年考小學的經驗, 到要考小學時, 人地大仔一定有著數些, 所以去sc 似乎有利些 ..你小朋友可以做超大仔, 又有k1入場劵, 不過sc pn 學費幾貴...

HaYi 發表於 12-5-2 20:40
不要理人點睇, 我自己的大仔(佢係年中仔)上年考小學的經驗, 到要考小學時, 人地大仔一定有著數些, 所以去sc ...
冇錯對我和先生月入掹掹緊真的幾貴
我奶奶叫我先生唔好讀
只是我堅持, 所以我先生現在有點左右做人難  

回覆:各 位 家 長 你 會 如 何 取 捨 ST.CAT PN / LLC K1

唔睇錢會讀sc, 但如果負擔好重就唔好啦!這個世界並不一定要人有我有!讀到亦唔一定得到你想得到的。除了學費,還有其它課外的使費,真的要好好計算和考慮!

‹ 上一主題|下一主題