用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問有無家長帶小朋友學下棋興趣班 ?
樓主: mandy304
go

請問有無家長帶小朋友學下棋興趣班 ? [複製鏈接]

manmanchubb  朝9晚5的7局比賽...聽落去都覺得應該會好攰, 妳大仔耐性好好呀
<----佢耐性係幾好的,而且佢常常一做起野上黎就好似唔停得咁,但一停落黎就會即謝,o個次比賽,搭車走時,不消2秒就訓著

回復 marcuscyrus 的帖子

其實之前o係某 d 講座時都見有講者分享,
亦有講者建議以圍棋作某類小朋友解決某 d 問題,當時不太了解,睇見妳既回覆後了解多了,
多謝妳既分享

haha, 其實作為媽媽,見到小朋友可以興趣同時磨練真係會好安慰同感動~

我比仔學圍棋,一直不是要他點樣勝出,反而希望他能培養不放棄的精神,在劣勢時如何減少失地,這些根本就是做人的道理麻,不過有一段時間,我也去棋院跟老師上了幾課,自己明白多點可以跟他對奕,現在有時我們一起玩線上圍棋,大家一齊想想如何可以勝局

HaYi  妳真投入, 我自己就真係投降, 佢靠自己啦, 所以上級比較慢都可以接受啦... 最重要學下耐性同不怕輸..  發表於 12-5-8 13:27

真係好好既磨練,解決問題,耐性同承受失敗調整心理再扭轉局面,終身受用,
將來囝囝夠年齡我定必比佢學,thx

HaYi  妳真投入, 我自己就真係投降, 佢靠自己啦, 所以上級比較慢都可以接受啦... 最重要學下耐性同不怕輸..
我本來都不想投入,我自己對圍棋冇乜興趣,不過仔同我捉時覺得我唔識

原來棋藝一點也不簡單. 好多謝各位媽媽分享..

any course in Tusen Wan or Tsing Yi ?

我囡囡都在棋院學圍棋, K2 (26級)
‹ 上一主題|下一主題