用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問有無家長帶小朋友學下棋興趣班 ?
go

請問有無家長帶小朋友學下棋興趣班 ? [複製鏈接]

請問有無家長帶小朋友學下棋興趣班 ?

結果如何或有經驗家長分享下意見?
   2    0    0    0

我個差不多學左一年圍棋, 現在K3 23級, 眼見阿仔上堂時間都好多幼稚園同小學生 (一半半) ,  .. 初學時以為我阿仔唔會學下去, 點知學下學下又ok, 可以學下點輸同反敗為勝的耐性..

其它都有不少小學生學象棋, 象棋rule 較多, 小學生會好些

我兩個囝都有去棋會學捉國際象棋.型式是一班小朋友圍埋先聽老師講解,然後找對手互捉.

好多謝各位媽媽分享, 因我個仔現k1, 最佳年齡是否在k3學比較好, 學圍棋或象棋較好???thanks

我打算自己教.... 唔知work唔work.... 細個果時都係自學的

我兒4歲半開始上圍棋班,現6歲,仍然有上,不時去比賽,棋藝比賽的好處(可能是辛苦之處吧)是一般是5局或以上,孩子從中要學懂輸了也要重整心理再去應戰,我兒去年一場7局的比賽,上午4仗全敗,飯後他檢討自己,下午可以獲全勝,這對孩子的成長很有益處呢
棋院建議圍棋可以4歲半開始學

manmanchubb  Thx for yr sharing~咁
o係培育小朋友上真係好有益處  發表於 12-5-4 23:06
HaYi  對呵, 我個都只係參加過2次, 每次好長時間, 成4小時5局, 我以為小朋友實唔得, 又見個個都投入, 唔win 都當學下棋品..  發表於 12-5-2 20:26

mandy304 發表於 12-4-27 17:05
好多謝各位媽媽分享, 因我個仔現k1, 最佳年齡是否在k3學比較好, 學圍棋或象棋較好???thanks ...
細的小朋友應該圍棋較易上手, 好似我個仔都是K2開始, 比較坐得定, K1就要睇下坐不坐到, 如果家中有人教, 自學都應不難, 不過我家冇人有時間, 出去就可以一星期一堂易安排些, 同埋有比賽可以試下.

Rainy 發表於 12-4-30 16:17
我打算自己教.... 唔知work唔work.... 細個果時都係自學的

如果本身識應該都可以自己教
不過在棋院有個好處是可以同多d唔同的人對奕,有時上課前後跟師兄們玩下都有所得益的

原來咁細個就咁利害. 請問你們係邊度學, 我家住九龍東, 謝

回復 mandy304 的帖子

我係大大" 國x港棋院, 官塘, tko 同 太古有分店..

我兒則在中x香x棋院
他參加過兩次朝9晚5的7局比賽,老實說我做陪戰的都好累,不過對他來說是很好的磨鍊

manmanchubb  朝9晚5的7局比賽...聽落去都覺得應該會好攰, 妳大仔耐性好好呀  發表於 12-5-4 23:09
HaYi  oh, same one !  發表於 12-5-3 23:10

回覆:請問有無家長帶小朋友學下棋興趣班 ?

What's the minimum age for 圍棋 competition in hk?

回復 macymary 的帖子

我兒所報的,都是設上限的,並非下限
一般6歲以下為幼兒組

macymary  thanks for your prompt reply!  發表於 12-5-3 15:56

hayi:你1/5有去比賽嗎?在黃大仙那個?我兒都有參加哦

HaYi  冇呵, 約左人冇報..  發表於 12-5-4 15:40

亞女都係上小一後喺學校學

王國會長

我囡她自己話要參加學校的圍棋興趣班 , 冇級

王國會長

長生不老 發表於 12-4-27 15:20
回復 mandy304 的帖子

在學校參加圍棋興趣班 , 現在15級 .
其實D 級數點定?

回復 瑩瑩老豆 的帖子

好像是有一套棋力級數的國際標準的
類似"能夠做到xxx"就有xxx級咁
我地棋院每完成一期課,老師會有evaluation派返,上面會寫老師認為小朋友棋力為何(不過都是pr野吧,而老師說過,初階的棋力不太能作準),棋院又會有定位賽,老師會提議小朋友挑戰某一個棋力(通常比現有棋力略高),好像5戰3勝就挑戰成功,另外一些公開比賽,勝出者的獎品,有時會包括棋力級數證書

分享一下棋藝比賽,我和我先生本身都不懂圍棋,有朋友推介可讓他學棋藝(朋友兩個兒子都是出色的棋手),說對孩子的成長是很好的訓練,棋藝比賽中一般以5-7局作賽,每完成一局根據累積分數再抽籤,幼兒來說,13路棋,其實15-20分鐘多數已完成一局,其餘都是等候下一局開始的時間,孩子們有的說說笑笑,有的玩猜皇帝,當然也有輸了局哭著要走的孩子,除了個別高手和剛學棋的孩子外,大多數孩子都是有勝有負,這個就是有趣的地方,輸了一局不一定會輸哂落去,聽朋友說,某些棋賽是2人賽或團體賽,這個更考孩子的心理,拍擋輸了,你是鼓勵並為大家繼續作戰,還是埋怨他呢?現在我等弟弟大一點一起學,他們倆可以對奕

HaYi  oh, good explanation !  發表於 12-5-4 15:41
‹ 上一主題|下一主題