用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 APA Junior Music Programme
樓主: slchung01
go

APA Junior Music Programme   [複製鏈接]

回復 bebebe12345 的帖子

每天開信箱也不希望見到紫色的信封呀........

Why everyone try to get in APA? Anything special about the music program?

是的.....對學琴的孩子是不錯的一個課 程,尤其是Piano!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

what is the difference learning in APA and at other studio?

回復 reei 的帖子

師資好, 有系統的訓練.鋼琴系的老師也許可以說是全港最頂級的.平常想跟到這類名師是極之困難, 有錢也未必肯教你.
有興趣可以到APA web site 看看介紹.

rebecca0113 發表於 12-6-1 11:49
有無人試過chior interview...9/6 interwiew,要預備2隻唔同既歌,係咪要成隻歌要唱完ka? ...

你IN成點? 我係16/9去IN,不過係PRE-JUNIOR

醒目開學勳章

CoffeeCake 發表於 12-6-20 12:04
你IN成點? 我係16/9去IN,不過係PRE-JUNIOR

9號in 完, only 唱1隻歌就ok,唱完係有張音符paper 要你唱番個音出lai...我小朋友話好多音符唔識,睇lai 都係fail 多lor....

醒目開學勳章

四隻貓 發表於 12-6-19 12:01
回復 bebebe12345 的帖子

每天開信箱也不希望見到紫色的信封呀........

我收到信了
下年再努力..........

rebecca0113 發表於 12-6-20 12:45
9號in 完, only 唱1隻歌就ok,唱完係有張音符paper 要你唱番個音出lai...我小朋友話好多音符唔識,睇lai 都 ...

你小朋友係咪大少少架?
16/9 我個女前後都係好細既小朋友,我估大家都係考PRE-JUNIOR.
我個女有唱晒2首歌先出黎,無做其他野,好快就完(其他小朋友都係好快出黎).

醒目開學勳章

CoffeeCake 發表於 12-6-20 12:53
你小朋友係咪大少少架?
16/9 我個女前後都係好細既小朋友,我估大家都係考PRE-JUNIOR.
我個女有唱晒2首歌 ...

yes ah..she now 10 yrs old.

rebecca0113 發表於 12-6-20 13:10
yes ah..she now 10 yrs old.
哦...咁唔怪之深咁多!你9號考都未有通知? 不過我估你月尾前都知了,我就可能會耐D.
你囡囡本身有無樂器底子?如果無,都幾難會識佢考既野喎....

醒目開學勳章

CoffeeCake 發表於 12-6-20 14:40
哦...咁唔怪之深咁多!你9號考都未有通知? 不過我估你月尾前都知了,我就可能會耐D.
你囡囡本身有無樂器底子? ...

佢剛剛開始學grade 5 violin,佢話果日考了2行音符,佢只會唱到1行.....

rebecca0113 發表於 12-6-20 15:08
佢剛剛開始學grade 5 violin,佢話果日考了2行音符,佢只會唱到1行.....
可能其他人連一行都唱唔到呢! 10歲有GD5, 都好叻了!咁你同日D人都係咁上下大個既?

醒目開學勳章

CoffeeCake 發表於 12-6-20 15:11
可能其他人連一行都唱唔到呢! 10歲有GD5, 都好叻了!咁你同日D人都係咁上下大個既?
...

係呀,個個都差不多大個 ka...

rebecca0113 發表於 12-6-20 15:37
係呀,個個都差不多大個 ka...
咁你有消息就來報料啦,預祝你成功!

CoffeeCake 發表於 12-6-20 12:53
你小朋友係咪大少少架?
我個女有唱晒2首歌 ...
MJ201 Piano 己收到reject letter...唉, 明年再努力吧...
我哋都係in pre-junior的choir, 09:30 in, 阿囡嗰日唔舒服一落車就嘔, 上到去完全發揮唔到, 仲要第一首唱到尾唔記得少少想喊, 老師話, 唔緊要啦下一首, 於是唱完兩首歌, 比平時練聲好多...但無其他嘢考了
我們嗰段時間前前後後都無人, 可能太早啦!
我都係最想收唔到信, 越遲收到越好!

我覺得APA的Choir會比出面professional好多, 而家香兒和童聲都好"為表演而表演", 最近見到有同學香兒和Tom Lee的表演video, 唱啲好求其既歌, 動作又唔齊...至少APA不會比團員咁樣出去見人...

回復 gwengwen 的帖子

同意, 香兒已趨向商業化, 好像跟坊間的音樂中心差不多.

我女見小提琴果日又係唔舒服, 病到五顏六色.剛巧又大塞車險些遲到, 我果下真係好想喊......
最後女女無遲到下總算完成, 考唔考到, 我都要謝天謝地.

bebebe12345  甚麼時候,見到你個女我都想笑。  發表於 12-6-26 10:51

gwengwen 發表於 12-6-26 02:51
MJ201 Piano 己收到reject letter...唉, 明年再努力吧...
我哋都係in pre-junior的choir, 09:30 i ...

我當日係10:30AM見, 前有3個人後有2個!
果日我在隔離HOTEL食完早餐先發覺無有出世紙 (因突然見到張面見紙話要帶身份証明!)
咁我驚到個心都跳埋出黎, 好彩我住得算近,叫老公即揸車番屋企拎, 我自己先去APA...點知去到APA門口先發覺HB條KEY響我度! 果刻我都係想喊出來!
好彩我上到去,負責人話其實唔洗拎,咁我先定D!
你小朋友幾多歲? 我果個剛5歲...

回復 CoffeeCake 的帖子

我女女5歲, 報了Piano pre-junior和Pre-jun Choir...
無諗過Choir咁耐都未有消息...唔知Choir有無2nd in呢?

marcuscyrus  冇消息=好消息  發表於 12-6-29 11:03

gwengwen 發表於 12-6-29 02:31
回復 CoffeeCake 的帖子

我女女5歲, 報了Piano pre-junior和Pre-jun Choir...

CHOIC 我估無2ND IN 呱, 而家都7月了, 佢地話7月底時會有通知,而家再通知2ND IN,邊趕得切?
‹ 上一主題|下一主題