用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 轉校一問?
go

轉校一問? [複製鏈接]

我女本身讀大埔沐恩中二 考全級第三
現已搬入馬鞍山
有機會轉校到沙田有名點的中學嗎?
還是維持現狀好D
佢想轉 我煩緊幫佢搵邊間試下

0    0    0    0

可選自己心儀學校,先打電話問收不收中三插班生,如果有位或會有機會收,就到他們網上或親自到此學校拿一份申請插班生表格,填回,附上過去成績等文件。
學校如覺合適會安排考試。
好奇問,沐恩不好嗎?還是覺得路程太遠?
EK 系統 6/29 號 刪了我兩篇日記,也刪了部份好友名單、提醒紀錄,,, etc 日誌已再補上,好友名單改天會再度補回~

回覆:peaceandlove 的帖子

沐恩都ok起碼我識她的同學朋友唔會學壞
但我女提過她覺得現時學D野比較淺
好多時今個星期已溫好下星期教的或已完成下星期要交的家課
又聽人講沙田的程度較好及深D
日後機會亦多點
我又唔係好識
佢咁講我唔比佢轉又怕佢第曰話我唔比機會佢

囡囡有能力, 可學會自學. 既有空餘時間, 更可自我發揮. 大量閱讀以吸收課堂以外的知識.  F3要準備F4選科了.  她現時的成績確保她選到自己想修讀的科目.  轉到新校要重新適應環境、同學老師、課程、測考模式.....我愚見是一動不如一靜.  At the end of the day, 大家也是考同一份文憑試卷.

我好認同Yanamami的講法, 你個女應付到現時學校的課程, 大可用餘下時間學其他知識.
我曾到一間B1中學聽簡介, 校長介紹一位會考8A的學生, 問佢點解吾考十科?佢話想用讀個兩科的時間學其他野, 例如玩辦論隊, 其他校隊等… 我好欣賞呢個學生的態度! 所以我覺得一動不如一靜.

"...佢咁講我唔比佢轉又怕佢第曰話我唔比機會佢"

看來你的囡囡想試試?! 以上家長所提的轉校考慮的確值得跟女兒認真討論, 但如果佢十分堅決, 你可以再探下佢心儀既學校(交通.環境.學術要求.校風等等)情況, 如一切許可, 而她去意已決, 你亦不妨為她試試, 始終是她去完成中學課程.

引用:"...佢咁講我唔比佢轉又怕佢第曰話我唔比機

原帖由 One-Mama 於 12-04-27 發表
"...佢咁講我唔比佢轉又怕佢第曰話我唔比機會佢"

看來你的囡囡想試試?! 以上家長所提的轉校考慮的確值得跟 ...
好多謝你地呀
你們的意見都是我想不到的
我會比你們的意見我同女再商量吓

回復 fionakong2008 的帖子

PM 了你,請查閱
EK 系統 6/29 號 刪了我兩篇日記,也刪了部份好友名單、提醒紀錄,,, etc 日誌已再補上,好友名單改天會再度補回~

fionakong2008 發表於 12-4-25 13:08
我女本身讀大埔沐恩中二 考全級第三
現已搬入馬鞍山
有機會轉校到沙田有名點的中學嗎?

如果真想轉校,不妨一試以下好中學

回復 Jackieson 的帖子

態度正確!最怕為了名而考十科的人!得益更大!我也支持一動不如一靜!除非路途太遠+囡囡堅持啦!

回復 vincher 的帖子

其實唔少名校,唔鼓勵學生考多過八科,所以無乜10優,但係好多學生拔尖入三大。唔好睇10優,睇拔尖數目更有代表性。khmama 都在全港排名時突出拔尖數目。

One-Mama  A very valid point!  發表於 12-4-30 22:03
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

除非情非得已
除非經過仔細長遠的參詳跟做大量資料搜集
不然,中途轉校要面對的真不少
我們經過兩年考慮,女兒才轉校
這個決定真不容易
‹ 上一主題|下一主題