用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺b1尾b2頭無mug學校選-超煩
樓主: 橙汁
go

油尖旺b1尾b2頭無mug學校選-超煩 [複製鏈接]

"........重應該有多餘位剩讓band 2的同學去抽........"

真的嗎.?

"ch1970  令我想起油天家長…每年都有不少油天家長送子到QC/KC,雖然大多都無功而還...  "

QC每年每間學校都唔會收得多,正常一個起兩個止,除了一些特別情況例如今年的港華小和田灣始南。今年我知道的油天至少都有一個。所以同校越多同學一起報,就越大競爭,等同自己人打自己人,但又沒辦法,皆因自己喜歡。
:verycold: :verycold: :verycold:

muimui2005 發表於 12-4-28 00:21
"........重應該有多餘位剩讓band 2的同學去抽........"

真的嗎.?

我鼓勵油尖旺的band 2男生去用第一個選擇填一間band 1中或尾的學校,學額可能不多,但不妨試試聖芳濟。第二選擇就要保守少少。
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 12-4-28 00:38
我鼓勵油尖旺的band 2男生去用第一個選擇填一間band 1中或尾的學校,學額可能不多,但不妨試試聖芳濟。第 ...

甲部 & 乙部都係咁填嗎?

我子心儀銘基,  如果我我 1. 銘基   2. 聖芳濟  3.唐乃勤    會唔會搏左 d ?   (其實唐乃勤只有兩個位畀油尖旺, 機會很微.... )

老師最後叫我填 1.信義   2. 劉皇發   3.唐乃勤

THANK YOU.

回覆:muimui2005 的帖子

信義好過劉皇發?

762 發表於 12-4-29 15:26
信義好過劉皇發?

唉......  我都唔知呀....  老師的排名有奇...    佢話唐乃勤係B3, 民生係B2, 信義係B2...  

橙汁  民生應該是B1,信義是B3。  發表於 12-5-1 21:56

回覆:muimui2005 的帖子

唐乃勤應該係band 2

小兒band 1中, 自行第一九華,第二聖芳濟, 而家有D後悔。

Rabo 發表於 12-5-2 22:54
回復 vincentchiu888 的帖子

點解後悔?

樓主應該覺得好大機會自行時入了聖芳濟,連統一派位的抽獎都冇得抽。
咁又係,band 1同學在抽獎時都好大機會入華仁,就算唔得聖芳濟都穩入。而家等同自己放棄華仁。

ohnono 發表於 12-5-3 00:46
樓主應該覺得好大機會自行時入了聖芳濟,連統一派位的抽獎都冇得抽。
咁又係,band 1同學在抽獎時都好大機 ...
唔係,剛剛相反, 我第一志願係九華,我覺得好大機會九華會收。我甲部都係剩係塡佢,上討論區睇到好多家長都話佢好,點知有中學老師朋友話我填錯咗,呢幾日到處打聽又通宵上網做功課,發覺九華呢幾年有好大變化,公開試成績差不特只,連小兒最喜歡的體育成績都不見經傳, 小兒極好動,游泳打波樣樣都鐘意,但也不會抗拒彈琴等音樂訓練。如果學校冇樣活動得,佢會好失望,冇歸屬感。咁我諗不如放聖芳濟第一,起碼公開試成績好少少。如我講錯,請各家長專家指正,我都想我睇錯料。

ch1970  成績上我會話你無講錯:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2357538  發表於 12-5-9 00:15
motherotk  You can knock the door of SFX..or other schools if your son's banding is good, a lots of choices indeed.  發表於 12-5-3 13:28

我想問, 如果冇任何特異功能(野都冇學), 讀既係英文小學, 考中上, 係咪自行唔洗唸?!

"冇任何特異功能(野都冇學), 讀既係英文小學, 考中上, 係咪自行唔洗唸?"

Not necessarily. Last two years, one B1C student 自行冇任何特異功能, but interview was good (according to him, father liked him), admitted to LS

Last year, one B1C student 自行冇任何特異功能, but very good at Maths, good at interview (according to the father, the son was very expressive), admitted by WYK.

Last year, one B1c student 自行冇任何特異功能, admitted to SFX.

Last year, one B1c/marginal B2a, 自行冇任何特異功能, admitted to True Light.

According to the parents, children from English or Chinese schools is not relevant to those schools, the overall stable academic performance is more important, e.g. if all the way P1 to P6 are having stable academic results, and a smooth interview process, of course. Of course, some primary schools at YTM district have admitted more students. Yet, my friends from cross district also being admitted to SFX and WYK through 自行. These schools are not obsessed with 特異功能. Sometimes school has to pay a cost to admit students with 特異功能! Not all schools are affordable on such costs.

silvia_ng  THANK YOU! 咁我可以唔洗擔心搵特異功能, 專心同呀仔傾多D計就得啦。  發表於 12-5-4 14:29
‹ 上一主題|下一主題