用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 很苦惱... 請有經驗的媽媽幫幫忙...
樓主: muimui2005
go

很苦惱... 請有經驗的媽媽幫幫忙...

DBS_spdm 發表於 12-4-24 12:21
學校幫我地仔女計banding, 完全無透明度,佢地點計,有無計錯,有無人複核過,整個過程家長被蒙在鼓裏,無 ...
“不要問,只可信。

今年聽得最多既一句!!!!

回復 muimui2005 的帖子

210人考10X,點會係BAND  3 呀? 應該係BAND 2 中喎~

回覆:很苦惱... 請有經驗的媽媽幫幫忙...

我仔在黃大仙區全級約考四十(全級160人左右),成績3A1B。但老師話佢B2! 要我接受現實喎!

花花花  學校有無攪錯?  發表於 12-4-24 23:18

macca 發表於 12-4-24 20:48
我仔在黃大仙區全級約考四十(全級160人左右),成績3A1B。但老師話佢B2! 要我接受現實喎!

...

吓!咁慘?!最好妳自己上網或問清楚學校過往的banding分佈.
萬一學校太保守攪錯,囝囝就好唔抵喇!!
愛裏沒有懼怕;愛既完全,就把懼怕都除去...

我個人比較喜歡搏一搏,而家又未肯定係咪B3,既然有一線生機,點解咁快自己先尋死,咁我會搏B2校囉,如果真係B3生,最後最多都咪派返B3學校。

引用:Quote:macca+發表於+12-4-24+20:48+我仔在

原帖由 sumheima 於 12-04-24 發表
吓!咁慘?!最好妳自己上網或問清楚學校過往的banding分佈.
萬一學校太保守攪錯,囝囝就好唔抵喇!!
...
吾識點搵!交左排位俾老師,頭三志願揀三間B1,俾老師插到暈!

總之180人考1-60都係BAND1,咁考10X都冇可能係BAND3,都唔知個老師點計~

GiCa  唔一定, 要睇學校過往的banding, 有D學校 over 2/3 都係 Band one.  有D學校學校 Band one 少過 1/3.  發表於 12-4-24 23:26
花花花  咪係!  發表於 12-4-24 23:21

謝謝各位....

但真的有點....   (不懂形容)

下午兒子放學回來, 說老師叫他  "你唔好痴心妄想....   BAND 1仔咁多人, BAND 1 的學位都不夠, 你BAND 2 仔 想報 BAND 1....    唔好痴心妄想啦!...."

macca 發表於 12-4-24 22:00
吾識點搵!交左排位俾老師,頭三志願揀三間B1,俾老師插到暈!

係呀, 草稿1 今日派回, 畀老師打晒 X ....   

花花花  打X,無指示排校次序,睇黎老師唔多想理你個小朋友.對小朋友講說話不客氣.  發表於 12-4-24 23:31

KATKATWONG 發表於 12-4-24 20:40

210人考10X,點會係BAND  3 呀? 應該係BAND 2 中喎~

係B2....   不過老師叫佢報B3 的學校....  

明天要交草稿二,  星期五見家長....   我都唔想去見佢...    我驚我忍唔住鬧佢

我會用 KHMAMA 教的方法, 填 BAND 1C + BAND 2...  

都唔知老師用乜野計法...   仲話過往六年都沒計錯...   佢話民生係B2...   何文田官立 及 劉皇法都 畀佢打左個大 X, 咁仲有乜野揀...????

花花花  BAND 3點排都係排最後.絕不排頭.明嗎?  發表於 12-4-24 23:35

muimui2005 發表於 12-4-24 23:13
我會用 KHMAMA 教的方法, 填 BAND 1C + BAND 2...  

都唔知老師用乜野計法...   仲話過往六年都沒計錯...  ...

民生都應該重係band 1!
:verycold: :verycold: :verycold:

明明係B2,點解要報B3學校?個老師只係想成功泒位率高啲暏,好自私呀!

ohnono 發表於 12-4-24 23:40
民生都應該重係band 1!

民生係BAND 1....  但老師話 BAND 2....   

我填銘基第一....   唸緊仲搏唔搏多一間 黃棣珊 (他區) , 機會好似好微...   

第三想填何官....   但老師打左個大 X , 話唔啱佢....

減去老師打X 的, 剩下: 1信義, 2匯基, 3民生...

ohnono  若連同自行收生,民生因為有接近過百學生原校升讀,當中雖有不少band 2同學,但未至跌進band 2。  發表於 12-4-25 00:09

我個仔B2, 如果我 甲部和乙部頭三位都填 1C 銘基, 1C黃棣珊, 2A何官

咁會唔會太進取, 請大家給些意見, 謝謝.

ohnono  我之前都有講過呢若轉區去油尖旺係最唔好,但由油尖旺轉出去呢就最好。  發表於 12-4-25 00:17
ohnono  我覺得你現在的問題是弱區轉去強區,加埋有呈分但冇派位的那班同學的影響,跌band的機會都好大。  發表於 12-4-25 00:14

No choice, they are 80's mostly.... my son's school is the same... nothing can tell...

kate_je 發表於 12-4-25 00:26

No choice, they are 80's mostly.... my son's school is the same... nothing c ...

有....  講 d 打擊小朋友自信的說話...  

關於banding的問題,我亦有講過就算係一個大部份人都認同佢係一個強區的九龍城區裡面,其實有幾大部份的學校跟本連政府所用以制定banding數目的1/3band 1,1/3band 2和1/3band 3都達唔到。因為強勢學校多和集中。幾間名私小可以去到差不多百分之九十幾係band 1生。又有幾間5班小6的大校,又有幾間九龍塘傳統名小學。唔係講少,好多普通小學4班小6,14x人,去到30名已經話係邊緣人。實際得2x人可以確定係band 1的,得廿幾個%。所以唔好以為一定有1/3係band 1!

所以老師講唔係唔信,亦唔好信晒,參考番上年(因為上年和今年都有縮班的影響,受歡迎的所謂band 1學額減少了)的派位結果就最好。不過樓主因為轉區,所以更難準確評估。
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 ohnono 的帖子

你講  "有呈分但冇派位的..."   這我有點不明, 不是少左人爭咩?

THANK YOU.