用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 很苦惱... 請有經驗的媽媽幫幫忙...
go

很苦惱... 請有經驗的媽媽幫幫忙...

兒子的學校往年是4X%(近50%) 升BAND 1 中學....  (深水埗區, 但轉了去油尖旺)

我兒成績一般, 在學校全級考中間, 最近一次的考試更比之前成績好, 中文A, 英文B, 數學B, 常識A... (不是A就是B)

但老師常說他只是BAND 2中, 在第一次自行時, 還提意他報BAND 3的中學...  很不明...  

聽講座時, 校長又說可進取一些...   一時又說不聽他們的意見, 派得差不要哭, 不要話學校沒教(填表)...   攪到我好煩...

自己覺得無理由一報就報BAND 3 的學校, 但油尖旺的BAND 2 選擇又不多...

想報BAND 1尾 的, 老師又說  "只會浪費機會....."     "唔在頭位填啱自己的band 的學校, 給人選了, 你就會無晒機會..."

我的兒子真的那麼差嗎?  我覺老師講的很怪...  但又給他所講的嚇怕...

為了填表, 就來發癲...  請大家畀 d 意見我啦, 謝謝.

校長常說: 我們band 1的學生出去邊處都沒問題...  我們派頭三個自願的學生有 9X%,  頭自願 8x%...  遠比全港高...

我懷疑是否聽他們講, 一填就是同band/較低, 那頭三個自願的成功率就可以拉高...

我這樣想有沒有錯呢?

thenewipad  肯定係  發表於 12-4-24 16:04

理解你為人父母,真是費煞思量,甚至如你般苦惱!
油尖旺比深水埗區強,轉區跌了Banding一點也不出奇。你的兒子在校中成績屬中間,看來轉區自然降Banding。面對大抽獎的遊戲規則,要理智!
或許,他已在自行收生階段中,脫穎而出呢!

那會不會要先看全級名次呢?

回復 gender123 的帖子

10X / 21X人 (全級)

回復 kwongck 的帖子

謝謝你~

但不應一開始就報BAND 3 的學校掛....

回覆:muimui2005 的帖子

簽名被屏蔽

回復 Hoining 的帖子

上年有 48-49% 入B1, 全級二百一十幾人...   

我睇過各MAMA 的意見, 尤其是KHMAMA (真的很多謝她),  我的想法是我兒子在學校是中間 (考一百零幾), 這計法不是B2頭嗎.... 想搏一搏B1 尾的, 再填B2頭...   但那個班主任常打擊我...  叫我報B3的學校... 如: 信義、嘉道理...

我想知現實是我個仔真係咁差 (如果係真既, 我會面對現實) , 還是個班主任不負責任, 求求其其?

我個仔有時聽得多都問: 乜我真係咁差?  (因為他已很努力讀書) 攪到佢都無乜信心...

如果你肯定兒子是band2頭,去到油尖旺怎會變band3呢?可能是band2中,最壞打算band2尾.
每間學校教人填表不同,有些學校是真心想幫學生;有的是有私心,例如部份有直屬中學的學校會叫成績好的揀她;嘛嘛地的不要揀她(因必收),考到都讀得辛苦等等....而且有些學校的校長或負責老師給人的資料很得人驚.
所以,無論老師是否別有用心,最好是自己先把老師的建議再用客觀數據分析.

如果兒子是SSPband2頭,到油尖旺揀band1尾真的比較搏,第二間一定要保守些.老師可能覺得信義是band2.

muimui2005 發表於 12-4-24 10:56
回復 Hoining 的帖子

上年有 48-49% 入B1, 全級二百一十幾人...   
妳個仔一D都吾差,是個班主任不負責任, 求求其其,害死人, 吾使理佢, 跟khmama的建議啦, 但YTM區又少D band2學校wo..

回復 gigivinda 的帖子

Thank you gigivinda.

"考到都讀得辛苦等等.... "  校長經常講呢句, 所以叫大家唔好咁搏.

回復 JuiceMum 的帖子

Thank you JuicMum.

How many....  B1...?  

係唔係全級學生人數:  210 x 48% (校長話48-49%) ?

thanks.

回復 Jackieson 的帖子

Thank you Jackieson.

我驚我係 "自大" , 影響個仔.....

學校幫我地仔女計banding, 完全無透明度,佢地點計,有無計錯,有無人複核過,整個過程家長被蒙在鼓裏,無其它選擇,淨係可以信個班主任。個斑主任話你小朋友係乜就乜,家長無途徑去抗議。如果個班主任唔係咁competent or independent的話 , 我地嘅仔女,就咁比佢馱累一生。

佢實係又話好多人叻過你個仔女,係唔係根本無得求證。

“不要問,只可信。“

可悲的香港教育

Adam媽媽  講得好:  發表於 12-4-25 14:26

回復 DBS_spdm 的帖子

YES...

我女也是油尖旺區, 學校話b1-b3各佔1/3, 即1-60名是band 1, 60-120是band 2, 120-180是band 3....我都唔知係學校太保守, 定個%真係咁...

“不要問,只可信。“.....唔信又可以點.....我而家好頭痕

回復 muimui2005 的帖子

我兒也是油尖旺的,信義老師話係B2的,但按Khmama的資料是B3A,你自己考慮吧!但嘉道理我勸你不要揀,校風麻麻,而且大部份學生是印巴人士,我一定不會揀這間。  如是B2,不用理頭中尾,只有靠隨機No.靚唔靚,你即管填晒所有B2學校先啦!不過本區只有劉皇發,跟住就只有老師話B2的信義了,你之後想填他區B2定本區B3,就要看你的策略了。

回復 emilyes 的帖子

thank you.

emilyes  唔使客氣!  發表於 12-4-24 15:46