用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 強迫要入讀兩所幼稚園,每日讀完上、下午校 ...
go

強迫要入讀兩所幼稚園,每日讀完上、下午校

催谷入兩幼稚園 每日須默寫
家長迫讀書 3歲女變不讀書

今日是「世界閱讀日」,想子女透過閱讀而學有所成,必須讀得其法;有家長擔心幼女落後於起跑綫,強迫每日要到兩所幼稚園上課、默寫當天所學、閱讀課外書,最終令女兒厭學,看到書本便「調頭走」、哭鬧發脾氣。

小朋友並非不愛書,調查發現9成幼童渴望父母陪讀,專家指,幼兒0歲便可看書,但必須為無字書,且要氣氛輕鬆,切忌記認生字,否則造成反效果。

本身是西醫的王太(化名),育有一名3歲、讀低班的女兒維維(化名),除媽媽是專業人士,婆婆亦是退休幼稚園校長;但維維並無因此感受到學習的樂趣。

9成小童 渴望父母說故事

外婆擔心孫女學習期間落後於人,強迫要入讀兩所幼稚園,每日讀完上、下午校,更要閱讀課外書,而且放學後必須默寫每日所學,希望為將來升讀小學做好準備,結果,3歲的維維遇書即哭、不願上學,更對家人發脾氣。

香港大學教育學院教學顧問羅嘉怡指,幼兒並非不宜讀書,亦非不愛讀書,只過分壓迫感會令任何年齡的兒童產生抗拒、恐懼感。

牛津大學出版社今年3至4月進行有關親子閱讀的調查,受訪的2,367個、育有學前班至幼稚園高班的家庭當中,89.9%小朋友渴望聽父母說故事,希望他們陪伴閱讀;只有約1成表示不喜歡閱讀。

香港教育學院幼兒教育學系助理教授黃國成指,抗拒閱讀的原因包括父母強迫閱讀、看書只為記生字、讀字、默書、甚至「不看書會罰」;只有小部分小朋友是專注力不足不愛看書。

親子看書增趣味 每日20分鐘

雖然小朋友都愛與父母看書說故事,但調查發現只有2.1%家庭每周能用3小時以上時間說故事,大部分每周只花少於30分鐘的時間講故事。

黃指,雖然父母日常工作繁忙,子女年幼又難於專注,但每日要抽20分鐘作親子閱讀時間,無論任何年齡子女皆可閱讀,而且要配合手指指圖畫、身體動作、營造氣氛,增加投入感(見表)。

羅嘉怡又指,即使0歲嬰兒亦可由父母陪伴看書;幼兒則可看由布料造成的簡單書本,主要領略「甚麼是書」及學習看書,接觸不同質料;至初小可定下目標,例如一星期3本。

我都對家長催谷學童入兩幼稚園反感. 小女就讀的幼稚園班中亦有些家長是這樣做,她們會理直氣壯對你說她的子女十分享受, 不知幾喜歡上學, 咁細不會有壓力, 反正是幼稚園. 這全是家長的想法. 沒有諒解小朋友要一整天上學, 連午餐是急急忙忙了事, 更談不上可以休息. 倘若是全日班, 也有午睡時間, 可是入兩所幼稚園的學生就被奪去.  

vinvillalee  我覺得小朋友真係好辛苦! 幼稚園生活係給小朋友享受. 但現今卻被家長奪去!  發表於 12-4-23 13:08
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

回復 florence118 的帖子

其實我都好認同小朋友要有童真...讓他們享受玩樂時光都好重要...但我都見身邊的家長...要小朋友返兩所幼稚園...安排不同活動...他們都是說...無問題

我有個同事仲對我講..."有無壓力是家長給予小朋友的....小朋友不知什麼叫壓力...我現在不為他安排...怕日後他不夠別人爭時反會怨我"....或許有些小朋友是handle到...不過, 不知有幾多個是這樣??

小朋友連午睡時間都無,腦部得唔到休息,真係會好叻?大人由朝做到晚都攰啦!

bearmimi   無錯  發表於 12-4-24 00:59

CRAZY~~~

小朋友如不夠時間休息會容易病,亦未必吸收到老師所教的東西。

我諗好少人會覺得自己係怪獸家長...

錫小朋友,就等佢地有一個快樂既童年,切勿讓家長的虛榮心而過份催谷他們..

切勿讓親子關係敗在起跑線上...

Jane1983  同意!  發表於 12-12-11 23:00
我並不需要看到你現在跑得有多快,只寄望看到你日後跑得有多遠

醒目開學勳章

'強迫每日要到兩所幼稚園上課' - 好變態的家長!

曝光的只是鳳毛麟角,相信還有很多像維維一樣的「受害者」

其實呢個topic講過好多次,次次都有家長講長編大論去support 自己決定。我覺得完全係虐兒,握殺兒童權利,政府應打擊!

真係好折磨,,無時間有童真,無時間玩吓,真的可憐

回覆:強迫要入讀兩所幼稚園,每日讀完上、下午校

我覺得一間已很足夠,再加少少佢鐘意的課外興趣班亦可,讀2間真的很變態,倒不如返全日班,起碼有休息時間

有家長認為返幼稚園大部分時間玩,所以返兩間無問題!

不過日日都玩,仲要玩完上晝+下晝,玩足5天!條數有冇計錯!

不過呢d家長好似著左魔咁,完全吾覺有問題!

做得出的家長係吳會因為一篇報導,或者其他人的勸告而改變....

引用:做得出的家長係吳會因為一篇報導,或者其他

原帖由 chongnicole 於 12-04-24 發表
做得出的家長係吳會因為一篇報導,或者其他人的勸告而改變....
深信不疑

唉,由一出世就要OT,仲要係俾自己父母迫。(有乜野research支持小朋友讀兩間KG會醒啲?)
我認識嘅成功人士如Steve Jobs,Bill Gates,Jack Welch都冇人係咁讀書法。

Ononma    發表於 12-12-11 23:06

Nice sharing

cccbaby 發表於 12-4-23 23:43
其實呢個topic講過好多次,次次都有家長講長編大論去support 自己決定。我覺得完全係虐兒,握殺兒童權利, ...
但CY忙於大辯論,看來有排先排到

只想仔仔可以有個健康開心的童年
其實要他讀2歲班已經令我覺得自己好殘忍

但係我仔唔訓中午覺,由九點幾十點到夜晚十一二點先肯訓,成日就係跑跳碰,我湊到無哂符,揾唔到全日,真係諗緊俾佢返兩間好唔好,至少等佢夜晚可以訓早d, 正常返d啊,我都怕佢辛苦,但我真係投哂降,佢好似行核能甘,唔會無電啊