用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小朋友係St Cat畢業的家長
樓主: el123
go

小朋友係St Cat畢業的家長  

回覆:karen55407 的帖子

佢開小學加中學一條龍我估沒人肯走。

PS:小兒今年升小一,讀Upper H,有幸YW收左

醒目開學勳章

Double-B 發表於 12-5-26 11:27
佢開小學加中學一條龍我估沒人肯走。
我以前都咁諗,如果SC有小學加中學一條龍就好了,一定唔會轉出去。
我仔在SC讀得很開心,好彩上到小學都一樣咁開心,小一開學唔夠一個月就已經唔記得自己間幼稚園,話返小學比幼稚園開心好多!
再俾我揀都會俾阿仔讀SC,因讀得開心又可打好個底,尤其是英文,上小學唔會有適應問題。

引用:Quote:原帖由+Tatyi+於+12-05-26+發表我亦

原帖由 karen55407 於 12-05-26 發表
當年我對呀女話,如果唔想畢業,不如留低讀K4啦!
我好鍾意你個K4呀我諗女女實開心到不得了

回覆:小朋友係St Cat畢業的家長

老實講SC真係一間100分嘅幼稚園
小朋友學到好多嘢,培養自信,提高語言能力,讓小朋友多方面探索,家校合作嘅活動充份,行政又做得好,銜接小一工夫又做得足夠,阿女有次同我講:「多謝媽咪揀咗SC俾我」我果刻個心真係好甜

雖然我個女考小一結果不是一流, 但進入所2ND IN, 已算她有交待. 而最後有2間REJECT 她(包括女拔). 而最重要的是她有SC 好開心好開心, 而英文及普通話都好好.

jackal 發表於 12-4-24 09:39
K2會教triceratops....stethoscope.....等生字我諗有時中學生都未必識
要K2小朋友學呢D字來做乜???

monkey05  我也覺得無必要要小朋友呢d 字.  發表於 12-5-28 22:54

引用:每間學校都有考得好及考得差的小朋友,+St.+

原帖由 Silverhawk 於 12-04-23 發表
每間學校都有考得好及考得差的小朋友, St. Cat也不例外.
好中肯!

我係屈穎妍既話, 我係呢度搵到大把料寫新一本的怪獸家長....

spmok1999    發表於 12-5-28 09:10

引用:我係屈穎妍既話,+我係呢度搵到大把料寫新一

原帖由 青青河邊草 於 12-05-27 發表
我係屈穎妍既話, 我係呢度搵到大把料寫新一本的怪獸家長....
噤你又唔好噤講!揀學校同自己點教小朋友,點樣為仔女舖路,只要我哋自己覺得comfortable咪得囉

Tatyi 發表於 12-5-27 08:47
噤你又唔好噤講!揀學校同自己點教小朋友,點樣為仔女舖路,只要我哋自己覺得comfortable咪得囉

...
咁我覺得屈小姐本書入面, 每個被寫的家長都係覺得如此舉動先係comfortable既.....

醒目開學勳章

引用:老實講SC真係一間100分嘅幼稚園小朋友學到

原帖由 Tatyi 於 12-05-26 發表
老實講SC真係一間100分嘅幼稚園
小朋友學到好多嘢,培養自信,提高語言能力,讓小朋友多方面探索,家 ...

咁我並不認同SC是100分,個人認為它仍有很多不足之處,如每班人數多、班房細、家校活動偏少、學費偏高、老師的人情味較淡(個人意見,可能跟小學比較)。
但整體來說,SC仍是一間非常不錯的學校,因學生愉快學習,並同時能達到不俗的學術水平,這兩點已很足夠!

joeyxlma  I believe it depends on the techers, those teachers for my child's K1 and K2 are good, that for K3 is just fair.  發表於 12-5-28 23:10
janicebbb123  非常同意老師的人情味較淡, 讀了2年的班主任也是這樣, 我問小朋友的學習情況,
通常只會一句起兩句止,她們也不願多談,但這只是我的經驗  發表於 12-5-28 21:47
janicebbb123  非常同意老師的人情味較淡, 讀了2年的班主任也是這樣, 我問小朋友的學習情況,
通常只會一句起兩句止,她們也不願多談,但這只是我的經驗  發表於 12-5-28 21:47

噤又係嘅!學費係偏高咗啲嘅!至終冇十全十美嘅!

回覆:青青河邊草 的帖子

入讀一間好D既幼稚園就話人係怪獸家長,未免唸多左,老實講,好野自然多人爭,不過爭之餘都要恆量自身實際情況,必竟每一個家庭都係得一二個小朋友,用心栽培佢地成長人之常情。

醒目開學勳章

青青河邊草 發表於 12-5-27 08:29

有甚麽料.....?其實不太明白是甚麽意思?

引用:入讀一間好D既幼稚園就話人係怪獸家長,未

原帖由 Double-B 於 12-05-27 發表
入讀一間好D既幼稚園就話人係怪獸家長,未免唸多左,老實講,好野自然多人爭,不過爭之餘都要恆量自身實際 ...
絶對讚同你講法俾人噤樣話,真係有啲唔開心

其實有冇需要上面試班在乎小朋友性格啦!我女讀SC冇上面試班但有玩下機構搞嘅Mock interview!得閒喺屋企又同佢玩下 interview 遊戲!執下啲禮貌同坐姿
所以最終收穫唔錯傢!
個女個best friend好慢熱嘅!舊年佢媽洗咗$7xxx俾佢個女去wise studio 面試班!最終都有三間收咗!睇下你自己點睇啦!

jackal 發表於 12-4-24 09:39
K2會教triceratops....stethoscope.....等生字我諗有時中學生都未必識

小弟都是大學生一名,竟然要查字典至識,真係好慚愧

HaYi  有大把人Master(s) 啦, 唔識都唔出奇, 我地大人識的可能只是專業內的英文, 有一些常用但是俚語之類的小朋友可能同外國老師說得多識得多些..  發表於 12-5-28 14:36

To be frank, no parents want to limit the volume/level of knowledge their child could learn from a kinder, but all parents are "scared" if school force their child to "Hard memories" the knowledge they learnt thru spelling or tests.

SC may teach some difficult vocabulary or science concepts (sometimes) but they never request the kids to spell those difficult words or to write anything to confirm their understanding of the complex process.  Our kids learnt this "difficult stuff" thru topic lessons (by discussion) and some worksheets (mainly picures with provided words).

Those "difficult words" were only written on the 4-week plan for parents reference.  If you child is smart (and willing to share their school life w you), they can share these knowledge w parent.  Some parents may never know their kids have learnt this "difficult stuff" if they never use the 4-week plan.

To me, SC is a good kinder and I will no doubt apply again for my little child.

janicebbb123 發表於 12-5-28 02:29
我女在SC讀緊K2今年考小一, 但我又唔覺得佢d英文好,
唔知係咪佢上堂唔夠留心?還是我返屋企無同佢温習的原故 ...
我想SC家長好多不是單靠學校的, 如果她評估時英文有5分, 應該平均讀寫都不會太差, 只是講野的能力就可能係要運用組織的技巧,   
你去的面試班是中定英呵? 其實好多學校都是用中文in, 如果中文可以有條理地回答, 性格又比較主動, 相信都不太需面試班 (都係學個些..)  但如果想英文流利, 面試班應該會不夠, 應該去學朗誦之類, 讀多些出聲仲有幫助..

面試班我覺得比較幫到性格較靜的小朋友.