用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小朋友係St Cat畢業的家長
樓主: el123
go

小朋友係St Cat畢業的家長  

有聽過其他家長話 SC 的中、數比 KV 淺。
調番轉,英文一定深過 KV。

引用:有聽過其他家長話+SC+的中、數比+KV+淺。調

原帖由 tko-parent 於 12-04-24 發表
有聽過其他家長話 SC 的中、數比 KV 淺。
調番轉,英文一定深過 KV。
St Cat 和根德也屬程度高的幼稚園

英文真是深的最近評估英文會話有以下問題(其中幾題)
How did dinosaurs live/exist/survive/die?
What does an inventor do?
Do you want to be an inventor?What will you invent?Why?
What did Alexander Bell / Thomas Edison invent?
Why do you think astronauts go into space?

中文也不淺,有造句/句子重組 數學相對較淺
但只要上堂有留心,一定唔難

引用:+本帖最後由+kitty23205+於+12-4-24+10:58+

原帖由 kitty23205 於 12-04-24 發表

仲係英數添

kitty23205 發表於 12-4-24 10:56
How did dinosaurs live/exist/survive/die?
What does ...
agree 英文有時都幾深.
中文就冇要求寫長文, 句子為主,

數學我一直以為淺, 但最近買左P1的數學補充俾佢當得閒做, 又做到, 可能都夠一般的P1程度 (可能P1都不是很深)..不過如果小學是中數, 就未必很快習慣...

中文巳經教緊部首, 例如 日, 人, 手, 水......

小朋友要寫家課冊, 家長簽名, 每日一篇...

完全銜接小一...

回覆:kitty23205 的帖子

小女St Cat 讀K2,考lB一條龍國際學校都收。St Cat英文程度好OK!

回復 SCKnight 的帖子

Hahaha! 好似又真係幾誇!但SC嘅程度真係唔差!有時阿女返嚟話老師講嘅topic,都唔係普通小學生會知嘅嘢!triceratops 都係佢話我知!前幾日English assessment,  老師問:name six parts of an insect.  What is the characteristic of an insect?  Which insect u like the most n why?  你走去問下普通小學生都未必會答到!

karen55407 發表於 12-4-24 11:22
仲係英數添

最近都有中數練習。同英數嘅程度差唔多。

回復 angeemama 的帖子

又真係幾誇! Head, thorax, abdomen,wings, legs and ??? - mouthpart or eyes???

不要太誇張!我估只是在做 Group Project罷了!我兒子當年亦被叫找鯊魚各部位及各種鯊魚名稱(當然英文啦)

angeemama 發表於 12-4-24 22:47
回復 SCKnight 的帖子

Hahaha! 好似又真係幾誇!但SC嘅程度真係唔差!有時阿女返嚟話老師講嘅topic,都唔係 ...

唔似English assessment, 似常識問題多d, 只不過用英文問, 我就唔明點樣可以用呢d問題去access到一個小朋友的英文程度, 唔識笞, 係唔係代表英文好差呢? 無論用中文或英文都好, 我自問就唔識答啦.  

其實呢d問題全部有教過,English assessmen之前亦有提供温習範圍的,上堂有聽書加温書一定識答,這就是sc的成功

回復 kitty23205 的帖子

學會這些英文科學專門名稱,只能說學過這些自然科學,不代表英文程度高!
我問兒子是否記得那些名詞,他大都說不記得。但是,當然起碼叫見識過這些詞字。

HaYi 發表於 12-4-24 12:26
agree 英文有時都幾深.
中文就冇要求寫長文, 句子為主,
原來你的小朋友都是St Cat生, 你是否已經決定俾小朋友讀優才呀? 因我家小朋友都是St Cat仔及應該會入讀優才, 希望大家可以做到同學仔喇!

HaYi  我都識幾多SC 的會選優才, 希望到時見..  發表於 12-4-25 18:09

小朋友有直資及私校收,但我打算叩津校門,冇後悔當年選St Cat

回復 el123 的帖子

St.cat,的確係一間好學校,今年升小一ga收獲係:in左六間:

陳守仁,APS, 音小,英華收左,
DBS,St paul boys,入到 second in

對一個 06年12月細B黎講,成績算唔錯

回覆:小朋友係St Cat畢業的家長

小女今年St Cat畢業,有SFA,GH...Offer,之前我在KV,Victoria and St Cat中選擇了St  Cat, 從不後悔和非常慶幸,小女讀得好開心,又沒有壓力。

引用:小女今年St+Cat畢業,有SFA,GH...Offer,

原帖由 kingtex 於 12-05-26 發表
小女今年St Cat畢業,有SFA,GH...Offer,之前我在KV,Victoria and St Cat中選擇了St  Cat, 從不後悔和非 ...
我亦係冇悔揀SC!女女今年考十間有七間收咗!女女讀得好開心今年K3啦,佢話下年冇得番SC啦,好唔捨得佢真係好enjoy學校生活

引用:Quote:原帖由+kingtex+於+12-05-26+發表小

原帖由 Tatyi 於 12-05-26 發表
我亦係冇悔揀SC!女女今年考十間有七間收咗!女女讀得好開心今年K3啦,佢話下年冇得番SC啦,好唔捨 ...
當年我對呀女話,如果唔想畢業,不如留低讀K4啦!