用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點填都無30間
樓主: 瑄婷
go

點填都無30間 [複製鏈接]

舊年填表,中西區,女生,填12間。

不是說不填滿的會被攞起等大家抽完先求其派嗎?點解你地好似都冇問題,係唔係其實你地入咗的都係自選時已被選中的學校?
我兩小朋友在派小一時就係因為冇填晒,而老師又冇提我唔可以唔填晒,結果在9x%入首三自願的情況下,我的小朋友被派到了我冇揀也是最差的學校,所以今次就算要填埋b3,我都唔敢摶唔填晒了.
里個係我的慘痛教訓,所以我覺得我應該說出來,以免再有家長被里d遊戲玩慘.

curryson 發表於 12-4-26 10:20
不是說不填滿的會被攞起等大家抽完先求其派嗎?點解你地好似都冇問題,係唔係其實你地入咗的都係自選時已被選 ...

係有呢個chance的.  但有些家長真係揀唔落手, 咪prefer 搏囉!

另: 我地校試過30 choices都填晒, 但30間都唔中呀!  佢個number一定好唔理想加埋選校太進取.

回復 htts 的帖子

咁又真係好黑仔d,難道佢係b3的?否則應該冇乜理由吧?

htts  唔知, 但呢d係極端例子  發表於 12-4-26 10:57

ANChan59 發表於 12-4-26 02:26
當年只是填咗7間,三英中,四中中。收工。最後自行搞定,跟第一志願一樣。 ...

請問 自行 + 統一的第一志願 一樣的話, 怎知道是自行時搞掂, 還是統一時派到呢?

THANKS.

ANChan59 發表於 12-4-26 02:26
當年只是填咗7間,三英中,四中中。收工。最後自行搞定,跟第一志願一樣。 ...

你點知係自行攪掂? 甲乙部都無選呢間學校?

回復 muimui2005 的帖子

alice44 & muimui2005
We picked a school no need for interview, all base on academic results and ECA achievements. So no uncertainty in interview. So you know which school I mentioned.

The track record for his school to get in the mentioned school was 12-15 students every year, he was number 2 in the form. His ECA and achievements were the best in his school, that's why we pretty sure he got in through self-discretion stage and not lucky draw.

ANChan59

twcho  When did your son transferred to DBS?  發表於 12-4-26 12:18
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 ANChan59 的帖子

THANK YOU~

***** Deleted *****
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 curryson 的帖子

妳的小朋友學校是否估錯Banding, 比如你是Band 1生,唔好彩隨機No.好後,最多派Band 2頭(如妳是填Band 1學校先.之後Band 2  and Band3) 因派位是跟隨機No.派完Band 1 , 才派Band 2之後Band3.

Sorry補充: 小學同中學派位機制唔同,以上是中學派位機制,小學不適用.

回復 Amy09 的帖子

幼稚園升小一時應冇banding分吧?

回覆:點填都無30間

我昨晚完成了這個大工程,同個女分析及實地了解後,終於填了二十間學校,由Band 1至Band 3都有,就算最後入到任何一間,都係佢自己參與選擇,所以都應該會開心接受!

很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

上年我同小朋友踩單車行勻成個沙田,跟住坐車出番市區,看看有沒有他區的學校可以揀得落手,最後辛苦了一日,湊夠30間交貨。
:verycold: :verycold: :verycold:
‹ 上一主題|下一主題