用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點填都無30間
go

點填都無30間

真係難為父母,大女時我祇填了十間便放棄!今次到細女,又要煩一次

很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

簡直就係折磨

你的是囡囡也好, 我的是囝囝, 在中西區仲頭痛!!!!

填唔到都要盡填, 如果填得1x間, 萬一唔好彩, 1x間都分唔到學位比你, 你就只會派到band 3無人要的學校, 到時叩唔到門咪仲死. 上年我都係見到d band 3學校都係排唔到, 但我都怕派到最最最唔好的學校, 所以都填晒30間.

橫掂派到都唔讀, 咪切夠佢攞, 又無損失. 跟KHMAMA個方法填囉, 好合理的

回覆:點填都無30間

好努力都祇能填了12間!唉!救命呀!

很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

引用:真係難為父母,大女時我祇填了十間便放棄!

原帖由 瑄婷 於 12-04-20 發表
真係難為父母,大女時我祇填了十間便放棄!今次到細女,又要煩一次

...
好奇一問,你大女入左第幾自願呀?

引用:Quote:原帖由+瑄婷+於+12-04-20+發表真係難

原帖由 湘兒 於 12-04-22 發表
好奇一問,你大女入左第幾自願呀?
第一

bb86    發表於 12-4-26 10:18
htts    發表於 12-4-26 09:08

回復 瑄婷 的帖子

我都係,所以攞咗哥哥張表出來參考,照抄.

回復 nganc9 的帖子

請問方法是怎樣呢? 可否告知, 謝.

kuromima 發表於 12-4-23 12:40
回復 nganc9 的帖子

請問方法是怎樣呢? 可否告知, 謝.

Check here

參考#1, #38, #156 & #190

回復 瑄婷 的帖子

的去年我也只填了13or 14 間!

當年只是填咗7間,三英中,四中中。收工。最後自行搞定,跟第一志願一樣。

Yanamami  勇!  不過老實, 派3rd志願都唔多高興, 急急叩門去.    發表於 12-4-26 08:19
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

校長及班主任對小兒好有信心在自行搞定,所以7間都同意,冇意見。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

學校叫我地填15間便OK

CS0316  我的學校也叫我們填15間!!!!  發表於 12-4-26 14:04

我女話有同學乙部揀左7間, 父母堅持唔再揀落去(揀唔落手)

回復 htts 的帖子

Ha ha, not me.....

htts    發表於 12-4-26 09:07

其實自行真係實入到的話, 呢30個位真係唔填都得.

回復 htts 的帖子

Safety net is also critical.

htts  Agree!  發表於 12-4-26 09:20