用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 2歲可以學游水嗎?
樓主: yukai
go

2歲可以學游水嗎? [複製鏈接]

引用:其実如果家裏有浴缸、可以同BB在水裏浸下、

原帖由 Mighty 於 12-04-24 發表
其実如果家裏有浴缸、可以同BB在水裏浸下、頭也可「未」入水、等BB習慣頭入水都不怕。 我家B女5-6個月 ...
千萬不要淨係叫工人帶去,我地真係試過家長淨係報名,幾期之後都淨係見到姐姐,連小朋友游成點都唔知,好過分

所有興趣班都需要父母監場,稱讚,小朋友就學得開心....

Mighty 發表於 12-4-24 18:56
其実如果家裏有浴缸、可以同BB在水裏浸下、頭也可「未」入水、等BB習慣頭入水都不怕。 我家B女5-6個月就這様的、所以去到泳池、簡直如魚得水。E家好多父母真係有好大希望、6歳前希望小朋友十項全能。 BB係池到喊哂、都要継続。 初初最重要真的是自己帯去泳池LOR
我就係覺得而家好多家長淨係識比錢人教自己仔女學運動或其他興趣班,
但係自己就得個'望' 字, 什至係只靠個工人姐姐帶出帶入,
平時係唔會同仔女一齊去做運動..... 我可以話, 係病態囉.

運動係一生活的一部份, 我希望d家長諗清楚比小朋友學游水或其他運動的目的,
一項運動唔係只係一個 '技能'.... 我們要將運動溶入生活 (i.e. healthy lifestyle),
將運動精神溶入小朋友的做人態度之中.

我諗, 家長除了比錢小朋友去學一門運動之外,
其實自己本身都要以身作則!

deleted post

分享下D無聊野................
我記得我好細個時,應該係岩岩識行冇耐,(即係3歲???)呀爸同一個鄰居既哥哥帶我去泳池還,我當時緊係未識游水.本來呀爸想自己去大池游返轉,叫呀哥哥仔睇我一下.點知我見到呀爸係池邊跳落水,當時哥哥仔又冇睇實我,我就學呀爸跳水......當然跳水之後就一路沉,呀爸聽到有人叫就擰轉頭睇下水入面發生咩事,見到我真係嚇到面青(佢話),之後佢就游過黎單手捉住我,跟住發生咩事就唔記得啦.......講起都有D羞家

引用:分享下D無聊野................我記得我好

原帖由 Karlhui 於 12-04-27 發表
分享下D無聊野................
我記得我好細個時,應該係岩岩識行冇耐,(即係3歲???)呀爸同一個鄰居既哥哥帶 ...
所以真係要睇緊d,有好多小朋友就係因為咁浸過一次,就更加驚游水。變左我地要用多好多時間去令佢克服,愈細個學番就愈好,我有d大人學生就係因為咁所以一落水就好驚,但佢最後努力一陣都學識左。反而最難教係四五年班驚水既學生,因為佢咁大個人,如果佢唔肯做既話,你真係耐佢唔何

My son learnt swimming when he was about 6 months old @ Harry Wright. He is not scare of water and can swim 10 m on his own.

引用:+本帖最後由+birdbird+於+12-4-22+23:12+編

原帖由 birdbird 於 12-04-22 發表
超對
呢啲肯收兩歲小孩既學校同老師,只是向錢看,沒其他。

引用:Quote:原帖由+birdbird+於+12-04-22+發表本

原帖由 jollyma 於 12-04-29 發表
超對
呢啲肯收兩歲小孩既學校同老師,只是向錢看,沒其他。
只想分享:我家小朋友7個月上親子游泳班(12月出生)第2年夏季再去親子游泳班,之後1對1教,冬天1堂、夏天2堂,年中無休!K2已學3式,K3學已會蝶泳!現可直出浮台(因想佢強壯D)但無參賽,現在無學了

回覆:relay 的帖子

只要有愛心教練,同小朋友有興趣,其實2歲都可以學游水

我自己就因為純粹想小朋友氣管好 d ,同時可以發洩梗 d 精力,
所以都安排左兩個月前開始比佢學游水,
囝囝大概幾個月大起到上年暑假都間中有落水/沙灘的.
而家 2歲3個月,好老實,兩歲人仔只係比佢學下浮,踢下水同唔怕水,
亦稱唔上叫學游水,玩水區多,
不過睇住小朋友玩水真係好開心
囝囝都有幸跟到個有愛心既教練,所以一報再報報到10月,
到近冬天時先再考慮今年冬天學唔學啦~
(ps, 囝囝原本氣管並唔係咁好,游水真係有幫助的)

如果爸爸媽媽一齊同小朋友去玩下水會好過參加泳班, 又可以增進感情...not bad

回覆:2歲可以學游水嗎?

我覺得2歲玩下水訓練佢唔怕水甚至浸頭仔落水學蔽氣都等,但要真係游嘅起碼3歲,我仔都係咁。

‹ 上一主題|下一主題