用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有關學鋼琴問題
go

有關學鋼琴問題

小兒上年9月老師話得到一級程度(約5歲),今天問她幾時考ニ級,她說要等今年七八月出歌譜,下年才可報,但聽聞學鋼琴是平均一年升一級,為何她上年9月至現在沒有為她練歌呢?而要2年升一級呢?是否呃錢拖長來教呢?這個老師有否問題呢?還是我收錯料,每升一級需時兩年呢?請各位多多指教。

音樂人長老  琴試一年兩次(4-5月及8-11月),下半年考試己於4月初截止報名,明年會有新Syllabus(7-8月會出),學琴期間有無同老師傾想考試?可能只係溝通不足啫!  發表於 12-4-20 09:57

Shum123 發表於 12-4-20 00:11
小兒上年9月老師話得到一級程度(約5歲),今天問她幾時考ニ級,她說要等今年七八月出歌譜,下年才可報,但聽 ...

學琴進度因人而異,過到考試也不等於有該級水準,今年皇家術科考試的報名而截止
孩子才5歲,正常老師都未必會考慮讓這麼年幼的孩子去考試,多數只是家長提出
以往有跟老師提出過嗎?

有呀!上年9月她話己達一級水準時己說過,問題是以為這幾個月所教的是根據考試範圍而教,原來唔係,咁教法咪幾年都唔駛升級,點解有人可一年升一級呢?我相信是老師針對性教考試的範圍。各位家長的老師是怎樣教的呢?

fcbttkw  我識一個小朋友學咗兩年幾還是學緊初級書,你又覺得如何?  發表於 12-4-20 20:17

Shum123 發表於 12-4-20 13:23
有呀!上年9月她話己達一級水準時己說過,問題是以為這幾個月所教的是根據考試範圍而教,原來唔係,咁教法 ...

不考級也不=沒有該級的水準哦
繼續學,可能下次考試時一考考3級呢?
我教仔,基本功為主,覺得想考試時就看看他能應付哪個級別的要求
並不會"只"根據考試範圍教的哦
而自己的其他學生也多數用呢個approach,除非一黎上堂時自己已經報了考試

對, 不考級也不代表沒有該級的水準.
由我女第一天學琴我已同老師講明, 無乜事唔去考級, 只練歌, 一年只去一次校際, 年年報高一級. 直到三月尾才練了一首3 級考試歌俾老師睇下佢夠唔夠料, 老師話無乜問題, 我地反而決定SKIP 埋3 級, 下年一次過考4 級, 少考少煩惱.

醒目開學勳章

年年考試會唔會專注左係D考試歌度呢?!
我囡都係5歲, 彈緊3級既歌仔, 我仲未有比佢去考試既打算, 我情願佢彈多D歌仔, 等佢自己想考級先考.

我細囝的老師每一級都有一定數目的樂曲和練習曲,加埋大約40﹣60首。裏頭包括了考試曲目,學完哂之後就可以去考試。老師係要我細囝每一級都考的,但唔係年年考,而係學完所有歌就去考。

不過,細囝老師教小提琴教咗近三十年,個套教材係佢自己精心設計的呀!
for every one criticism, three positives must be given.

首先, 我覺得即使考咗一級或二級, 又如何!
同埋, 咁多問題, 點解唔直接問老師?

我有一朋友, 佢囡囡由K3開始學琴, 現在小二,
由一開始學琴, 佢媽咪要求明年(小一)考二級琴,
半年後, 媽咪以為可以考二級, 再問老師幾時考得,
老師告訴媽咪, 囡囡仲未適合去考試, 個媽咪大發雷庭, 又係話老師呃錢拖時間, 同樣周圍問人, 點解? 點解?
點解學咗兩年仲未考得? 點解佢表妹學得短時間巳可考二級....最終, 媽咪一定要老師比佢個囡考, 老師老實不客氣, 因為佢囡囡根本都冇練琴, 唔識睇諳,
每星期只有上堂, 回家跟本冇練琴, 我朋友好嬲好嬲, 跟住.....專咗老師...

Botany  未到程度而迫小朋友去考試, 受害既最終係個小朋友! 香港好多小朋友唔係學琴,而係學習點樣考琴合格!  發表於 12-4-20 23:29

哈比 發表於 12-4-20 17:38
首先, 我覺得即使考咗一級或二級, 又如何!
同埋, 咁多問題, 點解唔直接問老師?
好奇問,轉咗老師係咪就考到了?
for every one criticism, three positives must be given.

上年共轉咗兩個老師, 今個月尾考二級!

上年共轉咗兩個老師, 今個月尾考二級!

哈比 發表於 12-4-20 17:38
每星期只有上堂, 回家跟本冇練琴
一切儘在不言中......
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回復 lillymarie 的帖子

Hi Lillymarie,

Could you tell me your reference of your child's violin teacher? I hope to find an experienced teacher for my child. Thank you.

Whitesky

whitesky 發表於 12-4-27 13:42
回復 lillymarie 的帖子

Hi Lillymarie,
很抱歉幫唔到你呀!我在EK只作分享,不作介紹。

鋼琴一年一級,咁初級+ 1級係咪都當1年完成呢?

我有個學生~未跟我時學左1年就準備考二級
但我要佢由初級學起,但俾二級價錢
打好個底重要過升級!

Botany  Agree!!   發表於 12-4-28 18:33
~*樂器只是學音樂的渠道*~

引用:Quote:ClaraC+發表於+12-4-28+00:03+我有個

原帖由 ahyaha 於 12-04-30 發表
基本上9成學生轉過黎跟我學, 都係學左幾個月準備考二級三級,
但完全唔識睇譜數拍子....真係好得人驚...  ...
彈歌仔囉!
有d 老師寫哂d letter name上去,
小朋友就睇住letter name 彈。
以為小朋友細,大d會自己識,
所以就成年都係咁=.=

引用:Quote:ClaraC+發表於+12-4-30+21:39+彈歌仔

原帖由 ahyaha 於 12-04-30 發表
係............... 有d 咁樣學下學下就去到5級.... 考完5級都唔識睇譜 :p 我細個老師就係咁 .............. ...
我都係考完八級,跟而家老師先知手型。
btw,我有興趣想知你跟演藝老師的事,可以pm 談嗎?