用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 囡囡好倦, 係咪太多課外活動呢?
樓主: Chowying
go

囡囡好倦, 係咪太多課外活動呢? [複製鏈接]

我個女都係獨生女,佢學野都唔少,其中游水係佢做得比較好,游水好費力運動,我安排係星期五學,星期六可以比佢睡夠先,同日唔會安排用腦課程如中/英/數,攀石可以比佢暑假先玩,短期玩幾個月, Ballet如要發展卞去,要恆常練習先升到Grade, Grade愈高,每個星期投入時間愈多,英文可否安排上門one on one 學,效果會更好,又免卻舟車勞頓同時間,星期日要比休息,可以約同學仔去Disneyland, 公園踏單車,去沙灘游水,參觀博物館,睇戲,或參加一些親子班如整cake, bear bear熊,亦可做些義工如賣旗/探訪老人院,知識學習不限於課堂上,小孩眼界必比一天七日為上堂而上堂闊.

回復 Chowying 的帖子

星期六第一樣就游水太疲倦啦!!留番星期日休息啦!!!星期六都有Ballet!!唔好玩攀石啦!!!游水可否安排最後!!

Chowying  Thank you. e+ 睇黎要 cut 游水.  發表於 12-4-20 14:25

咁就順佢意思拉,到佢真係頂唔順,自然會同你提出,而且你而家夾硬cut佢亦無謂

Chowying  Thank you. e+ 應該會 cut 游水.  發表於 12-4-20 14:23

miffy 發表於 12-4-19 13:22
星期六日比佢訓晏d, 眼訓集中唔到精神, 比錢學黎都嘥晒

多謝意見. 因為唔返學囡囡都一樣咁早起身, 所以想報d野等佢無咁無聊, but e+ 要再安排過.

Yanamami  Kids need idle time for dreaming as well.  發表於 12-4-20 12:20

Yanamami 發表於 12-4-19 14:05
若果你只係想佢學識游水而唔係比賽羅牌, 我建議暑假得閒d先學.  私鐘1:2(搵個朋友仔一齊), 每周2~3堂, 一 ...

多謝意見. e+囡囡睇泥唔想去游水住, 我都諗緊暑假先再學, 唔好迫佢啦, but 唔知揾唔揾到朋友仔一齊夾

Mymaggie 發表於 12-4-19 20:36
回復 csy_ma 的帖子

英國文化協會,我囡都在五年級上學期補過,她覺得好開心,但太淺,幫唔到她考呈分試,所以要向現實低頭,放棄。...

MyMaggie:

咁即係話:您囡現時是小五?

我囡幼稚園時也在學校學過兩年課餘芭蕾舞班,學前的興趣班,多半是訓練小朋友手腳協調,每周一次,大概不會造成很大的影響?我所指的,是學下去的話,因為芭蕾舞除延伸動作外,還有很多半空控腳既動作,到後來,更需以足尖支撐整個身體重量,腳部肌肉自然需要練得超強?那跟學體操的可能有點類似吧?不過,那都是練得多練得深才會有影響的吧?

至於膝頭哥內側位置較大,雙腳未能完全緊貼,那大概是天生多一點?我囡也訴說她雙腳很難完全貼地,所以爵士舞考試未能取得honour plus云云我覺得體型很難要求完美吧?重要在學習態度?學舞有很多優點,但走專業路就真係……要等屋企養同埋好辛苦如果係成長期藉拉筋動作令女孩子腳長得長一點,儀態好一點,樂於照鏡和有照鏡的自信,那學甚麼舞其實也沒所謂吧?

至於英文,我囡也分別試過跟NET 1對1、playgroup和小組上課(口語我很少考慮逾6人以上大班)。感覺上,一對一要看小朋友跟老師合不合得來?我囡還好,有好奇心,愛聊天,她上NET時是小一。之前在K2-K3時,已每星期上兩/三堂(忘了是兩定三堂)個半鐘的NET playgroup,所以不介意用英文跟人聊天。但試過在她同學仔家中等上NET既口語拼音課,看到同學仔不願答理老師,溝通意欲低,根本未能做到有效對話(假如同學仔媽咪在家,小朋友表現會好一點,但有時家長未放工,小朋友不肯答理老師),又造成惡性循環,老師對其的用心明顯亦遜於對我囡(雖然果位小朋友早幾個月跟果位NET上課)。不過,以我觀察,似乎係1對2/3比較好?因為小朋友會有跟風和愛熱鬧的心理。

至於英文補習,我囡未試過。之前看到囝囝爸同Eviepa既討論,試過公文英(自從位NET做咗媽咪後,就無以為繼,於是試吓),但捱唔到半年,因生字太多感壓力,老闆娘又要求要逐字查解釋,結果阿囡就唔肯上了

後來好彩搵到英文朗誦班,最初係以戲劇性既語言唸故事書,好好玩,後來要考試(英國既演藝試),改英詩朗誦,阿囡都鍾意。不過,呢d同成績既關係都唔大(可能因為讀邨校,佢英文成績一直ok,響8-9x分左右,不過因為我地除咗英文影碟就冇咩語境,所以都一直想keep住有口語或者聽講訓練),終於小五下學期要屈服現實:上純學術既英文作文班。

點解係作文班?我試過同阿囡做英文既prep練習,做完一次,過一段時間又做一次,再做,做咗3-4次,佢錯既地方都係差唔多,似乎好難入腦(可能係我解釋得唔好?自己都掌握唔到個規律,只叫佢死記,似乎唔係好方法)?所以,我真係唔係咁buy學文法,做卷,通常同小朋友小唔小心有關,但係都有熟唔熟悉既感覺。我囡唔係好小心既人,中文同數學之前都攞唔到9X,數學係唔小心多於唔識,本來都認命。不過,佢英文既唔小心又真係少好多,所以有時都可能係信心問題?數學,我會長假同佢做百子格,加快佢計算既速度同準確性,但都唔係咁見效果(唔計分既小測會高分,但測考總係好難到9X)。至於英文,我之前都問過阿囡prep點記?佢話覺得邊個似就填邊個,咁似乎係有賴睇書所得既語感多d?作文反而係最有效同實際運用到已有語文知識既,多寫,亦需注意文法,咁可能更有效?

不過,我向來認為,同學畫畫一樣,作文不宜單對單,因為上小組至可以拓寬眼界,藉同齡同學既作文激發思維,呢個未必係高高在上既老師能夠做到既……

Mymaggie  我囡囡今年小六了,她也有玩朗誦呢!在學校學的,不過主打玩普通話朗誦,而今年都有報玩校際英文和普通話,對她的說話能力提高很多呢!  發表於 12-4-21 00:39

回復 csy_ma 的帖子

放心我只係自己跳, 無教, 唔會迫個囡去學(因為我阿媽就係迫我去學佢鐘意既野), 不過佢可能自細睇見我跳, 所以鐘意/唔介意去學.  

你英文口試都好D呀, 起碼你會見到, 會知老師教成點,  芭蕾舞呢樣嘢, 就算唔閂門, 好多家長都未必知個老師教得啱唔啱, 好唔好.

唉! e+我囡最大問題真係識唔到同學仔, 唔係返學有問題, 係屋企咐近無, 無稍為熟D既. 有時唔係我地唔想群人地, 有點正常既, 都會打下招呼, 不過人地都學業忙. 囡囡搭校巴, 有幾個同班日日見, 大家都住同一屋苑, 但都熟唔到, 一開學, 同學A仔既家人就同其他人哂佢因為游水比賽得第四, 所以喊. 相比起我地呢d剩玩下水, 學識就得嫁喇, 我諗約佢去游水人地唔會so我地. 日日見既重有個同學B囡, 搭校巴既同班女仔, 得佢一個, 我個囡好似同佢都熟, 會講返學校發生既事比我聽, 不過, 佢D家人好恐怖, 日日都見, 佢阿媽0招呼0微笑, 就算佢個囡叫我個囡, 咁我都會搭幾句, 佢阿媽一樣全無反應, 至誇果次係喺去商場既 lift 入面, 我地又碰面, 佢個囡又叫我地, 係lift 入面走唔到又咁近but 佢阿媽一樣0反應. 我明明聽過佢同佢老公講廣東話, 所以我真係冇乜計. 另外有個同學C仔, 佢阿爺同我講, C仔重有哥哥同弟弟, 咁我隨便搭句 ~ 揍3個好辛苦喎. 點知人地即刻潤我 ~ 有請工人嫁嗎, 點會辛苦姐.  唔係話我計較, 係咁既情況, 揾個同學仔一齊學游水, 應該無乜望.
哈哈! 英文既問題超大, 囡囡已經超鐘意英文, 中文超級差, 學校D中文又深, arm arm果次考試中文已經唔合格喇

琴晚叫左個囡排次序, 結果:
1. 鋼琴
2. 英文
3. 芭蕾舞
4. 攀石
5. 游水

咁應該 cut 游水喇, 暑假再學過.

真係好感謝你既意見.

Mymaggie  只讀一個英文班都足夠  發表於 12-4-21 00:40

回復 Mymaggie 的帖子

首先多謝你既意見.

膝頭哥內則既問題不用太擔心. 學壞腳最大機會係 ~ 姿勢本身唔啱, 肌肉未夠力, 做好多大跳躍動作, 令脚部歪住負重太多, 問題積左一定時間先會發生. 幼稚園班果d柴娃娃係唔會既.

Mymaggie  明白  發表於 12-4-21 00:40

回復 bellbellbear 的帖子

多謝意見. 因為硬係覺得英文要keep 吓, 其它興趣班真係無乜時間去. 如你所講, 英文可能要改上門, free番d時間比其他嘢.  游水琴晚囡囡排左係最後, 佢話D水凍喎(其實係暖水有28度), 咁最大可能要 cut游水, 暑假再學過. Thank you.

回覆:囡囡好倦, 係咪太多課外活動呢?

我覺得而家嘅小朋友有時都幾慘,我睇都覺得辛苦
而家心態好多時認為越學得多就越好,小朋友就越叻,學嘅野排到密一密,但我眼見其實有好多係周身刀但冇張利,可憐保貴童年就係勞勞碌碌o甘過!(不喜勿插)

洋蔥頭媽咪 發表於 12-4-20 14:44
我覺得而家嘅小朋友有時都幾慘,我睇都覺得辛苦  
而家心態好多時認為越學得多就越好,小朋友就越叻,學嘅野排到密一密,但我眼見其實有好多係周身刀但冇張利,可憐保貴童年就係勞勞碌碌o甘過!(不喜勿插)..

多謝意見. 請勿介意, 我都覺自己貪心左, 好似難得排到個行程咪都學囉. 不過, 張刀利唔利我就無乜所謂.

回復 Hiu_Yau 的帖子

琴晚叫左個囡排次序, 結果:
1. 鋼琴
2. 英文
3. 芭蕾舞
4. 攀石
5. 游水

咁我諗游水要cut 喇, 遲d再學. Thank you. 多謝意見.

Koala_Chu 發表於 12-4-19 18:36
游泳係全身帶氧運動,我覺得會比攀石好,所以我覺得可以cut攀石
會考慮請個外籍老師喺平日上門教英文嗎? 可 以cut埋grammar同英國文化協會個course!!! 外籍老師可教grammar,phonics同會話

可以keep住彈琴同跳舞,亞女又冇咁辛苦...

多謝意見. 攀石係個囡5歲3個月果陣係day camp到玩過, 佢即刻話要再學, 但join course 要6歲, 佢就問我佢幾時夠6歲, 囡囡已經望穿秋水先等到學. 我諗英文都要改下上門, e+可能係cut游水.

課外活動貴精不貴多,我會讓孩子選擇一動一靜,並持之而恆。

請問會安排那段時間溫習學校課本,或閱讀課外書呢?

去圖書館讓她自由自在選擇喜愛的讀物是很重要。

我親眼見過很多例子,初小五,六樣課外活動,到高小就只剩下一樣半樣。

HI CHOWYING, 你女女HANDLE 到的話,佢真係好叻女, 因為升左小一有咁多餘時間學野直

另外,
我想問下你女女學British council English  學D咩COURSE? 同埋好唔好?

樓主,請問令千金在那裡學攀石?

Chowying  YMCA  發表於 12-4-21 19:13

yipcharie 發表於 12-4-20 17:31
HI CHOWYING, 你女女HANDLE 到的話,佢真係好叻女, 因為升左小一有咁多餘時間學野直

另外,

輕輕鬆鬆, 講吓故仔, 唱吓歌, 唔係D操練班, 即係復活節時就講吓復活節, 新年就講吓新年野, 唔洗死背字, 文法果D.

formula0106 發表於 12-4-23 15:50
我同你一樣. 都想幫個仔CUT下D活動. 但自己諗來諗去都覺得樣樣重要.

其實返左全日制之後, D細路已經冇乜時間剩.

Chowying 發表於 12-4-19 10:12
回復 marcuscyrus 的帖子

Ballet 因為要考試, 所以一定要跳2日, 唔係話考試好緊要, 因為我自己都有跳, 所 ...
係呀!SDM要你一星期跳兩日先至俾你去考試,但有個receptionist 話上學期都可以只跳一日,下學期就一定要跳兩日先至俾跳考試!

Chowying  其實間間都係咁嫁  發表於 12-4-26 12:42
‹ 上一主題|下一主題