用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 沙田培基書院交流區
樓主: kwokyk
go

沙田培基書院交流區   [複製鏈接]

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 Ivy07 於 10-9-28 21:07 發表

咁你囡囡都好醒目,識得返學校攞。

hehe~
佢驚比我駡,
自己靜雞雞去
點知都係比我知道
難免又要話兩句

原帖由 yanyan-mummy 於 10-9-28 21:59 發表

IH吾係History+Geog咩?

仲以為係通識tim,原來係History+Geog。

原帖由 yanyan-mummy 於 10-9-28 22:01 發表

hehe~
佢驚比我駡,
自己靜雞雞去
點知都係比我知道
難免又要話兩句

總好過欠交功課留堂,咪罵得仲金。

睇見你個囡囡咁醒目, 真是十分善慕, 我個囝囝有次都是漏了功課在locker, 佢只係打算欠交算數, 我提議佢返學校攞. 佢就諸多藉口,我重緊張過佢.

原帖由 yanyan-mummy 於 10-9-28 22:01 發表

hehe~
佢驚比我駡,
自己靜雞雞去
點知都係比我知道
難免又要話兩句

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 carcar-bb 於 10-9-30 16:30 發表
睇見你個囡囡咁醒目, 真是十分善慕, 我個囝囝有次都是漏了功課在locker, 佢只係打算欠交算數, 我提議佢返學校攞. 佢就諸多藉口,我重緊張過佢.

吾使羨慕
因為佢吾係醒目
係我太兇惡

請問中一有多少班? 多少人一班? 每年有多少次考試?? 壓力大嗎?? 謝.

係呢, 你尋日有無去家長會? 因為我塞車遲大到, 唔知有無錯過一些重要嘅事情. 去到班房, 只是聽到後尾少少講手冊嘅內容同一些家長與老師嘅答問.

原帖由 yanyan-mummy 於 10-9-30 17:12 發表

吾使羨慕
因為佢吾係醒目
係我太兇惡

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 October 於 10-9-30 17:25 發表
請問中一有多少班? 多少人一班? 每年有多少次考試?? 壓力大嗎?? 謝.

中一有5班,
每班約36人左右
每年2測2考
壓力暫時未有
希望幫到你

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 carcar-bb 於 10-10-2 00:17 發表
係呢, 你尋日有無去家長會? 因為我塞車遲大到, 唔知有無錯過一些重要嘅事情. 去到班房, 只是聽到後尾少少講手冊嘅內容同一些家長與老師嘅答問.

我有去呀,其實老師主要都係講下手冊上面ge野
冇什麼好重要ge事
例如請假寫第幾頁呀,欠功課又第幾頁呀咁lor~~

唔該晒! 你會否參加學校舉辦個四次講座?

原帖由 yanyan-mummy 於 10-10-2 00:52 發表

我有去呀,其實老師主要都係講下手冊上面ge野
冇什麼好重要ge事
例如請假寫第幾頁呀,欠功課又第幾頁呀咁lor~~

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 carcar-bb 於 10-10-4 15:23 發表
唔該晒! 你會否參加學校舉辦個四次講座?

no la~~

尋日我個仔又欠功課要寫手冊, 他對我解釋話, 老師沒有寫在黑板, 只是口頭講過話要做. 所以除了他之外, 也有不少同學都因此而欠功課要寫手冊. 我唔知呀仔講真定講假, 你可否幫手問吓你個女呀? 我想知係我個仔自己漏寫手冊定係老師無寫黑板. 因為不是第一次.

原帖由 yanyan-mummy 於 10-10-4 17:42 發表

no la~~

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 carcar-bb 於 10-10-5 15:44 發表
尋日我個仔又欠功課要寫手冊, 他對我解釋話, 老師沒有寫在黑板, 只是口頭講過話要做. 所以除了他之外, 也有不少同學都因此而欠功課要寫手冊. 我唔知呀仔講真定講假, 你可否幫手問吓你個女呀? 我想知係我個仔自己漏寫 ...

是那一科,什麼功課?
我幫你問下亞女~

係中文科,  唔該晒成!

原帖由 yanyan-mummy 於 10-10-5 18:01 發表

是那一科,什麼功課?
我幫你問下亞女~

原帖由 carcar-bb 於 10-10-5 15:44 發表
尋日我個仔又欠功課要寫手冊, 他對我解釋話, 老師沒有寫在黑板, 只是口頭講過話要做. 所以除了他之外, 也有不少同學都因此而欠功課要寫手冊. 我唔知呀仔講真定講假, 你可否幫手問吓你個女呀? 我想知係我個仔自己漏寫 ...

我呀仔都試過口講唔寫係黑板,老師同佢地講,口頭講完,要自己寫返落功課冊,有些同學有寫,個衰仔就無寫,後來好彩記得返,你可以叫仔仔,老師口頭講完,立即寫返落功課冊。其實呀仔係小學時,已經有老師口頭講功課,唔寫係黑板,佢都有試過因為咁無交功課。

其實呀仔今次已經第2次衰係呢位老師因口講唔寫係黑板而欠功課, 我已經教佢以後特別留意這位老師, 其實呀仔現在做完功課都會同同學用電話對下有無漏, 但今次3個全軍覆沒, 呀仔份人十分大頭蝦, 佢漏寫手冊又無記性, 我都唔知點幫佢.

我有位朋友個女今年讀王錦輝中一, 佢地學校雖然同樣係欠功課7次記缺點, 但中一生可以在校綱上睇返每日功課, 因此欠交率比較低, 作為母親, 我當然好唔想呀仔記缺點,
如果老師認為口講唔寫係黑板都合理, 咁其他科老師都可以係照樣口講唔寫係黑板, 我估到時會有不少人要記缺點. 我唔知係老師自己唔記得寫係黑板, 定係佢想去考驗D學生. 其實為了怕欠功課記缺點, 我同呀仔都好有壓力. 做完功課對手冊, 食飯前又睇手冊, 臨訓前又睇手冊, 返學前又睇手冊好大壓力!

原帖由 Ivy07 於 10-10-6 13:50 發表

我呀仔都試過口講唔寫係黑板,老師同佢地講,口頭講完,要自己寫返落功課冊,有些同學有寫,個衰仔就無寫,後來好彩記得返,你可以叫仔仔,老師口頭講完,立即寫返落功課冊。其實呀仔係小學時,已經有老師口頭講功課,唔寫係黑板,佢都有試 ...

原帖由 carcar-bb 於 10-10-6 16:08 發表
其實呀仔今次已經第2次衰係呢位老師因口講唔寫係黑板而欠功課, 我已經教佢以後特別留意這位老師, 其實呀仔現在做完功課都會同同學用電話對下有無漏, 但今次3個全軍覆沒, 呀仔份人十分大頭蝦, 佢漏寫手冊又無記性, 我 ...

我都覺得唔應該咁快就口講功課,始終他們都是中一新生,好多嘢都未習慣,就連有寫在黑板那些功課,有時都未睇得掂,又來個口講功課,真係有些吃不消,增加了不少的壓力,我個仔都係好大頭蝦,又成日唔記得帶返D書返來做功課,搞到我要成提佢,有無功課無寫係手冊,有無漏左唔知,有無帶齊書返來,如果無要問同學,真係佢唔覺得煩,我都覺得自己好煩,但唔提佢個心又唔安樂。

其實我個仔都好怕漏書漏補, 佢唔敢將d書補放在Locker, 情願每日帶返學校, 每日見佢除了1個書包, 重要加多兩個環保袋, 重要係重到死個隻, 其實我都十分心痛. 但無計, 難得佢知驚!

原帖由 Ivy07 於 10-10-6 17:35 發表

我都覺得唔應該咁快就口講功課,始終他們都是中一新生,好多嘢都未習慣,就連有寫在黑板那些功課,有時都未睇得掂,又來個口講功課,真係有些吃不消,增加了不少的壓力,我個仔都係好大頭蝦,又成日唔記得帶返D書返來做功課,搞到我要 ...

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 carcar-bb 於 10-10-6 10:53 發表
係中文科,  唔該晒成!

亞女話有寫ge
不過係例如:星期一寫,星期四交
咁星期三就吾會再寫
你可以教囝囝星期四交就寫在星期三果度
吾好寫星期一果度,自然會記得

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 carcar-bb 於 10-10-6 18:06 發表
其實我個仔都好怕漏書漏補, 佢唔敢將d書補放在Locker, 情願每日帶返學校, 每日見佢除了1個書包, 重要加多兩個環保袋, 重要係重到死個隻, 其實我都十分心痛. 但無計, 難得佢知驚!

...

亞女又係呀~
今日有口风琴+美勞袋
書包係所有書帶哂
我吾比擺locker ga
自從佢漏帶maths返屋企後~~
‹ 上一主題|下一主題