用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 沙田培基書院交流區
樓主: kwokyk
go

沙田培基書院交流區  

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 carcar-bb 於 10-9-22 12:58 發表
各位家長:

講開放手, 上星期六我同呀仔一起参加day-camp, 當我聽完講座返回禮堂會合呀仔時, 見佢黑口黑面, 企佢隔離個同學話,呀仔在玩遊戲時,被一名同學用力"鏈"於左隻手, 我同佢講話那同學可能玩得緊張用錯力, 但 ...

亞女都有講過話班裏边有D同學比較活躍
如果係我我都會有D嬲
不過我都係會比佢自已解決
除非有更嚴重傷害~
吾知day camp時我地係未已經同一組識左呢

我估我地應該唔係同一組, 因為我個組係全男班, 一個女同學都無!

我在唯有留意下佢有無新傷, 如果再有同類事發生,我先同老師講, 我只希望老師可以幫呀仔調位, 免再受到傷害.

其實我只希望兒子在愉快中學習, 所以才選擇活動式教學, 我不擔心佢成績, 我最擔心佢係反判期,認識到壞朋友.

原帖由 yanyan-mummy 於 10-9-22 13:56 發表

亞女都有講過話班裏边有D同學比較活躍
如果係我我都會有D嬲
不過我都係會比佢自已解決
除非有更嚴重傷害~
吾知day camp時我地係未已經同一組識左呢 ...

原帖由 carcar-bb 於 10-9-22 15:52 發表
我估我地應該唔係同一組, 因為我個組係全男班, 一個女同學都無!

我在唯有留意下佢有無新傷, 如果再有同類事發生,我先同老師講, 我只希望老師可以幫呀仔調位, 免再受到傷害.

其實我只希望兒子在愉快中學習, 所以才 ...

真係要睇定D,雖然要放手比佢解決,但要留意佢有無受傷,呀仔小學時已經有些同學比較暴力,成日打人,佢都有打我個仔,我無同老師講,淨係叫呀仔小心D,自己想辦法解決,我個仔唔想話比老師聽,又唔想打返佢,但又忍唔住,所以後來就同佢講,再打我就話比老師聽,可能佢仲細,所以驚左,就無再打人了,後來呀仔話,其實佢知個同學唔係有心去打人,只係動作粗魯左,一唔高興就用暴力。當然小學同中學係唔同,在安全情況下,放手比佢解決,但如果有身體上的危險就要佢同老師講吓。
其實間間學校都有這種人,要教子女去保護自己先係最重要。

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 carcar-bb 於 10-9-22 15:52 發表

其實我只希望兒子在愉快中學習, 所以才 ...

我相信在培基就讀應該吾會點學壞ge~
在報讀之前我都仔細觀察,再加上識D讀梗ge家長問過~
囡囡話好似係跟學号坐,你地學号係未痴住呀
如果再受傷,我都覺得應該話比老師聽調位,就黎家長日wo,
到時可以更清楚你囝囝在校ge情形la~~

唔好意思, 想問問各位,
培基上數學堂時,
老師是用全英定係會半英半中上堂?
女女今年升中,
因中文理解力好弱,加埋學校一直教英數,
想搵一間真英文教學的學校.
想報培基,
所以想了解下.

佢姐姐上年去了一間英文津中,
原來小學直升的同學上堂聽唔明,
老師要用中文上英數堂,
其他科亦用好多中文講解,
反而搞到姐姐上堂聽唔明,好難適應.
在選校上,
原來唔係睇英中同中中之分,
要睇埋用什麼語言上堂.

希望各位可以幫下我, 回應我的問題.thks!

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 TINGMUM 於 10-9-24 12:46 發表
培基上數學堂時,
女女今年升中,
想報培基,
所以想了解下.

...

這個問題我問過囡囡
答案是全英
不過囡囡果班班主任教maths
所以maths教学全英
但如有重要ge班務問題
怕小朋友遺漏會用中文
亦只間中~~

原帖由 TINGMUM 於 10-9-24 12:46 發表
培基上數學堂時,
女女今年升中,
想報培基,
所以想了解下.

...

聽我個仔講,所有堂(除了中文同中史)都係全英的。佢試過science,老師用英文講完一次,但真係有同學聽唔明一些名詞,就用左小小中文解比佢地聽,呀仔話,真係得個小小,講左等於無講。

Thank you yanyanmummy & IVY07,
班務用中文問題不大.
只是擔心D學科用英文課本,
但用晒中文術語來授課,
假如成功入讀先至發現,
咁就閉LA.
入來搜集資料,喜見你地的回應,
咁今年我地可以放心申請報讀了.

一年有多少次考試及測驗?? 上大學成績怎樣??謝.

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 TINGMUM 於 10-9-24 14:42 發表
Thank you yanyanmummy & IVY07,
班務用中文問題不大.
但用晒中文術語來授課,
假如成功入讀先至發現,
咁就閉LA.

唔好意思, ...

吾使客氣
據我所知要升班英文一定要合格
再加主科一科吾合格先留班
即中英或英數都吾合格咁la~~

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 October 於 10-9-24 15:26 發表
一年有多少次考試及測驗?? 上大學成績怎樣??謝.

據知應為2測2考(如有誤,請更正)
今年中七為首屆高考
未知上大學成績

原帖由 TINGMUM 於 10-9-24 14:42 發表
班務用中文問題不大.
但用晒中文術語來授課,
假如成功入讀先至發現,
咁就閉LA.

唔好意思, ...

你的情況又真係幾煩,中文唔好拉底了Banding ,可能去了band 2學校,雖然微調左,但如果學生跟唔到,都要用中文教的。但你可以試吓,自行收生個部分,因為係要面試的,如果表現好都有幾會入到英中,其實我個仔都係比中文拉底,總係在6+ 至7+ 之間,所以去左band 1 尾~ band 2頭之間,所以先選這間直資的。

Hi,大家好!阿囡都係1Joy,佢個男班主任只會講英語!

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 vb28 於 10-9-26 16:41 發表
Hi,大家好!阿囡都係1Joy,佢個男班主任只會講英語!

歡迎呀~~
希望有多D培基mummy可以大家交流下~~

多謝你地回應呀!  同IVY07想法一樣, 女女的CASE比較煩, 所以我打算比個女讀直資中學, 唔會等派位了. 係了,想問下大家見中學概覽培基有一科好似"生命教育"是用中文教, 請問係咪即係等於"通識"科呀? 呢科算不算是主科?

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 TINGMUM 於 10-9-27 13:42 發表
多謝你地回應呀!  同IVY07想法一樣, 女女的CASE比較煩, 所以我打算比個女讀直資中學, 唔會等派位了. 係了,想問下大家見中學概覽培基有一科好似"生命教育"是用中文教, 請問係咪即係等於"通識"科呀? 呢科算不算是主科? ...

我問過囡囡
佢話吾覺有呢科wo~~
吾知係未個名吾同呢

原帖由 yanyan-mummy 於 10-9-27 19:59 發表

我問過囡囡
佢話吾覺有呢科wo~~
吾知係未個名吾同呢

有的,好似叫"生命成長科",開學後派左一本係用中文編的,係學校自己出的,無書的,呀仔話係用中文教的,係講吓人生道理的同聖經,好似係PSSE,不過我都唔肯定。

冬日勳章 醒目開學勳章

我想問下--除左金綸,知吾知仲有邊度有培基校服賣呀?
因為金綸校服D質地好差,囡囡條裙已經起哂毛粒la~~

回覆 58# yanyan-mummy 的文章

我兩個仔女由小學開始都係在金綸買校服,又ok喎! 日日洗,無毛粒。

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 kwokyk 於 10-9-27 23:38 發表
我兩個仔女由小學開始都係在金綸買校服,又ok喎! 日日洗,無毛粒。

咁其實係未真係冇其他地方有得賣呀~
上面白色暫時仲ok,
不過下面有條紋果條裙側邊有小小毛粒,
因為吾係着左好耐,所以担心好快要再買過~