用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 沙田培基書院交流區
樓主: kwokyk
go

沙田培基書院交流區   [複製鏈接]

回覆 1# yanyan-mummy 的文章

係UT前的另一個quiz,唔知係唔係佢地班I.H. quiz太差,要測多一次!

呀仔手冊寫住今日"School life dict" 尋晚同佢背d關於學校生活嘅生字. 你個囡囡同我個仔同班, 唔通我呀仔攪錯, 因佢一向大頭蝦!

原帖由 yanyan-mummy 於 10-10-27 13:33 發表

我又係吾知eng dict.
不過IH UT係聽日~~

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 carcar-bb 於 10-10-27 17:33 發表
呀仔手冊寫住今日"School life dict" 尋晚同佢背d關於學校生活嘅生字. 你個囡囡同我個仔同班, 唔通我呀仔攪錯, 因佢一向大頭蝦!

你講得冇錯呀,原來係我吾知~
佢e家連dict都冇講我知,佢話識wo,我睇下派返黎佢點識法

你就好啦! 個囡識得自己攪掂, 我個囝放學做完功課, 等我放工食完飯督住先肯背書, 都唔係佢話我知有dict, 係我自己睇佢手冊叫佢溫, 近來為了UT晚晚同佢背生字到12點幾先訓, 重要係佢發晒皮氣叫晒眼訓先背得十幾隻生字, 我隨了幫佢背生字,我都唔知點幫佢, 好慘!   

原帖由 yanyan-mummy 於 10-10-27 19:10 發表

你講得冇錯呀,原來係我吾知~
佢e家連dict都冇講我知,佢話識wo,我睇下派返黎佢點識法

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 carcar-bb 於 10-10-28 11:22 發表
你就好啦! 個囡識得自己攪掂, 我個囝放學做完功課, 等我放工食完飯督住先肯背書, 都唔係佢話我知有dict, 係我自己睇佢手冊叫佢溫, 近來為了UT晚晚同佢背生字到12點幾先訓, 重要係佢發晒皮氣叫晒眼訓先背得十幾隻生字 ...

吾好喊la~
咁大壓力盞你同亞仔都吾好受,總之take it easy
我只不過係吾稱職ge mama,所以冇點理佢,你呢D壓力我喺佢小學時遇到哂~就係吾想再有呢D痛苦ge經歷,所以我選擇在中學時放手,只要科科合格,我吾理佢點讀,當然考得吾好我會再接手la

school life Dict + IH quiz

係school Life Dict 加 IH quiz!
實在無辦法温得哂咁多生字,只好放棄IH;留番UT先温!

原帖由 carcar-bb 於 10-10-27 17:33 發表

我個仔都係咁

原帖由 carcar-bb 於 10-10-28 11:22 發表
你就好啦! 個囡識得自己攪掂, 我個囝放學做完功課, 等我放工食完飯督住先肯背書, 都唔係佢話我知有dict, 係我自己睇佢手冊叫佢溫, 近來為了UT晚晚同佢背生字到12點幾先訓, 重要係佢發晒皮氣叫晒眼訓先背得十幾隻生字 ...

我個仔都係咁 有机會我地可以認識吓!

我唔單只喊敢口, 簡直想死, 放工已經倦到死, 佢重唔合作, 背極都唔識, 剩係識喊同話眼訓,  我同你相反, 佢小學反而自己攪掂, 成績重唔差, 但上了中學, 唔知點解變晒, 我以前要求佢d分數要有80分已上,  佢都ok! 但現在合格我都願. 我都唔知點幫佢.

原帖由 yanyan-mummy 於 10-10-28 11:43 發表

吾好喊la~
咁大壓力盞你同亞仔都吾好受,總之take it easy
我只不過係吾稱職ge mama,所以冇點理佢,你呢D壓力我喺佢小學時遇到哂~就係吾想再有呢D痛苦ge經歷,所以我選擇在中學時放手,只要科科合格,我吾理佢點讀,當然 ...

你個仔是否1LOVE ? 我完全唔知有IH Quiz, 所以都係無溫! 同佢溫完school Life Dict 都成12點幾, 溫得好辛苦,  但噚晚睇到佢school Life Dict 都係合格多dd.

原帖由 lovely_ee 於 10-10-28 16:31 發表
係school Life Dict 加 IH quiz!
實在無辦法温得哂咁多生字,只好放棄IH;留番UT先温!

唔知是否男子嘅關係? 女仔早熟識諗d.

原帖由 lovely_ee 於 10-10-28 16:35 發表

我個仔都係咁 有机會我地可以認識吓!

我個囝放學好開心敢打比我, 佢話剛派了中文試卷,  佢有76.5分, 佢話老師話佢係全班中文最高分, 我唔理佢真定假, 我現在要求好低, 但願佢合格我都偷笑

原帖由 carcar-bb 於 10-10-29 16:21 發表
我個囝放學好開心敢打比我, 佢話剛派了中文試卷,  佢有76.5分, 佢話老師話佢係全班中文最高分, 我唔理佢真定假, 我現在要求好低, 但願佢合格我都偷笑 ...

好叻仔 ,我個仔得55.5 剛剛好合格咋,佢地個班最多得60幾分,聽呀仔講中文好難,合格都偷笑。呀仔中文一直都唔好,小學時都係攞60幾 ~ 70 分左右

原帖由 carcar-bb 於 10-10-29 15:57 發表
我唔單只喊敢口, 簡直想死, 放工已經倦到死, 佢重唔合作, 背極都唔識, 剩係識喊同話眼訓,  我同你相反, 佢小學反而自己攪掂, 成績重唔差, 但上了中學, 唔知點解變晒, 我以前要求佢d分數要有80分已上,  佢都ok! 但現 ...

我個仔仲衰,直情唔想我理佢,見到家課冊有寫dictation or Quiz,問佢有無嘢要溫,佢一係就話無,一係就話溫左,無啦啦又比dictation or Quiz 我簽,先知佢有quiz。以前小學我都無理佢,要佢自己溫,但有督住佢的,但而家督都督唔到。

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 Ivy07 於 10-10-29 21:13 發表

好叻仔 ,我個仔得55.5 剛剛好合格咋,佢地個班最多得60幾分,聽呀仔講中文好難,合格都偷笑。呀仔中文一直都唔好,小學時都係攞60幾 ~ 70 分左右 ...

唉...我偷笑吾到呀...亞女吾合格呀
其實中文係未真係好難?
我心臟負荷吾到之後果幾科ga

阿囝都唔合格,都預左。佢一向中文最弱!

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 kwokyk 於 10-10-29 23:44 發表
阿囝都唔合格,都預左。佢一向中文最弱!

咁有冇諗下補下中文呀
主科吾合格會留班ga

冬日勳章 醒目開學勳章

真係好担心亞女D成績
你地小朋友有冇補習ga?

原帖由 yanyan-mummy 於 10-10-30 11:38 發表

咁有冇諗下補下中文呀
主科吾合格會留班ga

好似唔使全部主科合格ga,聽講英文要合格,中、數就要其中一科合格都可以升班,可能係初初升上中一,唔習慣,以前小學都話可以係生詞,標點符號或成語攞吓分。但呀仔話,今次測驗差唔多全部都係閱讀理解,仲好深,好難,呀仔中文底又唔好,真係幾難,佢都以為自己會唔合格,合格係可能好彩撞啱咋。唉!下次考試都唔知點算。

回覆 1# Ivy07 的文章

我問個阿仔,佢話d閱讀理解內容好學術性,一d趣味都無,又唔係故事記敘形式,同小學好唔同.
佢好彩都有六十分,佢話全班最高得七十幾,係佢地差定係太深!
UT都咁難,考試唔知点算!!!

你亞囝是否1LOVE 班呀?睇嚟我地好似同一班.

原帖由 lovely_ee 於 10-11-1 11:37 發表
我問個阿仔,佢話d閱讀理解內容好學術性,一d趣味都無,又唔係故事記敘形式,同小學好唔同.
佢好彩都有六十分,佢話全班最高得七十幾,係佢地差定係太深!
UT都咁難,考試唔知点算!!! ...
‹ 上一主題|下一主題