用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 沙田培基書院交流區
樓主: kwokyk
go

沙田培基書院交流區   [複製鏈接]

原帖由 yanyan-mummy 於 10-10-21 17:12 發表

我都吾知wo
係未班班吾同呢

我諗係班班唔同,我有時見到佢的手冊有寫quiz,默書同背書都有寫,有時佢返來叫我簽名先知,佢話老師有講,但無寫係手冊,都唔知佢做緊咩,完全跟唔到,所以唔鬼理佢,反正如果肥左quiz,係要留堂,由佢留堂算。

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 Ivy07 於 10-10-21 18:03 發表

我諗係班班唔同,我有時見到佢的手冊有寫quiz,默書同背書都有寫,有時佢返來叫我簽名先知,佢話老師有講,但無寫係手冊,都唔知佢做緊咩,完全跟唔到,所以唔鬼理佢,反正如果肥左quiz,係要留堂,由佢留堂算。 ...

亞女頭先帶左張IH quiz ge功課返黎,佢話变左功課,老師話吾quiz wo~~
佢話吾合格吾使留堂ga,你地班好嚴格呀~~

原帖由 yanyan-mummy 於 10-10-21 18:16 發表

亞女頭先帶左張IH quiz ge功課返黎,佢話变左功課,老師話吾quiz wo~~

有次默中文唔合格,老師話要留堂,但都無留到,可能話留堂係嚇吓佢地,都好,等佢驚吓。

阿仔帶左VA功課放在功課袋但冇帶去VA房上堂,被老師簽手冊當欠交功課!!!!!! 你地仔女有冇試過?

十分有共鳴! 同我個仔一樣, 你個仔都好D肯溫下書, 我個仔做晒功課就收工, 下星期一測中文, 佢可以話把中文工作紙放在locker, 跟住話中文閱讀理解, 作文無得溫, 下星期UT, 佢仲唔開始溫書, 今日學校放假,我一返工佢就打機,  我緊過佢, 都唔知點算!

原帖由 Ivy07 於 10-10-21 14:04 發表

咪係,功課求其做,書又求其溫,做功課的時候就話好累,一打機就精神,話佢兩句就發脾氣,好鬼難搞。

我個仔都試過, 佢把本MATH 放入Locker, 小息漏攞出來上MATH堂, 在MATH堂要求老師比佢開Locker攞返本書, 但老師唔比, 而且被老師簽手冊當欠交功課! 所以佢現在唔敢放野在Locker, 日日背一個書包及2個環保袋, 由於d書好重, 我都唔比佢損毀咗幾多個環保袋,好慘!

原帖由 kwokyk 於 10-10-22 10:39 發表
阿仔帶左VA功課放在功課袋但冇帶去VA房上堂,被老師簽手冊當欠交功課!!!!!! 你地仔女有冇試過?

唉........阿仔有兩次欠交都係呢D原因。剛剛發現阿仔將VA worksheet 放係handbook內,佢話咁 就一定唔會帶漏。

原帖由 carcar-bb 於 10-10-22 11:34 發表
我個仔都試過, 佢把本MATH 放入Locker, 小息漏攞出來上MATH堂, 在MATH堂要求老師比佢開Locker攞返本書, 但老師唔比, 而且被老師簽手冊當欠交功課! 所以佢現在唔敢放野在Locker, 日日背一個書包及2個環保袋, 由於d書 ...

I.H. quiz

My son said many classmates failed in the quiz.  He said that it was so difficult to spell the words, how about yours ?

原帖由 yanyan-mummy 於 10-10-21 18:16 發表

原帖由 carcar-bb 於 10-10-22 11:22 發表
十分有共鳴! 同我個仔一樣, 你個仔都好D肯溫下書, 我個仔做晒功課就收工, 下星期一測中文, 佢可以話把中文工作紙放在locker, 跟住話中文閱讀理解, 作文無得溫, 下星期UT, 佢仲唔開始溫書, 今日學校放假,我一返工佢就 ...

我個仔咪又係,到而家都未溫過書,懶懶閒咁,上中學真係幫人佢唔到,跟本唔可以好似小學咁督住佢讀。

回覆 1# Ivy07 的文章

星期一U.T. 中文,温成点?我個仔連工作紙都無帶,比佢激死!
最難温I.H & SCIENCE,你地有無咩心德?

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 lovely_ee 於 10-10-22 17:29 發表
My son said many classmates failed in the quiz.  He said that it was so difficult to spell the words, how about yours ?

我地冇quiz到呀,e家喺屋企做梗張quiz,佢都有D吾識串,就黎UT都吾知點算

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 lovely_ee 於 10-10-23 12:26 發表
星期一U.T. 中文,温成点?我個仔連工作紙都無帶,比佢激死!
最難温I.H & SCIENCE,你地有無咩心德?

唉....答案係未温ge~
都吾知點温,而IH同science諗住背下串下字咁~~

阿仔有一張I.H. vocabulary list 共有44個字,全部要背。佢I.H. Quiz 剛剛合格,好彩 ! 但佢中文最弱,都唔知點温....

IH同science都話可以串下字咁,吵仔中文又係好弱,真係唔知點溫。

HI, can anyone tell me if the school with School bus to Tsuen Wan / Sham Tseng ?

Thanks a lot.

no school bus for KLN & HK site. There are 3 routes of school bus in the morning .

1. 大圍站 -  school
2. 駿景園 - 銀禧花園 - school
3. 新港城四期 - 大學站 - school

原帖由 bee 於 10-10-25 23:28 發表
HI, can anyone tell me if the school with School bus to Tsuen Wan / Sham Tseng ?

Thanks a lot.

回覆 4# kwokyk 的文章

你個仔都好叻,我個仔都唔合格,d生字真係幾深!
明天又要dict又要IH quiz, 今晚都唔知点温!阿仔仲話IH未教哂,明天有extra lesson,你地嗰班有無咁樣? 我個仔你1 Peace.

見UT time table 明天好似不用test, 星期四I.H. test ,星期五Maths. 阿仔冇講明天要I.H. quiz, only dict.

原帖由 lovely_ee 於 10-10-26 11:25 發表
你個仔都好叻,我個仔都唔合格,d生字真係幾深!
明天又要dict又要IH quiz, 今晚都唔知点温!阿仔仲話IH未教哂,明天有extra lesson,你地嗰班有無咁樣? 我個仔你1 Peace. ...

是否唔同班關係, 我個仔今日得ENG dict. 無聽佢話要I.H. quiz, 只係話放學要留低補I.H. 星期四就同樣要I.H. test.  

原帖由 kwokyk 於 10-10-26 13:25 發表
見UT time table 明天好似不用test, 星期四I.H. test ,星期五Maths. 阿仔冇講明天要I.H. quiz, only dict.

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 carcar-bb 於 10-10-27 11:16 發表
是否唔同班關係, 我個仔今日得ENG dict. 無聽佢話要I.H. quiz, 只係話放學要留低補I.H. 星期四就同樣要I.H. test.  

我又係吾知eng dict.
不過IH UT係聽日~~
‹ 上一主題|下一主題