用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 沙田培基書院交流區
樓主: kwokyk
go

沙田培基書院交流區   [複製鏈接]

原帖由 carcar-bb 於 10-10-15 15:38 發表
請問各位培基家長, 有無人知欠功課記缺點要直至到幾時先再由頭計過, 因我個仔已經5次啦! 正在垂死邊緣, 唔知捱唔捱到! 我同呀仔都好大壓力!

剛剛聽呀仔講,有些小學同學入個間中學,四次欠交功課就要記缺點,仲鬼死咁多功課做。咁咪好容易記缺點

阿仔都係星期六、日做,在internet 找新聞,佢爸爸要佢查字典,初初幾次,爸爸教佢點寫,希望佢學多D英文,所以要做耐D。
阿仔話星期三交。

原帖由 Ivy07 於 10-10-18 13:52 發表

我個仔1J,佢今日要交2份,有星期六、日做,都ok,但我就唔知道佢交什麼的內容,見佢剪英文報紙,求求其其咁,一個鍾頭左右就話做完了。

冬日勳章 醒目開學勳章

亞女只係吩咐我買英文報紙,然後討論一下新聞內容,跟着就自己動手做,都要一小時左右,但她寫了什麼我也沒有看,只是遇有不明白就查字典或者問一下哥哥~~

咁會唔會有好多人記了缺點? 可唔可以透露邊間中學? 間中學有無得在校綱對功課, 因我發現大多數欠d漏寫手冊功課.
原帖由 Ivy07 於 10-10-18 20:31 發表

剛剛聽呀仔講,有些小學同學入個間中學,四次欠交功課就要記缺點,仲鬼死咁多功課做。咁咪好容易記缺點

Uniform Test

下個星期Uniform Test, 你們担心麽?好似無乜頭 ,唔知点同佢温!

原帖由 carcar-bb 於 10-10-19 11:12 發表
咁會唔會有好多人記了缺點? 可唔可以透露邊間中學? 間中學有無得在校綱對功課, 因我發現大多數欠d漏寫手冊功課.

係沙田的band 1中學,佢個同學好慘,有一日做功效做左7 個鍾(當然係星期日啦),唔知有無得上網睇返功課,聽講有些同學已經有2個缺點了。
另外,有個同學每日做功課做到10點幾,因為呀仔問佢點解咁少上facebook,佢話做功課都做到好晚,上唔到facebook。但有朋友同我講,無法啦,band 1中學係咁,如果唔係D成績邊會好。
我有時都會諗,係咪多功課做,成績會好D呢? 但如果呀仔咁多功課做,佢實讀唔掂。

原帖由 lovely_ee 於 10-10-19 12:52 發表
下個星期Uniform Test, 你們担心麽?好似無乜頭 ,唔知点同佢温!

我都係,唔知有無家長可以指教下呢? 但呀仔係咁寫note,佢話mark重點出來,可以當溫習,到test前就用本note來 溫,但昨日寫到手都軟,停左工去瞓,睇來都係失敗了。

主動寫Note

你主
原帖由 Ivy07 於 10-10-19 14:01 發表

我都係,唔知有無家長可以指教下呢? 但呀仔係咁寫note,佢話mark重點出來,可以當溫習,到test前就用本note來 溫,但昨日寫到手都軟,停左工去瞓,睇來都係失敗了。 ...

你個仔都好乖,肯主動寫Note,我個仔連我check功課都唔鈡意,都唔知点幫佢!

原帖由 lovely_ee 於 10-10-20 11:04 發表
你主

你個仔都好乖,肯主動寫Note,我個仔連我check功課都唔鈡意,都唔知点幫佢!

唉! 三分鐘熱度,佢寫到手軟之後,就無再寫了,佢邊會咁勤力。

原帖由 Ivy07 於 10-10-20 13:57 發表

唉! 三分鐘熱度,佢寫到手軟之後,就無再寫了,佢邊會咁勤力。

睇到你地 囝囝很乖﹐真令人開心,
我個仔 昨晚做剪報,做到零晨1:30才睡,
唉.........

原帖由 tangma 於 10-10-20 16:28 發表

睇到你地 囝囝很乖﹐真令人開心,
我個仔 昨晚做剪報,做到零晨1:30才睡,
唉.........

可能初初做唔習慣,做熟左就會好快,唔使擔心,小朋友學嘢好快的。

自從呀囝上咗中學, 除了星期六晚出街食吓飯, 大多時間都是留係屋企同佢磨功課(呀囝要做一個鍾,斗2個鍾個隻) , 以前我要求佢默書測驗80分以上, 現在合格我都謝天謝地!  如果比我呀囝讀D多功課學校, 我估我實死得快過佢, (有日同佢做POWER POINT, 做到3點幾, 第日仲要返工返學).好鬼辛苦!

原帖由 Ivy07 於 10-10-19 13:57 發表

係沙田的band 1中學,佢個同學好慘,有一日做功效做左7 個鍾(當然係星期日啦),唔知有無得上網睇返功課,聽講有些同學已經有2個缺點了。
另外,有個同學每日做功課做到10點幾,因為呀仔問佢點解咁少上facebook,佢話做功課都做到 ...

原帖由 carcar-bb 於 10-10-20 17:34 發表
自從呀囝上咗中學, 除了星期六晚出街食吓飯, 大多時間都是留係屋企同佢磨功課(呀囝要做一個鍾,斗2個鍾個隻) , 以前我要求佢默書測驗80分以上, 現在合格我都謝天謝地!  如果比我呀囝讀D多功課學校, 我估我實死得快過 ...

我個仔就係拿拿聲,求求其其做,搞到有時要比老師退貨再做。上左中學真係辛苦左好多,如果去到好多功課的學校,我一定發神經都似。

冬日勳章 醒目開學勳章

聽到你地咁講,我真係好慚愧,亞女係自己做功課同温書,我冇睇亦冇點幫,只要佢quiz返黎合格,吾好比人寫手冊,我已ok~~

我阿仔係慢摩摩,叫幾次都唔做,再加求其,死未 到開始做就話去廁所、飲水 or 眼訓,唉........

原帖由 Ivy07 於 10-10-20 20:41 發表

我個仔就係拿拿聲,求求其其做,搞到有時要比老師退貨再做。上左中學真係辛苦左好多,如果去到好多功課的學校,我一定發神經都似。

原帖由 yanyan-mummy 於 10-10-20 21:36 發表
聽到你地咁講,我真係好慚愧,亞女係自己做功課同温書,我冇睇亦冇點幫,只要佢quiz返黎合格,吾好比人寫手冊,我已ok~~

我同你一樣!

回覆 1# kwokyk 的文章

係唔係男仔真係差d,我個仔都係一樣,d功課求其做完就算,幫佢check佢都唔鈡意,都唔知點算.
今日又有I.H. Quiz,尋日老師先講,温都温唔切!

原帖由 lovely_ee 於 10-10-21 13:35 發表
係唔係男仔真係差d,我個仔都係一樣,d功課求其做完就算,幫佢check佢都唔鈡意,都唔知點算.

咪係,功課求其做,書又求其溫,做功課的時候就話好累,一打機就精神,話佢兩句就發脾氣,好鬼難搞。

原帖由 lovely_ee 於 10-10-21 13:35 發表

其實我最慘,
亞囝無同我講,
如你唔講,我都唔知亞囝今日有quiz??????
昨晚都無見佢溫個書呢!!!!

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 tangma 於 10-10-21 14:52 發表

其實我最慘,
亞囝無同我講,
如你唔講,我都唔知亞囝今日有quiz??????
昨晚都無見佢溫個書呢!!!!

我都吾知wo
係未班班吾同呢
‹ 上一主題|下一主題