用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 沙田培基書院交流區
樓主: kwokyk
go

沙田培基書院交流區  

其實個美勞袋是否可以放在locker,  因我好少見亞仔在家做美勞功課, 而且家中都有多一套顏色, 我成日叫亞仔放d書補在locker, 係佢自己怕衰唔肯, 佢將所有書補全部帶晒返學, 佢話佢個locker只係在上堂時放手提電話, 我真係比佢激死!

quote]原帖由 yanyan-mummy 於 10-10-6 18:18 發表

亞女又係呀~
今日有口风琴+美勞袋
書包係所有書帶哂
我吾比擺locker ga
自從佢漏帶maths返屋企後~~ [/quote]

冬日勳章 醒目開學勳章

美勞袋可以擺locker ,不過亞女話locker 爆左wo

想問吓培基的家長, 可否分享下你地上年考培基的經過? 感激不盡!!!!
1. 子女讀小學的成績屬band ?
2. 多唔多人爭學位? 如屬基督教會否優先考慮?
面試過程考d? 用咩語言考?

除佐學費外, 每個月仲需要交其他費用嗎?

校風好嗎?

幾時open day呀,  school website 仲未announce, 我地幫小六家長等到頸都長啦.......

原帖由 2隻臭豬 於 10-10-14 11:43 發表
想問吓培基的家長, 可否分享下你地上年考培基的經過? 感激不盡!!!!
1. 子女讀小學的成績屬band 幾?
面試過程考d咩? 用咩語言考?
除佐學費外, 每個月仲需要交其他費 ...

我個仔小學時係band one尾,分 中,英,數考,同小組討論。
多唔多人爭同基督教可否優先就唔大清楚。
學費以外,暫時知道的有 - 雜費,班會,家長會費,其他費用就要視乎你參加什麼活動,另外,因為學校要指定學生學樂器的,如果無學開樂器就要係學校學。
如有錯漏,請各家長更正。

原帖由 TINGMUM 於 10-10-14 13:26 發表
幾時open day呀,  school website 仲未announce, 我地幫小六家長等到頸都長啦.......

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2244845&extra=page%3D1

1. band 1 & band 2 都有。
2. 小學班主任講佢個同學的仔,讀名校小學但成績麻麻,結果interview 都冇份,冇得in.

3.阿囝上年面試約45min - 1 hr. 中、英文外,maths 把4張數字咭用+、-、x &÷計算=24。三人group interview,他們都是同一間小學,一齊設計一個筆袋和匯報。

原帖由 2隻臭豬 於 10-10-14 11:43 發表
1. 子女讀小學的成績屬band 幾?
面試過程考d咩? 用咩語言考?
除佐學費外, 每個月仲需要交其他費 ...

明日終於冇dict. or quiz,可以鬆一鬆....

請問各位培基家長, 有無人知欠功課記缺點要直至到幾時先再由頭計過, 因我個仔已經5次啦! 正在垂死邊緣, 唔知捱唔捱到! 我同呀仔都好大壓力!

原帖由 carcar-bb 於 10-10-15 15:38 發表
請問各位培基家長, 有無人知欠功課記缺點要直至到幾時先再由頭計過, 因我個仔已經5次啦! 正在垂死邊緣, 唔知捱唔捱到! 我同呀仔都好大壓力!

問過班主任,佢話無WRITE OFF,要至到學期尾,
我囝 都有五次欠交功課,但覺得媽媽壓力及擔心,
比亞囝大得多 !!!!!!

班主任話uniform test 完就重新計算欠交紀錄,但缺點仍然保留。學校每年有xx計劃(詳情不太清楚)讓同學參與服務/義務工作.....

原帖由 carcar-bb 於 10-10-15 15:38 發表

原帖由 kwokyk 於 10-10-15 23:53 發表
班主任話uniform test 完就重新計算欠交紀錄,但缺點仍然保留。學校每年有xx計劃(詳情不太清楚)讓同學參與服務/義務工作.....

呀仔都係咁講,10月尾後就會從頭開始。

請問學校通告是老師派發,還是在e-class 自己print? 因在e-class 的通告要買參考書但又冇通告派回家。

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 kwokyk 於 10-10-16 00:08 發表
請問學校通告是老師派發,還是在e-class 自己print? 因在e-class 的通告要買參考書但又冇通告派回家。

我在e-class沒有看見通告要買參考書~~

在通告欄click 所有通告.

原帖由 yanyan-mummy 於 10-10-16 13:00 發表

我在e-class沒有看見通告要買參考書~~

以本人估計,通告應該係關於新高中選修中國歷史那些同學- "貴子女選修了「新高中」中國歷史科課程",我們是初中生,應該唔關我地事。

I.H.科的剪報功課

有無1Peace的家長?
明天要交3份剪報功課,覺唔覺得太多?而且很多新聞內容的用字好深,都要用成個鈡先做得一份,你d仔女有無問題?

原帖由 lovely_ee 於 10-10-18 12:53 發表
明天要交3份剪報功課,覺唔覺得太多?而且很多新聞內容的用字好深,都要用成個鈡先做得一份,你d仔女有無問題?

我個仔1J,佢今日要交2份,有星期六、日做,都ok,但我就唔知道佢交什麼的內容,見佢剪英文報紙,求求其其咁,一個鍾頭左右就話做完了。

請問培基考會考及升大學的成績如何?? 謝.

原帖由 lovely_ee 於 10-10-18 12:53 發表

我問過亞囝,(1 peace)
佢話是星期三才交喎!
不過佢未返屋企,等我返佢check下手冊先。