用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 沙田培基書院交流區
樓主: kwokyk
go

沙田培基書院交流區  

昨天剛收到亞囝派返份IH卷,竟然唔合格,今次係亞囝第一次成績唔合格,雖然預咗,但果心好酸,睇嚟真係要搵補習班,隨了幫佢背生字,一d都唔識教佢.

呀仔都都派左I.H. 係剛剛叫合格咋,佢話大部分係串錯字。

原帖由 carcar-bb 於 10-11-2 18:18 發表
昨天剛收到亞囝派返份IH卷,竟然唔合格,今次係亞囝第一次成績唔合格,雖然預咗,但果心好酸,睇嚟真係要搵補習班,隨了幫佢背生字,一d都唔識教佢. ...

我個囡都係, 我個心都真係好酸,好up ><"""

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 carcar-bb 於 10-11-2 18:18 發表
昨天剛收到亞囝派返份IH卷,竟然唔合格,今次係亞囝第一次成績唔合格,雖然預咗,但果心好酸,睇嚟真係要搵補習班,隨了幫佢背生字,一d都唔識教佢. ...

我都吾識講...亞女爭小小先合格,好彩maths同IS叫ok,e家等埋eng同中史就派完,每日放學聽佢講幾分ge時候,個心都跳個不停ga

現在UT都甘大壓力, 到遲D考試, 我實死硬~ (好似現在係我讀書考試, 唔係呀囝)!

我都係, 除了每日放學問佢派卷分數外, 到現在我仍然擔憂佢Missing homework. 好大壓力~~

原帖由 yanyan-mummy 於 10-11-2 23:02 發表

我都吾識講...亞女爭小小先合格,好彩maths同IS叫ok,e家等埋eng同中史就派完,每日放學聽佢講幾分ge時候,個心都跳個不停ga

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 carcar-bb 於 10-11-3 12:20 發表
我都係, 除了每日放學問佢派卷分數外, 到現在我仍然擔憂佢Missing homework. 好大壓力~~

homework果度應該過左ga la~
亞女話eng好淺,希望有驚喜拉上補下la~

希望大家都合格啦!

原帖由 yanyan-mummy 於 10-11-3 14:45 發表

homework果度應該過左ga la~
亞女話eng好淺,希望有驚喜拉上補下la~

原帖由 yanyan-mummy 於 10-11-2 23:02 發表

唉! 我呀仔話,佢覺得英交好深,合格幾會好微,肥硬。

回覆 10# carcar-bb 的文章

不是,阿仔讀1Peace.
好惨呀,佢IH 都唔合格,D生字好深,串完聽日又唔記得,都唔知点算!
仲有幾科未派,好驚:

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 lovely_ee 於 10-11-5 14:03 發表
好惨呀,佢IH 都唔合格,D生字好深,串完聽日又唔記得,都唔知点算!
仲有幾科未派,好驚:

咁樣睇黎IH都幾多人吾合格,都吾知係份卷深或仍然未夠熟~~

我個仔都係D生字串完好快就唔記得, 小學都唔係甘, 都唔知点解.  記唔入腦!  

原帖由 lovely_ee 於 10-11-5 14:03 發表
仲有幾科未派,好驚:

冬日勳章 醒目開學勳章

IH明天吾合格要重考,聽聞隔離班eng下星期都要重考

回覆 1# yanyan-mummy 的文章

有咁嘅事?点解我阿仔冇講?佢個班都好多人唔合格;UT都攪成咁,考試点算???

原帖由 yanyan-mummy 於 10-11-7 21:54 發表
IH明天吾合格要重考,聽聞隔離班eng吾合格ge下星期都要重考

呀仔未知英文成績,不過一佢一定唔合格,我都希望有重考,至少多個幾會。

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 lovely_ee 於 10-11-8 13:11 發表
有咁嘅事?点解我阿仔冇講?佢個班都好多人唔合格;UT都攪成咁,考試点算???

吾知呀,不過亞女果班(原來係呢幾日)重考IH(吾合格果D),可能班班吾同時間~

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 Ivy07 於 10-11-8 13:37 發表

呀仔未知英文成績,不過一佢一定唔合格,我都希望有重考,至少多個幾會。

重考冇多個機會ga~
重考份卷同上次UT份卷一模一樣,亞女只要背番D答案出黎就得,不過仍然係計上次吾合格個分

原帖由 yanyan-mummy 於 10-11-8 14:23 發表

重考冇多個機會ga~
重考份卷同上次UT份卷一模一樣,亞女只要背番D答案出黎就得,不過仍然係計上次吾合格個分

仲估可以用返合格個分,估錯再tim

阿仔都話IH 冇重測。
佢上次中文quiz 唔合格,老師派卷對答案後,fail 的同學即刻重quiz (同一份卷)。阿仔返到home, 俾份quiz 我睇,嘩! 好高分呀! 咁勁! 阿仔唔出聲咪咪咀笑話仲有一張卷!個張卷就..........唉!先知原因,真係被佢激死.

回覆 1# kwokyk 的文章

阿仔都話IH 冇重測, 可能班班唔同.
今個星期六,日open day,有無返回學校幫手?
唔知点解而家中學咁多野做,上星期有I-touch,今個星期又有,都無時閒温書!