用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 沙田培基書院交流區
go

沙田培基書院交流區  

阿囝今年中一 (1 Joy ),請多多指教。

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 kwokyk 於 10-9-16 10:15 發表

囡囡都係中一,我今个星期先去day camp,
你地好似去左lor
好吾好玩呀~~

幾好玩!

當日只得兩班同學,但加家長、職員都有200人,分12 坐滿成個禮堂。
2PM 開始,6PM buffetbuffet 前在禮堂玩遊戲,都幾好玩。buffet 後家長到七樓聽講座,同學到禮堂玩遊戲和立志,之後家長返回禮堂見証同學立志,同學寫下三個今年的目標,一式兩份要老師和家長簽名,然後圍圈伸出左手,把筆放在手腕上保持7分鐘,期間輪流大聲讀出自已的目標,大家的士氣都好高漲,9 PM 完結。
原帖由 yanyan-mummy 於 10-9-17 00:14 發表

囡囡都係中一,我今个星期先去day camp,
你地好似去左lor
好吾好玩呀~~

阿囝冇參加合唱團,但參加高級步操 Marching Band,星期六要返3 小時。

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 kwokyk 於 10-9-17 10:16 發表
幾好玩啦!

當日只得兩班同學,但加家長、職員都有200人,分12組 坐滿成個禮堂。
2PM 開始,6PM 食buffet,buffet 前在禮堂玩遊戲,都幾好玩。buffet 後家長到七樓聽講座,同學到禮堂玩遊戲和立志,之後家長返回禮堂見証同學立志 ...

wa,今个星期3班未陣容強勁?
聽落都ok wo

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 kwokyk 於 10-9-17 10:21 發表
阿囝冇參加合唱團,但參加高級步操 Marching Band,星期六要返3 小時。

e家你覺得你小朋友返學方面有冇其他問題呀?
我有D驚亞女跟吾上呀

我都驚阿仔跟唔上。功課唔係太多,但做D唔做D,試過Maths 功課 imcomplete,被老師寫手冊當欠交,激死! 其實校規都幾嚴。

問阿仔上堂明唔明老師講課,佢話 Maths & IS ok, 但 IH 們50% 明.....

原帖由 yanyan-mummy 於 10-9-17 12:10 發表

e家你覺得你小朋友返學方面有冇其他問題呀?
我有D驚亞女跟吾上呀

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 kwokyk 於 10-9-17 12:47 發表
我都驚阿仔跟唔上。功課唔係太多,但做D唔做D,試過Maths 功課 imcomplete,被老師寫手冊當欠交,激死! 其實校規都幾嚴。

問阿仔上堂明唔明老師講課,佢話 Maths & IS ok, 但 IH 們50% 明.....

...

亞女都寫左一次la,因為老師有D功課口頭講冇寫落board
手冊冇寫,自然吾記得la,激死~
亞女就話IS有D深,IH就冇点教過~~
聽聞joy係英文精英班lor,
你小朋友係未band 1呀~

各位家長好,

本人兒子都是今年培基中一生, 開學唔夠半個月, 已經有3次欠功課紀錄, (1次無帶自己衰, 1次老師只是口頭講, 1次手冊只是寫帶書, 但無話要做). 現在攪到我同個仔好大壓力, d書補有帶多無帶少, 每日除了大書包, 重加兩個環保袋, 每日我放工就同佢查手冊, 佢就每晚自己查手冊, 早上返學前又查多1次, 小學都唔會這樣, 可能是現在d功課做d唔做d. 呀仔話佢有d同學已經因欠功課6次紀了缺點. 呀仔讀了6年小學,都無過紀缺點, 優點就有3次, 如果見佢紀缺點, 我真係接受唔到.好大壓力!

原帖由 yanyan-mummy 於 10-9-17 13:03 發表

亞女都寫左一次la,因為老師有D功課口頭講冇寫落board
手冊冇寫,自然吾記得la,激死~
亞女就話IS有D深,IH就冇点教過~~
聽聞joy係英文精英班lor,
你小朋友係未band 1呀~ ...

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 carcar-bb 於 10-9-17 15:37 發表
各位家長好,

本人兒子都是今年培基中一生, 開學唔夠半個月, 已經有3次欠功課紀錄, (1次無帶自己衰, 1次老師只是口頭講, 1次手冊只是寫帶書, 但無話要做). 現在攪到我同個仔好大壓力, d書補有帶多無帶少, 每日除了 ...

我都有同感,囡囡小學時一次欠交欠帶都未試過,
e家開學冇幾耐就記一次
我都忍吾住駡她
e家佢每曰都打電話同同學對一次功課
我吾會幫佢睇或者幫佢對
因為佢已經F.1
初初我都好吾開心
不過e家諗就算記左缺点
對佢黎講係一个教訓~~
佢會着緊D自己ge野

想問吓 是否 JOY班 是精英班?

原帖由 kwokyk 於 10-9-16 10:15 發表

我都想吾理佢, 但一來我怕我吾理佢, 佢好快記滿缺点, 趕出校, 一來我見佢吾開心好似死狗吾忍心吾理佢.

原帖由 yanyan-mummy 於 10-9-17 16:23 發表

我都有同感,囡囡小學時一次欠交欠帶都未試過,
e家開學冇幾耐就記一次
我都忍吾住駡她
e家佢每曰都打電話同同學對一次功課
我吾會幫佢睇或者幫佢對
因為佢已經F.1
初初我都好吾開心
不過e家諗就算記左缺点
對佢黎講 ...

啱啱同阿仔簽名,冇做中文閱讀紀錄,第4次欠交啦 ! 但阿仔一D都唔緊 ! 每日都問佢幾次做哂功課未 !

原帖由 carcar-bb 於 10-9-17 15:37 發表
各位家長好,

本人兒子都是今年培基中一生, 開學唔夠半個月, 已經有3次欠功課紀錄, (1次無帶自己衰, 1次老師只是口頭講, 1次手冊只是寫帶書, 但無話要做). 現在攪到我同個仔好大壓力, d書補有帶多無帶少, 每日除了 ...

我都想知 ! 叻過阿仔的小學同學唔係 Joy 班。 可能年年唔同 ?????

原帖由 ELING 於 10-9-17 16:43 發表
想問吓 是否 JOY班 是精英班?

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 carcar-bb 於 10-9-17 17:03 發表
我都想吾理佢, 但一來我怕我吾理佢, 佢好快記滿缺点, 趕出校, 一來我見佢吾開心好似死狗吾忍心吾理佢.

咁又係,
不過應該吾會趕出校咁誇張瓜
唯有希望呢个係過度期
適應左就好ga la~~

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 kwokyk 於 10-9-17 17:54 發表
啱啱同阿仔簽名,冇做中文閱讀紀錄,第4次欠交啦 ! 但阿仔一D都唔緊 ! 每日都問佢幾次做哂功課未 !

下,第4次LA,
咁未好緊張?
亞女果班有人已經攞左缺点la~~

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 kwokyk 於 10-9-17 17:57 發表
我都想知 ! 叻過阿仔的小學同學唔係 Joy 班。 可能年年唔同 ?????

亞女小學果陣勁Dge同學係faith
不過聽聞joy 同peace比較勁
但我見編班faith  ,peace都2x个女仔
其他班得11个女仔
吾知係未有玄機~~

叻個阿仔的同學都係faith. 你囡囡邊班?

原帖由 yanyan-mummy 於 10-9-17 18:11 發表

亞女小學果陣勁Dge同學係faith
不過聽聞joy 同peace比較勁
但我見編班faith  ,peace都2x个女仔
其他班得11个女仔
吾知係未有玄機~~

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 kwokyk 於 10-9-17 23:35 發表
叻個阿仔的同學都係faith. 你囡囡邊班?

Love~~

真係要靠他自己,希望他受一次教訓,以後會著緊D。

原帖由 yanyan-mummy 於 10-9-17 18:08 發表

下,第4次LA,
咁未好緊張?
亞女果班有人已經攞左缺点la~~