用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 談填表策略 (#1, #38, #156, #190)
樓主: khmama
go

談填表策略 (#1, #38, #156, #190)   [複製鏈接]

醒目開學勳章

Khmama

好多謝你的資料.

我想問下去年觀塘區因殺校, 所以只可以係 1, 2份中選一做第一志愿, 第二志愿就要去第三份中選擇了.  今年龍年, 我哋未見老師唔知點講, 但你認為會否咁樣稳鎮D呢 ?

官塘

1.

聖傑靈女子中學

藍田聖保祿中學

聖言中學

觀塘瑪利諾書院

2.

順利天主教中學

觀塘官立中學

3.

梁式芝書院

中華基督教會蒙民偉書院

新生命教育協會呂郭碧鳳中學

khmama  咁就一定穩陣o的, 只要你抽到都滿意就得啦.  發表於 12-4-18 22:12

醒目開學勳章

Khmama

官塘
甲部
聖言中學
乙部
1. 聖言中學
2. 順利天主教中學
3.中華基督教會蒙民偉書院

第4間是否要將第二區有band 1生配俾我哋的學校填滿再填band 2, 定係第4間都係填返觀塘3份中其它band 1 學校 ?

請教下我, 謝謝.

Khmama,

想問一問...我參考了"School_Allocation_List_2011.xls"的表,發覺每一區升中考生人數總是比該區的總學額多很多。我應該如何理解這數據呢?這是否表示全港的升中學生人數多過學額提供??請指教!

khmama  樓下答咗你啦^^.  發表於 12-4-18 22:00

Hello101 發表於 12-4-18 12:33
想問一問...我參考了"School_Allocation_List_2011.xls"的表,發覺每一區升中考生人數總是比該區 ...
因大抽獎時已有約三十多巴仙的學生循自行派位及直資等途徑離場。

謝謝khmama
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

Khmama,
仔仔是觀塘區band 2頭,可否博band 1 尾的學校,例如中華基督教蒙民偉或呂郭碧鳯,該如何填表,請賜教,最好有列表給我,謝謝!
救命,真是頭痛!女兒那時沒那麼煩,她的成績是band 1 就不用煩,仔仔不知是band 2 頭還是band 1 尾,都仲沒有通知。

剛收到消息是band 2 頭,怎麼辦?

Thanks for Khmama's suggestion.  It is really useful!

Khama,  請問油尖旺B1頭男仔的頭5志願如下,你有何意見?第三至五用a組合或b組合較好?  謝謝!

1、伊中
2、銘賢(他區,深水埗)
3、a. 沙田官立(他區)/ b. 聖芳濟
4、a. 聖芳濟 / b. 銘基
5、a. 銘基 / b. 循道

幫朋友問北區band 1 自行揀咗田家炳,李嘉誠,咁填最安全呀?

khmama  可以先參考我講既策略, 再問你朋友打算點填. 如果佢好喜歡田家炳同李嘉誠, 作為第一二志願都可以.  發表於 12-4-18 21:51

回復 Terry280905 的帖子

YES. SURE.

Thank you very much!!!

kamama  請幫忙 ,西貢區Band 2 頭男仔, 點填表?

回復 142526 的帖子

sorry ,Khmama 我打錯了妳的名字.

回覆:談填表策略

KHMAMA ,

比 1000000000000000000000000000 個 like !

衷心佩服你的見識 !

個工人突然返咗菲律賓, 家陣要做阿四, 如果答唔切請耐心等等, 亦歡迎其他家長交流, 一定可以集思廣益. band1既家長其實睇完第一頁既策略加埋後面選校建議, 應該可以自行決定到點排, 真係奇難雜症先問都唔遲. 希望今晚可以答得晒啦.

Terry280905  衷心多謝您.  發表於 12-4-19 09:49

回復 emilyes 的帖子

一般做法聖芳濟會放第二, 除非你好鍾意銘賢先放第二, 如果唔係就放第三好o的. 第四開始係執雞, 只要填晒band1就得, 唔需要由好至差排, 亦可以跟地區, 喜好, 學位數目自行定次序.

emilyes  Khmama, 明白了!謝謝你百忙中回覆,感激!  發表於 12-4-18 23:40

回復 雪文 的帖子

你應該填晒他區同第二三份既band1, 次序可以自由配搭, 跟住填番第一份, 因為估計第一份會冇位, 但世事無絕對, 最後先填band2.

Dear Khmama
Pls check pm.  Thanks!

Dear Khmama,
As you said '先放他區都得, 成功機會未必低, 因為多數女仔會選上智同聖母玫瑰'
如把上智及聖母玫瑰不放第一位,如他區抽唔到,上智及聖母玫瑰更加冇機,我這樣想對嗎?

khmama  上智多數冇, 但聖母玫瑰就唔肯定, 你可以試下執雞.  發表於 12-4-18 22:53

回復 odelia_ho 的帖子

甲部填本區他區都唔會冒險, 因為位少, 抽到真係當中六合彩, 唔中都唔係好大損失. 乙部選他區當然冒險, 但未必一定唔得, 視乎有冇人好似你咁搏. 你可以搏第一志願, 之後兩個志願就要穩陣o的. B1A去叩門都有叫座力, 不過就辛苦咗o的.
‹ 上一主題|下一主題