用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 談填表策略 (#1, #38, #156, #190)
go

談填表策略 (#1, #38, #156, #190)  

眨下眼又快到大抽獎既時間, 與其買六合彩咁俾6個冧把家長, 倒不如討論填表既策略先係上策.

甲部填表唔限地區但好少位, 只需選3間唔差過乙部第一志願既學校就可以啦. 因為甲部中咗獎就冇得抽乙部, o的家長唔識填, 以為要填得好似乙部咁穩陣, 填咗間差既結果錯失乙部抽獎機會. 如果真係填唔到3, 可以留空, 唔使勉強填. o的考生一定抽到入直屬/聯繫中學既, 因為band1生少過直屬/聯繫位, 咁甲部就一定只可以第一志願填直屬/聯繫中學, 其餘兩個志願唔好填. 至於區內band2, 有機會係全港既band1, 尤其係強區會有呢個情況, 咁就要利用甲部搏入band1尾學校. 至於乙部填表其實分為3個部份: 選校, 執雞同包底.

選校既意思係指選擇頭3志願. 家長必須要清楚遊戲規則係講運氣, 除此之外, 亦取決於區內各band學校既數目, 所選學校有冇直屬/聯繫小學, 學校學額數目,男女分配等等. 雖然抽獎唔分band,中定係尾, 但係程度唔適合既中學, 搏到都未必係好事, 要小心去選擇. 當然校風亦係其中一個重要既考慮因素.

各區都有熱門既中學, 如果有直屬/聯繫小學既, 競爭會較大, 因為小學既band1生多過直屬/聯繫位的話, 就會同區內既band1生爭非保留既位. 如果選擇男校或女校, 亦少咗人同你去爭. 第一志願可以選一間最心儀又合適既學校, 既然係靠運氣, 就唔需要太多顧慮驚個number唔靚. 第二志願要比第一志願較次既本區學校或他區學校, 但千祈唔好選o的好熱門既學校, 因為部份學校抽完第一志願已經冇位比第二志願抽. 第三志願又要再次之. 大原則係3個志願抽到邊一個你都唔會去叩門, 如果抽到第三志願間band1尾你會唔鍾意走去叩門既, 倒不如搏一間他區你會滿意既學校. 當然你唔介意騎牛搵馬又作別論.

選完頭3志願就到執雞既時候, 好多時家長都冇做呢個步驟. 首先band1家長切記唔好咁快填band2學校, 因為band1生派完先到band2, 就算你將間band2學校放第三十, 都一定早過band2生第一志願入. 而一間學校收得band2, 又點會有band1生入唔到反而band2生入到? 呢樣係唔合羅輯既. 所以band1生最差只會派去第一間所填既band2學校, 放前o的只係提早玩完抽獎, 冇特別既好處. 既然係咁, 何不填埋其餘既band1學校先, 睇下有冇得執雞? 好多家長常常覺得頭3志願抽唔到, 後面o的學校抽到都唔慌好, 呢個係一種誤解, 唔好介意抽到第幾志願, 如果第8志願抽到他區band1中上既學校, 唔見得會差過本區第3志願既band1尾學校. 而且呢個步驟對於運氣欠佳而碌到第3志願之後既家長無疑係一種垂死爭扎, 好過坐以待斃等叩門. 分分鐘有意外收獲. 如果連執雞都執唔到, 起碼你已經努力過, 知道確係冇晒band1, 只係輸運氣唔係輸策略, 都甘心o.

最後係包底, 上面講到band1生只會派去第一間所填既band2, 只要最尾用幾間band2學校包底就可以啦. Band1生千祈唔好填band3學校. 而三十個志願最好填晒, 唔好填幾個就算, 如果派唔到就會等band1, 2, 3考生都派完, 先會求祈睇下邊間仲有位派比你, 一定係band3. 至於band2, 其實填完band2學校可以先填下他區band1有冇位先填band3頭學校, band3中至尾既學校大可以唔使填落去, o的學校派到都係去叩門, 不如向上搏, 好過向下搏. Band3生亦係一樣, o的勁差既學校你去叩門都即收, band3尾既學校不填也罷, 向上搏下band2好過.

aa123123    發表於 13-4-26 09:45
gagamama20  多謝哂!  發表於 13-3-20 08:30
bkmummy    發表於 12-9-12 23:12
Kittyskystar    發表於 12-9-7 00:10
k_0530_a    發表於 12-4-20 21:58

khmama,

多謝您多年來對各家長無私的幫助。

khmama  唔使客氣  發表於 12-4-14 23:52

100% 支持置頂.

絕對係正確做法

回復 khmama 的帖子

感謝!現正是煩惱選校大抽獎之時,剛岩看到明燈閃閃,

第二、三位真係好難揀

Thank you for your selfless contribution and concern for our such anxious parents!

khmama,

special thanks for your advice,

My kid is a P6 boy, band 1B, in HK East. 我依你的建議, 初步排學校次序, 但不能填滿30個, 填到20左右到band 2C (包括本區及他區), 但你曾說: Band1生千祈唔好填band3學校. 而三十個志願最好填晒, 那怎辦? 請幫幫忙, Thanks

Yanamami  我當年同你一樣, 填唔落手只填20間.  發表於 12-4-15 09:41

greenapple1093 發表於 12-4-15 01:12
雖然我唔係這個區,我都想知。謝謝你!

khmama請問九龍城區B1生,第二旅港,第三黃笏南,在龍年效應下會不會太進取?

2. 旅港開平
3. 黃笏南

其實我唔係好明(本區和他區)的意思?乙部不是只可以有本區的學校選嗎?請指教,thanks

Emilyryan 發表於 12-4-15 12:39
其實我唔係好明(本區和他區)的意思?乙部不是只可以有本區的學校選嗎?請指教,thanks ...

因本區唔夠位, 所以會有他區位撘夠, 但唔多位, 有d學校得2個位, 有d10個位咁囉.

多謝khmama指教!
想請教小兒在荃灣區學校呈分試名次初步估計排60名,而上年學校公布Band 1生大概是1-60名,但我和阿仔都想揀荃官中做第一志願,有聯擊,咁做係咪太進取? 第二及第三志願又應該點填好?
多謝幫忙!

醒目開學勳章

thx

回復 greenapple1093 的帖子

每區學校數目都唔同, 如果band1生連band2都填埋, 都係唔夠30個, 咁就填完band2都唔使再填啦.

cc0524  即係可以留空佢?? 咁又怕唔怕呢??
我填晒都仲欠 5 個空格呀.....  發表於 12-4-24 14:05

回復 MMChan 的帖子

荃官上年得10個聯繫位, 仲要比兩間小學去爭. 抽到入去都要超好彩, 但入到都怕你囝囝會讀得辛苦. 你囝囝屬於band1既邊緣人, 如果你可以肯定佢仍然係band1, 咁第二可以選王少清, 第三搏一間他區.

回復 nganc9 的帖子

唔該晒. 是否可在敎育局綱看到他區有那些學校?

回復 kkksss 的帖子

旅港同黃笏南就算第一志願有位剩, 都只係好少量, 只可以是但放一間第二, 仲要睇下好唔好彩抽得中. 反而銀禧同丘佐榮第二輪既位會多o的.

回復 Emilyryan 的帖子

你可以參考上年既中學一覽表
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?langno=2&nodeID=1568

上年大抽獎個表可自行下載.
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2141081&extra=page%3D1