用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 請教KM家長...請指教..
go

請教KM家長...請指教..

請教大家...

有無家長有經驗或者聽其他家長講過...

讀完國際班上小學適應唔到呀? 或者有其他問題?

我小朋友現讀主流班, 想轉國際班, 希望多機會接觸英文...........

請指教及俾意見......

感謝萬分.......

點會適應唔到?

hyatt 發表於 12-4-13 13:28
點會適應唔到?
Hello hyatt:

因為國際班全英語+國語.......到小學係主流班.......適應吾到.......

我朋友的仔仔就讀幼稚園老師亦見意, 若果將來想讀傳統小學, 主流班較適合....

醒目開學勳章

其實KM英普班同中英文班教的野都係一樣, 只係語言上唔同, 況且英普班, K1主力都係廣東話, 上到k2開始先用普通話老師做班主任, 做勞作用廣東話老師, 唱遊同設計活動都會用到廣東話,  

雖然我仔都仲係K2, 但我唔覺得佢會唔適合傳統小學, 我都係TARGET傳統小學的.

LMCK 發表於 12-4-13 17:51
其實KM英普班同中英文班教的野都係一樣, 只係語言上唔同, 況且英普班, K1主力都係廣東話, 上到k2開始先用普 ...

感謝你的回覆...........

我還有小小問題想請教你, 請CHECK PM.....

謝謝你..........

whychan777 發表於 12-4-13 15:52
Hello hyatt:

因為國際班全英語+國語.......到小學係主流班.......適應吾到.......

放心, 小朋友學習語言的能力係高到你唔信

LL222 發表於 12-4-19 16:02
放心, 小朋友學習語言的能力係高到你唔信

thank you

回復 whychan777 的帖子

大女第一胎冇經驗, 加上菲庸, 全英對答, 上K1(am)有D担心, 上EK問過, 叫我唔好担心, 有similar case, 同斑主任講聲就得。結果未上完上學期就廣東話冇晒問題, 識聽識講。

只不文法有D問題, 例如問 "好唔好食" 永遠答 "係" <- 中文的 "Yes"

其實講流利國語仲好啦, 對中文寫作好有用, 直寫就得!

pt2555    發表於 12-6-24 11:30

LL222 發表於 12-4-19 16:39

大女第一胎冇經驗, 加上菲庸, 全英對答, 上K1(am)有D担心, 上EK問過, 叫我唔好担 ...

多謝你..........聽完你講個心都舒服D.........

我呢D新手媽咪, 真係嘜鬼都驚一餐...........

讀主流又驚英文唔好, 讀國際又驚影響中文...........

真係麻煩...

whychan777 發表於 12-4-19 17:05
多謝你..........聽完你講個心都舒服D.........

我呢D新手媽咪, 真係嘜鬼都驚一餐...........
今年入K1嗎?

LL222 發表於 12-5-17 17:43
今年入K1嗎?

係呀................

好緊張..........

放心啦,個個都得好開心架

LL222 發表於 12-5-18 12:27
放心啦,個個都得好開心架
thanks..........

Boy or girl? Am or pm?

其實KM學際係點分?
英普班/主流班
上午班/下午班
是否上午班一個班主任,下午班本地老師及英語老師共兩位班主任?
謝謝

請問K2英普班是否只用普通話教中文. 如果係, 若升傳統小學, 他曰中文科會唔會跟唔上? 因為所有幼稚園學的中文字發音全是普通話而非廣東話.

pt2555  放心啦,而家好多小學中文科都用普通話教學架喇,小朋友pick up 得好快,所以唔好太擔心,信d小朋友係得架! ^^  發表於 12-6-24 11:33

回覆:bu_mama 的帖子

From k2, besides the pth and English class teachers, there will be a local teacher to teach them Chinese and math stuffs.

回覆:candkris 的帖子

上午班是英粵班,得一位本地老師班主任
下午班是國際班,PN - K1:本地老師及英語老師共兩位班主任
                              K2 - K3:普通話老師及英語老師共兩位班主任

引用:+本帖最後由+FloliMom+於+12-5-23+14:55+編

原帖由 FloliMom 於 12-05-23 發表

上午班是英粵班,得一位本地老師班主任
上午英粵班是有兩位本地老師作班主任的。

回覆:keio 的帖子

上午英粵班除班主任,有另一位助教。但每天有英語老師教英文,及每週兩堂普通話。這是我以前一兩年前問過老師的,不知現在有冇變。