用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Small World Christian Kindergarden,可否比些意見這學 ...
go

Small World Christian Kindergarden,可否比些意見這學校!?!? [複製鏈接]

1.) 通常升邊間小學?
2.) 多唔多中文學?
3.) 如果將來想讀返傳統小學,會唔會較困難?
Thanksssssss!
   2    0    0    0

1.) 通常升邊間小學?
>>佢地新建左小學部, Island Christian Academy, SWCK小朋友應該會有priority. 其他既多數都係升去IS primary, eg. ESF, KCIS etc.
2.) 多唔多中文學?
>>以我所知唔係好多,想小朋友中文程度高d, 就要自己教了.
3.) 如果將來想讀返傳統小學,會唔會較困難?
>>相對上會比較難,同埋SWCK只有K1和K2, 如果真係要讀番local primary, 就要揾另一間kinder讀完K3先可以參加統一派位.不過始終都會難適應,因為中文程度同本地學校有一段距離,要一下子追番小朋友會好辛苦同好吃力.
*以上純屬個人意見

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

很感激您們分享!:
1. 如果swck只讀兩年,小兒又係細仔(Dec) 即係約四、五歲入讀小學?
2. 會唔會太細個,會唔會跟不上課程?
3. 需唔需要repeat多一年,打好基根會好d?
4. 小學部口啤怎樣?compared with ESF?

Thank you!!!!

香港主流幼稚園對小朋友學術要求高, 我個女快六歲, 幾個月前做左一個評估, 結果英文閱讀能力同美國小朋友同齡一樣, 但係該位心理學家指出, 香港小朋友物都比人快d, 所以以香港小朋友來講, 我個女就慢左一年 (女兒而家讀緊Peter and Jane level 9).  我覺得好無奈, 我個女係swck今年第一班小一就讀, 其實中英文我覺得同我以前小時相比, 真係好勁啦 (佢本身唔係特別叻), 而我係當年都係就讀現時港島某官津一線英文女校. 中文係完全靠我自己係屋企教, 一星期老師上門兩次, 唔好靠學校, 以本地人角度, swck中文係唔達標.  swck小一等於外邊k3, 我個女下學期, 同一般幼稚園比, 佢地中文程度同進度係k2上學期, 如果同一d谷d嘅學校比, 就可能更落後.

swck係一間好學校, 但係如果家長有心涵接本地小學, 我見好多人返兩間.  如果你唔打算返兩間, 我相信我同你嘅理念都一樣, 希望小朋友過幾年愉快嘅幼稚園生活, 因為並無輸在起跑線呢回事, 人生係不斷學習, 比幾年小朋友做小朋友應做嘅事, 就係玩.

簽名被屏蔽

I'm very interested in SWCK, and have submitted my application. However, when I called their primary school, i was told that the chance of my daughter getting into to their school is slim (despite she MAYBE a graduate from SMCK) as they concern about students diverse nationality background. Given that we are "just" a HK citizen, even my daughter has high english proficiency, the admission officer is not that optimistic. In fact, we wanna get into IS not only becuz we want our kids to have better english foundation, but also that my husband may need to work overseas few years later, that's Y we think letting our kids to have early exposure to English is crucial. But well, there is chance that we may need to wait for quite some time ( 5 to 7 years) before leaving HK, and......in that case, we may not be able to get into any international primary school?! any suggestion dear? i'm so frustrated.

回復 Markean 的帖子

But SWCK graduates do have priority of going to ICA, don't they?
We are Little, but Not Less.
Support Little People of Hong Kong at www.facebook.com/littlepeoplehk

今年一年班 (8/2013開學)申請人數約係2.2個申請人中收1個, 不過我相信都有人係先買保險, 如果有其他學校offer, 有機會會放棄, 始終佢地係新校, 又冇中學.  所以我又覺得冇admission講得咁難, 不過係今年情況, 再過幾年, 我肯定只會越來越難.

至於2013一年班學生國籍背境我唔知, 但2012我個仔個班一年班, 接近 1/3 人係非中國人, 其他中國人有冇人係外籍就唔知.  反而2年班外籍人士比數幾高, 我個女個班有一半起碼 (又或父母其中一方唔係中國人, 又或即使係, 都只係識講識聽, 唔識讀寫, 又或係回流人士)

eneresnat  2.2個收1個都算OK呀... 我覺得應該無話特別唔收純香港人, 希望無理解錯啦。如果SWCK生都無PRIORITY, 真係好驚呢... 今年有無SWCK生唔收呢?  發表於 13-3-26 17:07

以我所知,ICA今年都有少少傾向收expat,因為我有朋友仔仔(local)喺small world讀緊,不過係k2插班,佢都只係waitlist,佢同我講話其他k2先插班的local同學仔全部都係waitlist,但我識幾個woodlands的媽媽,全部係expats家庭,佢哋全部都有offer。

回覆:elmostoney 的帖子

Yes, they said even though they give priority to Small World's students, the application number is still out number the seats available! Hey elmostoney, is ur daughter holding other passport? Any local student there?

我個女係第一班一年級生, 基本上唔存在申請問題, 因為當時好少人知佢地會開一班一年班, 都係我地呢D未有著落嘅人先問.  當時我諗住冇學校讀year 1 (k3), 就比佢係swck讀多年, 據聞都有人咁做. 當然, 而家佢地有小學, 我相信唔會再呢樣野.

I want my daughter to get in SWCK. Is it more difficult now?she is jan 2012 baby, my hb hold british passport,but we are not expats. Still hv advantage?

In fact, I am an educator, I have exposed to many local schools and almost all of them DRILL their students (just like us when we were young), everybody is like a study machine with at least 5 to 7 homework per day! I just want my kids to have a happy learning environment n enjoy their childhood but it seems very difficult in HK!
Is there any 平民化 international school in HK? No debenture ? SWCK is one of which I think I can trust, but wat next if their primary school dun offer us seats? Any other choice?

多謝你嘅回覆!我自己個plan係俾個女讀small world (因為想佢入IS),但如果冇IS小學收,就轉返local,我本身小學母校唔錯,個女應該夠分入,所以可以做back up.
我想問如果small world嘅直屬小學唔收,喺small world係咪可以再讀多年跟住升local小學?咁果年會有咩讀?

我唔知而家佢地仲比唔比人留多一年, 但我未試過, 所以真係唔知詳情, 呢樣你要打電話去問.  我只係知佢地會將小朋友編去唔同班, 等佢地唔覺得係"留班", 但內容就未必好唔同.

我母校都唔錯, 我有20分, 不過阿女都抽唔到.  但我當時都係諗住人抽我抽, 所以抽唔到又唔在意, 其實一早疊埋心水入 IS.

唉! 其實你睇政府d官員就知, 不論高或中, 包括係教署做個d, 都送仔女入 IS, 你話佢地對本地教育制度幾有信心呢!  如果港府覺得 LS咁掂, 就要d官以身作則, 唔好送仔女入 IS 先有說服力.

我有友人, 就係係教署做, 廿年前已送哂d仔女入 IS, 佢話去巡d學校, 真係搖頭嘆息.  佢話入直資都還好d, 入津校就無謂啦.  佢個人認為, 一般情況下, 香港好多學校, 英文老師英文麻麻, 普通話又唔掂, 但要去教英文同普通話, 可以想像結果如何.  再加上咁多行政野要做, 又要教咁多級別, 備咁多課, 咁點會有時間做得好?  我以前係外國讀中學, 教grade 10的英文老師只教grade 10英文, 一日有六堂, 佢就教五堂, 另外一堂係備課.  一個grade 10英文老師唔會兼教grade 9或其他grade, 所以你可以想像, 佢地教學備課時間好充裕.

好耐之前, 我都有toy with the idea of ls, 但知我自己個考唔到太hot嘅直資, 都問過佢意見.   佢建議我如入普通直資 (因為想學好中文), 讀幾年又轉返 is, 佢話唔好啦.  因為讀學術唔強嘅直資, 中學做家長嘅就梗想入好d, 但小朋友唔會 competitive; 讀左幾年直資轉 is, 考入學試時, 可能連英文都唔pass, 佢認為唔好冒呢個險.

其實我諗入SWCK小學, 有d似ESF, 佢地而家真係想留位比d冇路可走 (即係唔識中文)嘅小朋友.  我諗起有同學仔, 日本人, 英文麻麻, 但都收, 因為佢真係冇太多選擇. 大家可以向呢方面諗諗.

下?20分都抽唔中?我地係同宗教所以我個女好似有25分,唔知機會點?如果真升唔上IS,SW嘅小朋友入local唔知會唔會好難呢?

‹ 上一主題|下一主題