用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 岩岩收到信派到白田幼兒中心s位
go

岩岩收到信派到白田幼兒中心s位

今年2月見到網頁空缺資料顯示白田幼兒中心s位 48個位得12人排緊, 於是即刻打比社工叫佢幫我更改申請資料, 因為之前揀左長沙灣中心 23個位有60人排緊, 今年一定入唔到.
尋日收到信獲編配白田幼兒中心, 但上網serch到原來13座係最舊無重建近山果座, 不過間學校係新開仲裝修緊, 離mtr好似好遠, 因為改既時候好心急無留意地點, 本來諗住唔讀, 社工話s位有校車接送呢區學生, 如果唔要會由頭做過晒手續, 見醫生做評估先可以再等.
有無其他人都揀左呢間? 可以一齊傾下.

回覆:岩岩收到信派到白田幼兒中心s位

雖然我唔知學校好不好,不過,有得讀一定好過唔讀。讀不完美的學校一定好過唔讀。除非你的小朋友讀緊私人s位。否則2至6歲每天都是訓練黃金期。

回覆:purplechung 的帖子

hv245 發表於 12-4-12 20:48
我囝囝都排左依間,我地住將軍澳,佢地無校車去,打算返學由老公送佢,放學坐校車到某地鐵站附近接囝囝。六 ...

睇完妳留言第一個反應會諗, 點解妳咁遠都申請呢間, 跟住再睇返個表就明白
http://www.swd.gov.hk/doc/rehab/VL_SCCC_2012.pdf  原來將軍澳, 黃大仙, 九龍城都好full.
我見黃大仙區有一間 "賽馬會方心淑" 無咩人申請, 上網見環境都ok
http://jcmfclc.sahk1963.org.hk/page_D2.htm

白田幼兒中心都幾隔涉, 石硤尾應該方便的, 不過呢間新的law.
妳小朋友幾多歲? 我個囡3.5歲讀主流幼稚園K1, 而家仲係講單子, 未肯講句子, 未介片, 學校都問緊我派唔派到s位, 如果派唔到提意重讀k1, 諗住下星期回覆學校.

pyalisa 發表於 12-4-12 20:04
雖然我唔知學校好不好,不過,有得讀一定好過唔讀。讀不完美的學校一定好過唔讀。除非你的小朋友讀緊私人s ...

亞囡係讀緊主流幼稚園, 私人s位K1前暑假讀過一個月半日, 好貴
而家間幼稚園好好, 老師, 校長都好體諒小朋友無介意, 仲好主動報告亞囡係學校既情況比我知, 唔可以繼續讀都有的可惜.

回覆:purplechung 的帖子

我個小朋友都係入左白田,本身首個志願係石硤尾,但可能 full 晒,所以變左入呢間
其實我都有d擔心,話晒係新中心,唔知老師夠唔夠經驗,又無參觀過校舍,頭先同石硤尾果間個社工傾過,佢叫我唔駛擔心,話d老師會係各間分校調過去,又話運作上間間都係差唔多,我諗做得呢d學校既老師應該都好有愛心,我地要對佢地有信心

mcdull531 發表於 12-4-17 13:22
我個小朋友都係入左白田,本身首個志願係石硤尾,但可能 full 晒,所以變左入呢間
其實我都有d擔心,話晒係新中 ...

老師問題我又唔擔心, 應該係白田&石硤尾重建, 3座既幼兒中心搬左去13座新址, 我覺得係地點隔涉的, 石硤尾方便好多.
妳小朋友幾多歲?

佢今個月3歲

三座新裝修好...... 都唔明點解明知要拆仲裝修呢....

annaanna 發表於 12-4-18 14:53
三座新裝修好...... 都唔明點解明知要拆仲裝修呢....

我以前都係住石硤尾, 所以對呢區都幾熟識, 自從爸媽唔係度, 都好耐無去
原來三座新裝修過? 昨天免費報紙有講白田村的報導, 明年為工程第一階段, 率先拆卸第一, 二, 三及十二座, 白田商場將在一六至一七年騰空, 最後階段的第九, 十, 十一及十三座居民, 即在二一至二二年度完全搬出.
到時13座白田幼兒中心又要再搬.

回復 purplechung 的帖子

sorry, 講得唔清楚,我話裝修左係3座協康個CENTRE呀﹗

purplechung...請問你可唔可以教我係邊道CLICK入去空缺資料果版!! THANKS!!

chunchun09122 發表於 12-4-20 03:41
purplechung...請問你可唔可以教我係邊道CLICK入去空缺資料果版!! THANKS!!

http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_rehab/sub_admissiont/id_crsrehabwa/
社署每年2月會公報空缺資料, 不過e+無左的file, 我之前有print out, 所以有紀錄可以搵到網頁如下:

特殊幼兒中心空缺資料 <截至2012年02月17日>
http://www.swd.gov.hk/doc/rehab/VL_SCCC_2012.pdf

早期教育及訓練中心空缺資料 <截至2012年02月17日>
http://www.swd.gov.hk/doc/rehab/VL_EETC_2012.pdf   

你小朋友幾時開始排? 排s or e 位? 排邊區?
有咩唔明可以再問我!

hi!! 我個仔今年3歲3個月, 係10年6月16日排! E+S位, 6月見私家心情學家, 佢叫我排e位, 跟住8月見政府醫生, 佢叫我排埋s位! 你個小朋友幾大?

chunchun09122 發表於 12-4-20 11:11
hi!! 我個仔今年3歲3個月, 係10年6月16日排! E+S位, 6月見私家心情學家, 佢叫我排e位, 跟住8月見政府醫生,  ...

我個囡e+3歲半, 上年5月開始排s+e位.
上年9月開始讀主流幼稚園, 已經大半年, 比初時有少少進步, 不過和同學比較溝通始終唔得, 所以我都有同班主任講, 如果今年派到會退學, 如果派唔到會重讀k1.
我最初係揀長沙灣中心, 今年2月一睇到個表見到空缺23, 申請個案60, 仲要e+先排到2010年一定無希望, 反而白田空缺48, 申請個案12 梗係即刻叫社工幫我申請, 因為呢間係新校舍未on list比人揀, 好彩岩岩派到, 今年可以入讀, 不過地方隔涉左的, 希望校車有站去我家啦!
你揀左邊區s位?

其實白田呢間係12月尾已經有信比我叫我轉, 但我喜歡協康多d! 所以不打算轉! 我11年9月係耀能讀私人s位, 12年2月轉左去協康伴我童樂!亞仔都一路有進步!
我之前選左S位 1-富昌 2-長沙灣中心 3-石硤尾

原來我打錯日期, 亞仔係11年6月排..haha!!

請問你可唔可以比你間中心的電話我? 我都想問下!!

回覆:岩岩收到信派到白田幼兒中心s位

睇睇下有d唔對路,明明12 年1月入紙,第一屯門第三天水圍,計數應該有份。做乜社工無揾我。