用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問:兒童晚間矯視鏡
go

請問:兒童晚間矯視鏡

醒目開學勳章

睇返之前的post,好多媽媽幫小朋友配了,請問效果如何?
我小朋友一年加100+度,現已400+
好擔心,有人可以幫忙比d意見嗎?
many thx!

Hi,

你係咪講晚上戴的硬性隱形眼鏡? 我個小朋友戴左差不多 5年, 由2年級開始, 因為佢1年級已有成500度近視, 加上佢當時有個同學仔同家姐已經用此方法, 所以未去佢介紹果間眼鏡鋪到, 個老板係視光師, 3個月驗眼1次, 到而近視無咩加深, 維持係原本既500度, 我們覺得效果好好, 不過, 要留意 :

(1) 近視是不能減少, 如果你唔keep住戴, 會回復翻原本既度數
(2) 家長(父母)兩人要take turn 幫小朋友戴, 除及清潔眼鏡, 直至小朋友大個d可以自己做為止, (約12-13歲)
(3) 如果家長自己係戴開隱形眼鏡會容易pickup d

希望可以幫到你啦.

醒目開學勳章

Chanpp921 發表於 12-4-12 13:22
Hi,

你係咪講晚上戴的硬性隱形眼鏡? 我個小朋友戴左差不多 5年, 由2年級開始, 因為佢1年級已有成500度近視 ...

多謝你的回覆,
請問可否 pm 你去開那果間眼鏡鋪的資料(如價錢、地址等)俾我?
Many thanks!

可以呀, 你send 比我

kilykilyk  請問可否pm驗眼中心資料俾我嗎? THX!  發表於 12-4-13 10:09
TMMA  可否再pm驗眼中心資料俾我嗎?  
many thx!  發表於 12-4-12 21:40

其實唔係只有小朋友至戴得,我係成人都戴咗十年,由原本475度到今年得返300度,視光師都話我戴得好好,好少人好似我咁會減到度數!

我個囡12月起帶已經4個月,暫時一切都好!但唔可以減去近視,只能減慢度數增加!

回復 TMMA 的帖子

Hi,

It works really good on my daughter.  She has been keeping same 300+ for the past 12 months.
Its pretty safe provided you follow the right steps in cleaning and wearing.  

I paid $4000 in total for the pair of lenses (12 months exam. fee inclusive)

TMMA  Thanks!
可以pm驗眼中心資料俾我嗎?  發表於 12-4-12 20:29

回復 Chanpp921 的帖子

可否send d 資料比我, 我小朋友有400度

我細女8歲,只是剛開始戴了一個月.
開頭有些麻煩, 動不動就跌出來,
攪到我都精神緊張,
每天早上第一句就問佢: '眼鏡是否還在眼內?'
現在已經全程由她自行攪掂
效果都很好,不過比較貴,要$8000,
只包頭三個月眼睛檢查, 之後就要每次$200!
現在大女見細女戴得好, 自已都要求要戴,
唉!唔通又$8000?

We booked an appointment yesterday, Just 4 month the eyesight has gone up 50. Now is 175 left and 220 right. hopfully this will control the eyesight not going up as faster as now.

可否再pm驗眼中心資料俾我嗎?  

回復 kswiss 的帖子

我兒亦在五年級時開始戴,效果幾好,每朝我幚他洗鏡,放假就他自己洗。 到他十八歲時就由他決定繼續、激光、帶有框眼鏡或是contact lens。
我都有問視光師我可否帶,他說可以,但大人睡眠時間可能比小朋友少(多野念,失眠),因要帶八個鍾,最後都無帶。

pls send`視光帥的地址和聯繫電話給我, thanks.

可以PM有關視光師的資料給我嗎﹖THX

可否再pm驗眼中心資料俾我嗎?

回復 BB小WIN神 的帖子

Hello,

I'm not sure u are asking me or someone else.   
Anyway, here is the Contact Lens Practitioner:

Mr. Andy H.M. Kong
701 Prince Building 150-152 Prince Edward Rds.,
Tel  2397 5552

A friend of mine just visited him last week, they had adjusted the price to $4,800.  
For me it's still very very reasonable for the services received.  

The Lenses work really good on my girl.

Thank you so much "super-kid".

請問可否PM眼科醫生的資料給我, 謝謝 !!

回復 super-kid 的帖子

請問可否PM眼科醫生的資料給我, 謝謝 !!